Okul çocuklarında ihmale gelmez 8 tedbir!

Okul çocuklarında ihmale gelmez 8 tedbir!

Yazın kavurucu sıcaklarından sonbaharın serin ve yağışlı havasına geçtiğimiz bugünlerde okulların da açılıp kapalı ortamlarda süre geçirilmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, pandemi sürecinde okul periyodu çocuklarında alınacak kolay fakat etkili önlemleri söyledi, mühim ikazlar ve önerilerde bulunmuş oldu.

Son zamanlarda nezle, grip ve farenjit benzer biçimde üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle kliniklere oldukça sayıda müracaat yaşanmakta. Bilhassa çocuklar içinde yaygın görülen bu durum, yakın temasta olan erişkinlere de bulaşabiliyor. Pandemiden dolayı uzun süre izole kalan evlatların yazın normalleşme ile beraber çevreleriyle yakın temasları ve yoğun klima kullanımının etkisiyle aslına bakarsak kışın sık görülen üst solunum yolu hastalıklarını yazın ortasından itibaren görmeye başladık.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca emareleri olan burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş, öksürük, hapşırma, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı, gözlerde sulanma, kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, Covid-19 emarelerine benzemesinden dolayı aileler paniğe kapılabiliyorlar. Grip ve farenjit benzer biçimde üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda birkaç gün devam eden ateş atakları yapabiliyor. Okulların açılması ile beraber bu hastalıkların sıklığının artması beklenmekte. Sadece alınacak kolay önlemlerle bu enfeksiyonlardan korunulabilinir ve salgınların oluşması engellenebilir.

1. Ortamı tertipli havalandırmak

Virüslerin niçin olduğu bu hastalık grubunda bulaşma yakın temas ile olmaktadır. Hapşırma ve öksürme ile ortama dağılan partiküller uzun süre havada asılı kalmakta ve buradan geçen öteki bireylere kolaylıkla bulaşmaktadır. Bilhassa havalandırması yetersiz kapalı ortamlar ve yakın temasın en oldukça olduğu okullar, bu enfeksiyonların kış aylarında daha sık görülmesinin temel sebebi olmaktadır. Toplu taşıtlar, okul, avm benzer biçimde kalabalık yerlerde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan bir şahıs virüsleri kolaylıkla ortama yayıp öteki sıhhatli bireylere bulaştırabilmektedir. Bundan dolayı bilhassa bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe itina göstermek benzer biçimde kolay tedbirler ile üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılması önlenebilir.

2. El yıkama alışkanlığı kazandırmak

Ellerin yıkanması yada dezenfektan ile temizlenmesi hem Covid-19 hem de üst solunum sistemi enfeksiyonlarında bulaşmayı ciddi oranda azaltmaktadır. Küçüklere anne babaları ve öğretmenleri ellerini tertipli yıkama alışkanlığı kazandırmalı, elleri bilhassa ağıza ve gözlere sürmemek icap ettiğini anlatmalıdır.

3. Kalem, bardak vb gereçleri ortak kullanmamak

Sık temas edilen kapı-pencere kolları, telefon ve emek verme masası benzer biçimde yüzeylerin tertipli olarak dezenfekte edilmesi, temas sonrası ellerin yıkanması gerekir. Kalem, bardak, havlu benzer biçimde eşyaları ortak kullanmamak oldukça önemlidir. Kalem, silgi benzer biçimde okul gereçlerinin ağıza sürülmemesi de enfeksiyonların bulaşmasını önlemede etkilidir.

4. Maske kullanmak

Covid-19 enfeksiyonundan korunmak için maske takmak, başkasını öpmemek, kimselerle aynı çatal, kaşık benzer biçimde eşyaları kullanmamak oldukça büyük ehemmiyet taşıyor. Sınıfta ders esnasında kesinlikle takılması ihtiyaç duyulan maskeler teneffüslerde de takılmalıdır.

5. Hasta evladı okula göndermemek

Velilerin kesinlikle üst solunum yolu enfeksiyonu emareleri olan çocuklarını okula göndermemeleri, evde istirahat etmelerini sağlamaları ve gerekirse hekime götürmeleri enfeksiyonun yayılmaması ve başkalarına bulaşmaması açısından koşul. Eğer evladınız yada siz üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca emareleri olan burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş, öksürük, hapşırma, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı, gözlerde sulanma, kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık benzer biçimde Covid-19 emarelerine benzeyen şikayetler yaşıyorsanız paniğe kapılmadan hekime danışmanızda yarar var. Eğer doktorunuz lüzumlu görürse Covid-19 için kontrol yaptırın.

6. Dengeli ve tertipli beslenmesini sağlamak

Bağışıklık sisteminin zayıflamaması için tertipli ve dengeli beslenmeye itina göstermek gereklidir. Tek yönlü beslenmeden kaçınarak bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi vücut direnci için oldukça önemlidir.

7. Uyku düzenini sağlamak

Meydana getirilen bilimsel emekler, kafi ve kaliteli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük ehemmiyet taşıdığını ortaya koyuyor. Evlatların aynı saatte yatıp aynı saatte kalkması, uyuduğu odanın uyku kalitesi açısından elverişli olması, odasında gece lambası yanmaması, uykudan ilkin cep telefonundan uzak durması gerekiyor.

8. Aşıları aksatmamak

Toplumun büyük kısmının aşılanması ve bağışıklık oluşması, bilhassa Covid-19 enfeksiyonun hafifçe atlatılması ve hastane yatışlarının önüne geçmesi için oldukça mühim. Ek olarak kronik rahatsızlığı olan ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıkları bulunan kişilerin influenza virüsü için de aşılanması önerilmektedir. Vatanımızda aşı yaşı 12’ye indi fakat bazı ailelerde çocuklarını aşılatma mevzusunda kararsızlık yaşanıyor. Oysa mevcut aşılar ile virüse karşı yüksek oranda koruma sağlanırken ciddi bir yan tesir görülmüyor.

Özgürlük

Haftada minimum 3 gün horlayan çocuğa dikkat

Haftada minimum 3 gün horlayan çocuğa dikkat

Milli Eğitim Bakanı Özer'den ara tatil açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Özer’den ara tatil açıklaması