Önce Kızdım Ama Anlayınca…

Önce Kızdım Ama Anlayınca… 2
Önce Kızdım Ama Anlayınca…

Yürüyüş yapan bir insanın soluklanması içindeydi; değerli arkadaşım Hasan Yılmaz Gaziantep’ten bugün beni aradığında; “Doğan Hocam, müsait misin?” “Müsaitim Hasancığım, buyur!” “Hocam, Gaziantep’te büyük bir park var, orada yürüyüş yapmak için çıktım. Otuz beş yaşlarında bir adam ve elini tuttuğu yedi yaşlarında bir oğlan çocuğu yürüyüş yolunda durmuşlar, yolu tıkamışlar, öyle duruyorlar. İlk tepkim sinirlenmek oldu; kaba olduklarını, başkalarına duyarsız olduklarını düşündüm.

çocuk Ve Kuş

Yanlarından geçeyim derken ben de olduğum yerde zınk diye durdum; üç tane serçe yavrusu birikmiş bir avuç yağmur suyunda yıkanıyorlar ve oradan su içiyorlardı. Baba olduğunu tahmin ettiğim o kişiye artık kızmıyor, içimden takdir ediyordum. Oğluna önemli bir gözlem yapma ve bir değeri öğretme fırsatını değerlendiriyordu.” Hasan Yılmaz emekli edilmiş bir polis.

Kitap okuyan, seminer veren, özellikle gençlerin yetişmesini önemseyen bir aydın. Şu anda polislik yaşamı boyunca gözlemlediği ve etkilendiği öykülerden oluşan bir kitap yazıyor. Kendisiyle telefonda üç konu paylaştım, sizinle de şimdi paylaşmak istiyorum;

1- Anlayınca öfke kaybolur.

2- Her birimiz önemli değerlerimizi her gün besleyip güçlendirmeye özen göstermeliyiz; her gün beslenmeyen değer zayıflar. Bu öyküdeki baba çocuğuyla birlikte iki temel değeri besleyip güçlendirmekteydi:

a) Empati: Kuş da bir candır ve onun susuz olmasına saygı göstermeli ve yardımcı olmalıyız.

b) Biz Bilinci: Hepimiz, tüm canlılardan oluşan büyük bir ‘Canlar Ailesi’nin parçasıyız. Şehirlerimiz hızla betonlaşırken, kuşların da su içebilecekleri yerler oluşturmayı unutmamalıyız.

3- Değerler ailede öğrenilir; değerler çocuğun ana dilini öğrendiği şekilde ailede duyarak, görerek, yaşayarak öğrenilir.

İyi bir anne babanın çocuğuna bırakabileceği iki önemli miras vardır; İlki- Duru, temiz, zengin bir Türkçe, İkincisi- Biz bilinci değerleri: gerçeğe saygı, hakkaniyet, empati, saygı, sevgi, sorumluluk ve güvenilir insan olmak. Bu iki mirasla çocuk yetiştirmeye özen gösteren ana babalara selam olsun!

Doğan Cüceloğlu (21.10.2015)

Anne neden çocuğunu yük olarak görür?

Anne neden çocuğunu yük olarak görür?

İş Bitirici Olsun! 2

İş Bitirici Olsun!