Çocukları Okula Başlarken Velilerin Bilmesi Gereken 6 Şey

Çocukları Okula Başlarken Velilerin Bilmesi Gereken 6 Şey 2

Okullar açılacağı için sevinen çocuklar mutlaka vardır ama ben hiç görmedim. 9 ve 5 yaşındaki iki kızım her gün deniz kenarına gitmek, ya da akşamları birlikte film izlemek varken alışık olmadıkları sınıflara ve ev ödevlerine dönmek için pek de hevesli değiller. Yine de mevsim dönmeye başlarken zihinler de değişime hazırlanıyor.

Çocukları Okula Başlarken Velilerin Bilmesi Gereken 6 Şey
Çocukları Okula Başlarken Velilerin Bilmesi Gereken 6 Şey

Bana Ne Söyleneceğini Anlat kitabının yazarı, çocuk gelişimi ve davranışları uzmanı Betsy Brown Braun, “Çocuklar okula başlarken karmakarışık duygular yaşarlar, heyecan ve endişe yan yanadır” diyor.

Bu geçiş döneminde anne babalar ve çocuklar, yazı uğurlayıp yeni beklentilere merhaba derken bütün bu duyguları keşfetme fırsatı bulur. Bu yüzden, çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, yeni ders yılına hazırlanma sürecinin her aşamasına onu da dahil edin; antrenman saatlerinin belirlenmesinden yeni kalemlerine kadar… Okul açılmadan önceki son birkaç hafta onlarla daha önce okullarında hoşlarına giden ve gitmeyen şeyleri,  bu yıl hangi konularda daha farklı davranmayı düşündüklerini ve onların yeni ders yılına hazırlanmasına nasıl yardım edebileceğiniz hakkında konuşun.

Çocuklarınızı Dinleyin

Çocuğunuz kamp arkadaşlarından ayrılacağı için üzülüyor ya da bir üst sınıfın zor olacağından endişeleniyorsa onu dinleyin, ona anlayışla yaklaşın. Kızlardan Bu Kadar kitabının yazarı Rachel Simmons, “Çocuklarınızın olan bitenlerle ilgili hissettiklerini küçümsememeniz çok önemlidir” diyor. “Onların duygularına değer verdiğinizde durumu daha da zorlaştıracağınızı düşünerek telaşlanmayın. Bu şekilde davranarak çocuklarınızın kendilerini daha rahat hissetmesini ve duygularıyla daha kolay başa çıkmasını sağlamış olursunuz.”

Sonra, her şeyi düzeltmeye çalışmayın. Bunun yerine, çocuğunuzla kafa kafaya verip çözüm üretmeye çalışın. Simmons, “Çocuklarımızın dirayetli olmasını istiyoruz, güçlü çocukların da sorunlara çözüm üretebilmesi gerekir. Okullar açılmadan önce onların bu becerilerini geliştirmeye başlayabilirsiniz” diyor.

Yeni anaokuluna başlayacağı için kendisini gergin hisseden çocuğunuza, okula onu sizin mi bırakmanızı yoksa komşuların çocuklarıyla servise mi binmeyi mi tercih ettiğini sorabilirsiniz. Liseye yeni başlayacak ve kendisini bekleyen sınavları düşünerek endişelenen çocuğunuzla, ders çalışma rutinini buna uygun olarak nasıl değiştirebileceği hakkında konuşabilirsiniz.  Bu tarz konuşmalar çocuklara, zorluklarla başa çıkma kapasitelerinin olduğunu öğretir ve çocuklar bunu bütün ders yılı boyunca ve sonrasında kullanmaya devam eder.

Aile içindeki rolleri yeniden değerlendirin

Siz bu yıl yemeklerin nasıl hazırlanacağı ya da sabah rutinleriyle ilgili bazı şeyler istiyor olabilirsiniz ama çocuklarınızın bambaşka fikirleri olabilir. Bu yüzden rahat bir anınızda çocuklarınıza ne düşündüklerini sorun. Nefret Ettiğiniz Ebeveyne Dönüşmeden İstediğiniz Davranışı Elde Edin kitabının yazarı Dr. Deborah Gilboa, “Bu hem hesap verilebilirliği artırır hem de çocuklarınızın eğitimlerini daha fazla sahiplenmesini sağlar” diyor.

Çocuklarınızın hedeflerini öğrenin ve hedeflerine ulaşmaları için onlarla birlikte bir plan yapın. Dr. Gilboa, “Ben olsam onlara, ‘Bu yıl ev ödevlerinde başarılı olmak için neye ihtiyacın var? Kardeşinin gürültülü video oyunlarından uzakta bir alan mı istersin? Sence ne kadar uyumaya ihtiyacın var? Sabahları ne kadar zamana ihtiyacın var?’ diye sorardım” diyor.

Daha sonra çocuğunuzun hangi yeni sorumlulukları ve ayrıcalıkları idare etmeye hazır olduğunu iyice düşünün. Belki dördüncü sınıfa gidecek çocuğunuz bu yıl hem okula götüreceği yemeğini kendisi hazırlayabilir hem de okuldan eve, yanında bir yetişkin olmadan gelebilir. Belki de ergen çocuğunuz bu yıl kirli çamaşırlarıyla kendisi ilgilenebilir. Dr. Gilboa, “Bunlar yepyeni başlangıçlardır ve bence Ağustos ayı bu başlangıçları hayata geçirmek için harika bir zamandır” diyor. Çocuklar, kendi sözlerinin de geçtiği kararları uygulama konusunda daha heveslidirler.

Yaz programınızdaki saatleri kaydırın

Yazın ailece geç saatlere kadar oturup sabahları da geç kalkmaya alıştıysanız, okulun ilk haftasında hezimete uğramamak için ev halkının sabah kalkış saatlerini şimdiden değiştirmeye başlayın. Okul açılmadan bir ya da iki hafta öncesinden başlayarak, çocukların her akşam yatağa on beş dakika erken girmesini sağlayın, böylece vücutları sabahları erken kalkmaya yavaş yavaş alışır. Ayrıca yaz aylarında ekran başında geçirilen zaman konusunda esnek davranıldıysa, artık bu konuda yeni kurallar koymaya başlamanın zamanı gelmiş demektir.

Bir sağlık kontrolü yaptırın

Sağlık formlarının doldurulması için doktorunuzun muayenehanesine uğradıysanız, çocuk doktorunuzun çok değerli bir kaynak olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzla okulu arasında alerji planı gibi konuların koordine edilmesine yardımcı olabilir ya da çocuğunuzun zihinsel sorunları hakkında fikir verebilir. Duke Health’de çocuk doktoru olan Dr. Gary Maslow, “Çocuk doktorları sadece fiziksel muayene için değildir, aynı zamanda muhtemel öğrenme sorunları ve stres konusunda da fikir verebilirler” diyor. “Çocuğunuzla ilgili endişeleriniz varsa tek başınıza telaşa kapılmayın. Daha kapsamlı değerlendirmeler ve testler yaptırmanız konusunda bir perspektife sahip olan çocuk doktorunuzla konuşun,”

İdeal koşullar altında çocuk doktorunuz, çocuğunuzun esenliği konusundaki ortağınızdır. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak bazen çocuğunuzun harekete geçmesi ve bu ortaklıkta daha etkin bir rol üstlenmesi gerekebilir. Yani, çocuğunuz kendi sağlık formlarını kendisi doldurabilir ya da doktora gittiğinizde daha fazla şey anlatabilir. Dr. Maslow, “Çocuklar büyüdükçe, anne babalar da çocuklarının bakımından sorumlu genel müdür olmak yerine danışman pozisyonuna geçerler” diyor.

Okul arkadaşlarının değerini küçümsemeyin

Arkadaşlık Kurmak kitabının yazarlarından, psikolog Eileen Kennedy-Moore, “Çocukların okul açılırken bir numaralı endişesi, yeni sınıflarında arkadaş bulup bulamayacaklarıdır” diyor.

“Çocuklar için arkadaşlığın önemi ne kadar vurgulansa azdır: Bir çocuğun okulla daha fazla ilgilenmesini istiyorsanız, arkadaş edinmesini sağlayın. Mutlu olmasını istiyorsanız, arkadaş edinmesini sağlayın. Daha az zorbalığa uğramasını istiyorsanız, arkadaş edinmesini sağlayın.”

Arkadaşlıklar, çocuğun genel kimlik duygusuna ve ailesinin dışında bir yere ait olma hissine katkıda bulundukları için çok önemlidir. Neyse ki çocuğunuzun arkadaşlıklarını güçlendirmesine pek çok şekilde yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, önümüzdeki yıl çocuğunuzla aynı sınıfta olacağını öğrendiğiniz bir çocuğun ailesini eve davet edebilirsiniz. Ya da, okul açılmadan aralarındaki bağların güçlenmesi için, çocuğunuzu kırtasiye alışverişine yeni sınıf arkadaşlarından birisiyle gönderebilirsiniz.

Olumlu şeylere odaklanın

Simmons, “Her çocuk okula başlarken belli beceriler ve zayıflıklarla gelir, bu yüzden onları kıyaslamaktan kaçının” diyor. “Gelişmenin bir rekabet meselesi olmadığını ve çocuğunuzun da tıpkı sizin gibi, zamanla farklı şeyler yapabileceğini aklınızdan çıkarmayın.”

Öyleyse size düşen, her zaman olumlu davranıp çocuğunuzu yüreklendirmek olmalı. Çocuğunuza yeteneklerini ve güçlü olduğu noktaları hatırlatın, daha önce de ilk okul günü telaşını yaşadığını ve bunu atlatabildiğini unutmamasını söyleyin.

Sonra arkanıza yaslanıp kalan yaz tatilinizin tadını çıkarın. İşten erken çıkıp çocuklarınızla havuza gitmeyi önceliğiniz haline getirin. Ya da hafta sonu tatilinizi uzatıp ailece kamp yapın.

Dr. Kennedy-Moore, “Hepimizin yaz tatiliyle ilgili hayal ettiği pek çok şey vardır, hepsini yapabilmeyi isteriz. Yaz tatili sizin için

Bu şekilde bütün ihtimalleri düşünün ve okulların açılmasını taptaze bir şekilde karşılayabilmek için bu ihtimalleri hayata geçirmeye çalışın.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2017/08/02/well/family/6-things-parents-should-know-about-sending-kids-back-to-school.html

Sınırı olmayanın, siniri olur! 2

Sınırı olmayanın, siniri olur!

Çocuğunuzun Aşırı Stres Altında Olduğunu Gösteren 8 Belirti 2

Çocuğunuzun Aşırı Stres Altında Olduğunu Gösteren 8 Belirti