Nar ekşisinin faydaları nelerdir? Evde nar ekşisi yapımı…

Nar ekşisinin faydaları nelerdir? Evde nar ekşisi yapımı...

Yüzyıllardır şifanın sembolü olan nar, birçok hastalığın daha tedavi sürecini hızlandırırken önleyici etkisi de bulunmaktadır. Narın ayıklaması biraz zor olduğundan daha çok nar suyu olarak tüketildiği, bu şekilde de vitamin ve minerallerinden istifade edildiği bilinmektedir. Narın bir de salata ve yemeklerde sos olarak tüketilen ekşisi hazırlanmaktadır. Nar ekşisi alışılmışın dışındaki aromasıyla salatalara farklı bir tat verdiğinden mayhoş ve ekşi yemekler sevenlerin sıkça tercih ettiği bir sostur. Doğal nar ekşisi, zengin vitamin değerleri sayesinde en az narın kendisi kadar faydalı olduğu, ölçülü miktarda tüketilmesi halinde yemeklere lezzet katmaktan ziyade kan dolaşımını hızlandırarak dolaylı yollardan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

NAR EKŞİSİNİN FAYDALARI NELERDİR? 

Doğal ve katkısız nar ekşisi, sağlıklı olmasından ziyade hem daha lezzetli hem daha keskin bir tada sahiptir. Yüksek antioksidan sahip nar ekşisi, vücudu toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı ve sistematik çalışmasına yardımcı olmaktadır. En önemli özelliği olan antioksidan, tüm vücudu arındırarak kanserden kalp ve damar hastalıklarına kadar korumaktadır. İşte nar ekşisinin faydaları şöyledir:

Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan nar ekşisi, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olurken damarlardaki yağ oranını kısmi olarak dengelemektedir. 

Damar yollarını açan ve kan dolaşımına yardımcı olan nar ekşisi, kalp krizi riskinin azaltmaktadır. Ancak kalp ve damar sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle kontrolsüz tüketilmesi tam tersi etkiye neden olabileceğinden ölçülü miktarda tüketilmesine dikkat etmek gerekmektedir. 

Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak iç organlarda zararlı alışkanlıklardan kaynaklı meydana gelen kanser riskini azaltmaktadır. 

Nar ekşisi, kişinin daha zinde ve enerjik hissetmesine de yardımcı olmaktadır. Zengin besin değerlerine sahip olması kişinin gün içinde daha enerjik hissetmesini sağlamaktadır. 

Lifli bir yapıya sahip olan nar ekşisi, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan nar ekşisi, kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe de iyi gelmektedir. 

Vücudu enfeksiyon ve iltihaplardan arındırdığı için iltihap ve enfeksiyonlardan kaynaklı romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. 

Sivilceler genellikle yağlı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından meydana gelmektedir. Nar ekşisi de vücudu yağ ve toksinlerden arındırdığı için ciltte sivilce çıkmasını büyük oranda azalttığı görülmektedir. 

Ciltte kolajen üretimini arttırdığı için cildin daha genç, canlı ve dinamik görünmesini sağlamaktadır. 

NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIR? 

Nar ekşisi yapmak için narları tek tek ayıklama zahmetine girmeden suları çıkarılır. Ortadan ikiye bölünen nar, herhangi bir meyve sıkacağında suları çıkarılır. Temiz bir tülbent ve süzgeç yardımıyla tortuları süzülür ve derin bir tencereye alınır. Kısık ateşte yaklaşık 2-2,5 saat kaynatılır. Nar suları kaynarken tencere kenarlarında meydana gelen nar şekerleri ara ara temizlenmesine dikkat edilmelidir. Tencere sıcağında karararak acılaşamaya başlayan şekerler nar ekşisinin tadının bozulmasına neden olabilir. İstenilen kıvam elde edildikten sonra ılıması beklenir ve cam şişeye konarak muhafaza edilir. 5  kg nardan takribi 400 ml kadar nar ekşisi çıkmaktadır. 

NAR EKŞİSİ ZAYIFLATIR MI? 

Sindirim sistemini daha düzenli çalıştırdığından kabızlıktan kaynaklı şişkinlikleri azaltmaktadır. Kabızlık problemi çekenler, sindirim sistemi düzenli çalışanlara göre daha yavaş kilo verdiği için düzenli olarak nar ekşisi tüketmek kilo verme süresini hızlandırabilmektedir. 

NAR EKŞİSİ FİYATI

250 gr Nar ekşisinin ortalama fiyatı 15-20 TL arasındadır. 

Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Boğaz kuruluğuna iyi gelen doğal yöntemler...

Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Boğaz kuruluğuna iyi gelen doğal yöntemler…

Vücut kırgınlığı ve halsizliğe ne iyi gelir? Yorgunluğa iyi gelen besinler... 2

Vücut kırgınlığı ve halsizliğe ne iyi gelir? Yorgunluğa iyi gelen besinler…