Okul reddi ile başa çıkmanın 8 yolu!

Okul reddi ile başa çıkmanın 8 yolu!

1- Konuş ve Dinle.

Çocuğunuzla konuşmanın en önemli basamağı onu dinlemektir. Onu neyin rahatsız ettiğini, endişelerini, korku ve kaygılarını sorun. Çocukların duygularını ifade etmeleri zordur. Size neyin yolunda gitmediğini ifade edememesi son derece olağandır.

2- Duygusunu Kabullen.

Sorgulamadan onun tüm bu duygularını kabul edin. Çocuğunuza uzun tatillerden sonra ya da bir döneme yeni başlarken böyle hissetmesinin, gergin olmasının doğal olduğunu söyleyerek onun duygusunu kabul ettiğinizi hissettirin.

3- Hazırlık Süreci için Cesaretlendirin.

Okula giderken giyeceklerini seçme, hazırlama işlerini kendisi yapması için cesaretlendirin. Çantasına koyacağı eşyaları kendi düzenleyip yerleştirsin. Tüm bunlar onun bir şeylerin kendi kontrolünde olduğu hissi verecek. Bu da kontrol edemediği duyguları yanında onu rahatlatacak.

4- Rutinlerinize Sadık Kalın.

Bu süreçte yatış saati, teknoloji kullanımı gibi konularda çocuklar zaten gergin diye ebeveynler esnek davranabiliyor. Bu kaygısı olan bir çocuk için daha da durumu zorlaştırır. O sebeple sabah ve gece rutinleriniz net olmalı.

5- Araçlar Bulmasını Destekleyin.

Çocuğunuzun kaygılarından biri öğretmenine ya da arkadaşlarına alışamam olabilir. O yüzden ortamı yumuşatacak alternatifler yapılabilir.

Birlikte yapacağınız bir keki okula götürmek ya da öğretmenine verebileceği bir resim yapmak gibi. Çocuğunuz neyde başarılıysa onu önce çıkarıp rahatlatacak araçları kullanmalısınız.

6- Kitap Okuyun.

Başkalarının da okula gitmek konusundaki stres, kaygı ve korkularının hikayelerini okuyun. Pek çok çocuğun aynı şeyi yaşadığı üzerine yorumlar yapın.

7- Görselleştirin.

Okulun, sınıfın, koridorların, öğretmeninin belki arkadaşlarının da fotoğraflarını çekin ve evde onlara bakın. Eğer isterse bir yere bu fotoğrafları asabilirsiniz. Bunları sık görmenin kendine iyi geleceğini anlatın.

8- Eski Fotoğrafları Çıkarın.

Her çocuk bir zamanlar anne babasının çocuk olduğunu bilmekten mutluluk duyar. Kendi çocukluk fotoğraflarınızdan okula gittiğiniz anılarınızı anlatın. Zorlandığınız anıları çözümlerinizle çocuğunuza aktarın.

Psikolog Çiğdem Doğan Bilgin

Narsist İnsanları Tanımak İçin 9 İşaret 2

Narsist İnsanları Tanımak İçin 9 İşaret

Kendine Zarar Veren Birinin 7 Özelliği 2

Kendine Zarar Veren Birinin 7 Özelliği