Öğrenci başarısı için ebeveynlere 21 öneri

Öğrenci başarısı için ebeveynlere 21 öneri

1. Çocuğunuzun ne olursa olsun ‘çocuk’ olduğunu ve 18 yaşına kadar –yasal haklarında da- çocuk olacağını unutmayın.

2. Çocuğunuzu tanıyın. Onu tanımadan ona yönelik yapacağınız tüm planlarınız başarısızlık ve en kritiği mutsuzlukla sonuçlanacaktır. Başarısızlık kötüdür ancak mutsuzluk çok daha kötüdür.

HER ÇOCUK BİRİCİK VE ÖZEL

3. Her çocuğun biricik ve özel olduğunu unutmayın. Aynı şekilde her çocuğun da ilgileri, yetenekleri ve performansları farklı olacaktır. Asla ama asla kıyaslamayın.

4. Çocuğunuzu iyi gözlemleyin ve takip edin. Onu ya da sizi kaygılandıran durumlarda mutlaka istişare edin ve çözüm konusunda gerekiyorsa profesyonel yardım alın.

5. Çocuk olmak zor, zor olan döneme eşlik eden ebeveyn olmak, anne baba olmak belki daha da zor. Destek alın kendiniz için. Araştırın, merak edin, öğrenin. Unutmayın ebeveynlik bitmeyen uzun ve keyifli bir yolculuk.

YETERİNCE İYİ EBEVEYN

6. Çocuğunuz için mükemmel olmaya çalışmayın. İhtiyacı kadar yanında, hayatında olun. Onun iyi bir destekçisi olun. Yeterince iyi bir ebeveyn olmak çocuklar için fazlasıyla iyidir.

7. Çocuklara ‘ailenizden ne istiyorsunuz’ diye çoğunun verdiği ilk cevap ‘beni rahat bıraksınlar’ oluyor. Çocuğunuzu ne kadar sıkıyorsunuz bir kere daha düşünün.

8. Öğrenci başarısı okulun işi, aile okulun destekçisidir. Okula güvenin, okuldan yardım isteyin, okulu bilgilendirin, sorun durumlarda istişare edin. Haklarınızı öğrenin, talep edin.

ONLARI HAYATA HAZIRLAYIN

9. Çocuğunuzu okula, derslere, sınavlara değil hayata hazırlayın, geleceğe hazırlayın.

10. Kendi ayakları üzerinde durabileceği becerileri öğretin ona.

11. Problem çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olun.

12. Kendini tanıması için farklı alanlarda eğitim alabileceği, deneyimler yaşayabileceği alanlar yaratın. Atölyelere katılmasına, farklı ortamlar, arkadaşlıklar, hobiler edinmesine imkân tanıyın.

13. Sorumlulukları konusunda konuşun. Yerine getirebilmesi için destekçisi olun. Esnek, anlayışlı, kararlı ve sabırlı bir tutum ile yanında olduğunuzu hissettirin.

SUÇLAMAYIN, YAPICI ELEŞTİRİLERLE YANINDA OLUN

14. Suçlamayın. Eleştirin, yapıcı eleştirilerle gelişimine fırsat tanıyın. Hatalarından öğrenmesi için çaba gösterin.

15. Karar alma becerilerinin gelişmesi için düşünmesine, bu düşünce yapısının gelişmesine ortamlar hazırlayın. Ortak alanlarda özellikle fikirlerini mutlaka onun da fikirlerini alın.

16. Çocuğunuzla hikâyeleriniz olsun. Zor zamanlarında ona en iyi gelecek şey birlikte geçirdiğiniz güzel zamanların anıları olacaktır unutmayın.

17. Başarısının kaynağı olmaya çalışırken gerçekçi olmayan planlarınız ile başarısızlığına sebep olmayın. Çocuğunuza uygun hedefler, onun isteğiyle gerçekleşecek gerçekçi ve ulaşılabilir planlar yapın.

18. Sadece derslerle ilgili değil değerlerle ilgili de hedefleriniz olsun. Nazik, doğaya ve çevresine saygılı, yardımsever, empatik, hayvansever, meraklı, duyarlı biri olması için onu destekleyin.

İYİ BİR AKIL HOCANIZ OLSUN

19. Okul başarısı konusunda öğretmenlerinin, rehber öğretmeninin, okul psikolojik danışmanının desteğini alın. Çevrenizde güvendiğiniz bir yakınınızın profesyonel bilgisinden faydalanın. İyi bir akıl hocanız olsun.

20. Evdeki sorumlulukları, ödevleri, arkadaşlarına, oyuna ayıracağı zamanını ortak planladığınız gerçekçi, sağlıklı, iyi bir programı olsun.

MUTLULUĞU HEDEFLEYİN

21. Problem çözebilen, esnek, duyarlı, kendi ayakları üzerinde durabilen ama en önemlisi mutlu bir insan olması için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Psikoterapist Şamil Saribaş

Korkuyla edinilen davranışlar… 2

Korkuyla edinilen davranışlar…

Küçük bir çocuğun varsa eğer...

Küçük bir çocuğun varsa eğer…