Nazal aşı Kovid-19’a karşı öteki aşılardan daha mı etkili olacak?

Pandemide 1 seneyi aşkın bir süreyi geride bıraktık. Ayrıca virüsle mücadelede birçok aşı ve yöntem geliştirildi, araştırmalara ise son hız devam ediliyor. İşte bu aşamada halen geliştirilme aşamasında olan sprey aşıdan ümit verici haberler geliyor. 

6062a83c4e3fe008ec8de59c

Uzm.Dr. Şafak Göktaş’ın görüşlerine nazaran burundan sprey yöntemiyle uygulanan nazal aşı tam anlamıyla uygulanmaya hazır hale geldikten sonrasında öteki yöntemlere gerek kalmayacak.

Uzm.Dr. Şafak Göktaş, pandeminin gölgesinde geçen günlerde her insana rahat bir nefes aldıracak açıklamalarda bulunmuş oldu. Göktaş’ın yeni bir yöntem olarak tanımladığı sprey aşı ile virüsle mücadelenin şekli değişebilir.

Deneylerin başarı göstermiş geçtiğinin altını çizen Göktaş mevzuyla ilgili şu detayların altını çizdi: “Bahsettiğimiz mevzu nazal sprey aşı. Bu yöntemin faz çalışmalarında yüzde 100’e yakın etkinliğinin olduğu tespit edildi. Nazal sprey aşı, hem enfeksiyonun önlenmesi hem de yayılım yönünden solunum sistemini kaplayan mukozadaki hücreleri hedefliyor. Bu noktalar koronavirüsün giriş ve üreme bölgeleri olduğundan virüs burundan içeri girmiş olduğu anda aşı yardımıyla etkinliği ve yayılımı azalıyor. Zira virüs, aşı sonrası mukozada çoğalamıyor. Bu da hastalığın alt solunum sistemine şu demek oluyor ki akciğerlere inmesini engelliyor. Farelerde meydana getirilen çalışmalarda, nazal sprey sonrasında farelerin antikor geliştirdiği de tespit edildi.”

sprey sprey asi getty 1549572

Uygulanan aşıların yerini alabilir

Göktaş, halihazırda uygulanan aşıların yerini ileride bu yeni yönteme bırakabileceğini de sözlerine ekledi: “Sprey ile tedbir alırsak yılanın başını küçükken ezmiş oluruz. Şu an meydana getirilen klasik aşı ile virüse hava etki ettikten sonrasında tesir alabiliyoruz. O yüzden nazal aşının daha etkili olacağını söyleyebilirim. Bunun haricinde soğuk zincir de gerektirmeyen bir uygulama, oda sıcaklığında kalabiliyor. Ek olarak birçok insanda enjeksiyon fobisi var. Bunu da engelleyecek bir çözüm yolu olacaktır.”

 Nazal aşı mutasyonlara karşı etkili olacak mı?

“Nazal aşının tek doz yapılması kafi oluyor. IgA dediğimiz antikorların üretimini bağlamış oluyoruz. Yan etkilerinin klasik aşıya nazaran daha azca olacağını öngörüyoruz. Mutasyonlara karşı da etkili olacak.”

 Meydana getirilen aşıların hastalığı hafifçe atlatmada kilit unsur bulunduğunu da belirten Uzm. Dr. Şafak Göktaş, “Aşıda hastalara önerim kar zarar hesabı yapmaları. Aşısız olarak virüse yakalanırlarsa hastalığı ağır geçirip yoğun bakım ünitesine gereksinim duyabilirler. O süreç oldukça zor. Amaç, yoğun bakım ve hastaneye yatış oranını düşürmek. Hepimizin cemiyet sağlığını düşünmemiz gerekiyor” dedi.

PembeNar

Uzaktan eğitim kararı! Derslerin yüzde 40’ı uzaktan olacak 2

Uzaktan eğitim kararı! Derslerin yüzde 40’ı uzaktan olacak

Okula dönüş vakti: "Kaygılarınızı çocuğa yansıtmayın" 3

Okula dönüş vakti: “Kaygılarınızı çocuğa yansıtmayın”