Günümüz koşullarına bakıldığında, hepimizin psikolojik olarak, birbirimizden farklı da olsa, sorunlar yaşamamızın çok da şaşırılacak bir durum olmadığını rahatlıkla anlayabiliyoruz. Depresyon, bu psikolojik sorunlar arasında, hepimiz tarafından en bilinen olma özelliğine sahip, ve bazılarımızın, tabiri caizse mahalle doktoru olduğunu düşünecek olursak, her psikolojik soruna depresyon teşhisi koymasına çok da şaşırmamak gerekiyor. Ancak, psikolojik sorunlar sadece depresyonla sınırlı değil, bunlar arasında, kronikleşen, engel olunamayan düşünce, ve saplantıları da gündeme getiren obsesif kompülsif bozukluktan da söz etmek gerekiyor… Belki adını bile ilk kez gördüğünüz obsesif kompülsif bozukluk nasıl anlaşılır peki? Şimdi sizlere bu sorunun yanıtı niteliğindeki obsesif kompülsif bozukluk belirtilerinden söz edeceğiz. Eğer bu belirtilerden en az ikisi sizde de varsa, mutlaka bir uzman psikologtan yardım alın. Aksi halde, kronikleşmeye çok müsait olan obsesif kompülsif bozukluk, kendisinden çok zor kurtulacağınız bir hal alabilir…
Obsesif Kompülsif Bozukluk Nasıl Anlaşılır?
• Adına unutkanlık diyerek, kapıyı kilitleyip kilitlemediğimizi, ocağı kapatıp kapatmadığımızı, ütünün fişini çekip çekmediğimizi kontrol eden bizler, bunu yaparken bazen biraz abartıp, yoldan geri dönebiliyor, ya da söz konusu kontrolleri defalarca gerçekleştirebiliyoruz. İşte bu durum, aslında unutkanlık değil, obsesif kompülsif bozukluk belirtileri arasında değerlendiriliyor.
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
• Obsesif kompülsif bozuklukta, hastaların temizliğe karşı da özel bir hassasiyetleri olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu hassasiyet öyle bir hal alır ki, sadece kir, ve mikrop olduğu için hasta bazı ortamlara gitmek, bazı insanlarla görüşmek istemeyebilir, bulunduğu ortamları daha steril hale getirmek adına etrafı, hatta yakınlarını nasıl temizleyeceğine ilişkin araştırma; ve çalışmalar içerisine de girebilir.
• Obsesif kompulsif belirtileri arasında yer alan bir diğer detay da, eşyaları saklama çabasıdır. Bu çaba, hastalığın ilerleyen aşamalarında, insanların evlerini çöp eve dahi döndürebilir. Söz konusu eşyalar bozulsa da, ekşise; hatta bir daha kullanılamayacak da olsa, belki bir gün işe yarar mantığı ile saklanmaya devam edilebilirler.
• Pek çoğumuzun, adına simetri hastalığı dediği hastalık, obsesif kompulsif bozukluk hastalarında, daha farklı bir seyir izlemektedir. Düzen, ve simetri, bu kişiler için çok önemlidir. Eğer sorunu çözemezlerse, simetri bozukluğunu gideremezlerse, bu durum onlar için tam anlamı ile işkence halini alabilir.
Neden Depresyona Girilir?
• Bazı düşünceler de, bu hastalıkta, kişilere istememelerine rağmen musallat olmaktadır. Örnek vermek gerekirse: Sürekli olarak, bebeğinize iyi bakmadığınızı, bebeğinizin, sizin yüzünüzden hasta olduğunu, çocuğunuzun sizden dolayı yanlış bir evlilik yaptığını… düşünüp duruyorsanız, bunun da obsesif kompulsif belirtileri arasında yer aldığını belirtmeliyiz.