Farklı olgunluk alanları vardır : duygusal, fiziksel, ahlaki, sosyal ve entelektüel. Çocukların yaşamlarında, kendi görüşlerine sahip, başkalarına yardım etmeye hazır, bağımsız ve sorumlu insanlar olmaları için gerçekten çok önemlidir. Ve çocuğunuza tüm bu nitelikleri geliştirmesine ve bunları yetişkinliğe hazırlamasına yardımcı olabilirsiniz.
1. Çocuğunuzun kendine güvenini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuz için her şeyi yapmamak daha iyidir . Kendilerini giymeyi, kendi ayakkabı bağlarını bağlamayı ve sırt çantalarını okul için toplamayı öğrenmeliler. Tabii ki, daha hızlı ve daha fazla beceri ile yapabilirsiniz, ancak sabırlı olmalı ve çocuğunuzun kendileri anlamasını beklemelisiniz. Yardım etmek için her zaman orada olmayabilir ve kendilerine güvenebileceklerini bilmeleri gerekir .
2. Çocuğunuza kendi seçmesi için bir fırsat verebilirsiniz.
Çocuğunuz seçim yapsın . Onlar için kıyafet, oyuncak ve hobileri seçmemeli veya neyi sevip neyi sevmeyeceklerine karar vermemelisin. Tavsiyelerde yardımcı olabilir ve seçimlerini onlarla tartışabilirsiniz. Fakat istedikleri söz konusu olduğunda, onlardan daha iyi tanıdığınızı düşünemezsiniz. Bunu kendileri biliyorlar, sadece istediklerini alma fırsatı vermelisin .
3. Çocuğunuzun yalnız gitmesine izin verebilirsiniz.
Her yerde çocuğunu takip etmeye gerek yok . Yaşlandıkça yalnız okula gidebilir veya okul otobüsüne binebilirler. Elbette, onları kendiniz alırsanız daha sakin hissedeceksiniz ve çocuğun kesinlikle gideceği yere ulaştığından emin olabilirsiniz. Fakat daha bilinçli bir yaşta çocuklar zaten güvenlik kurallarını biliyor ve sokakta nasıl davranılacağını biliyorlar. Buna ek olarak, eğer arkadaşların yanındaysa, çocukların bir araya gelmelerine izin verin ve ödevlerini ve yeni oyuncaklarını yol boyunca tartışın.
4. Çocuğunuza kendi kendini kontrol etmeyi öğretebilirsiniz.
Tabii ki, çocuklar çok duygusal. Onlar delicesine mutlu olabilir ya da sokakta o kadar duyulacak kadar yüksek sesle ağlayabilir. Sevinç harika, ama en ufak bir anlaşmazlıkta, çocuk öfkeyle bağırmaya ve sinir krizi geçirmeye başlarsa, duygularını nasıl kontrol edecekleri gösterilmeli . Çocuğun olup bitenlere karşı duyarlı olması gerekir. Her çığlığı şımartırsanız, o zaman her şeyi bu şekilde almaya alışırlar.
5. Çocuğunuza öz disiplini öğretebilirsiniz.
Çocuk oyun ve eğlence ile ilgili olmasa bile, kendilerini disipline etmeyi ve gerekli şeyleri yapmayı öğrenmelidir . Yatmadan önce dişlerini fırçalamak, oyuncakları uzaklaştırmak ve ödevlerini yapmak günlük rutinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ve ne yaptıklarını kontrol etmeden , ödevlerini kendileri yapmalarına izin verin ve sadece dişlerini temizlemeyi hatırlatın.
6. Çocuğunuzun cevap vermesine izin verin.
Bu gerekli olduğunu Çocuğunuza için bir fırsat vermek kendileri için konuşmak . Bu, hem entelektüel hem de iletişim becerileri için önemlidir. Çocuk, birisinin onlara bir şey sormasından korkmamalı. Soruları nasıl cevaplayacaklarını ve kendiliğindenliklerine bir cevap geliştireceklerini öğrenmeliler. Aksi takdirde, utangaç olabilirler ve diğerlerinden kapatılabilirler.
7. Nedenini ve etkisini çocuğunuza açıklayabilirsiniz.
Eylemlerinizi çocuğunuza açıklayın. Onları azarlarsan, ne için olduğunu söyle ve onlara neyin suçlu olduklarını söyle. Çocuğun hatalarını fark etmesi ve kendi sonuçlarını çıkarması önemlidir. Eylemlerinin belirli sonuçlara yol açabileceğini anlamalıdırlar. Ve onlara neden davranmanın daha iyi olduğunu ve nedenlerini açıklarken onlara sakin olmaya çalışın .
8. Çocuğunuzun hata yapmasına izin verebilirsiniz.
Çocuğunuzu aşırı derecede kullanmaya çalışmayın. Elbette, yaşamları için tehlikeli olabilecek şeyleri açıklamaya değer. Fakat çocuğa başka şeyler söz konusu olduğunda özgürlüğünü verebilirsiniz . Bu onların hatalarından ders almalarını ve kişisel deneyimlerini kazanmalarını sağlayacak ve daha sonra gelecekte faydalı olacaktır. Unutma, hatalar, düşmeler ve hayal kırıklıkları hayatın bir parçası.
9. Çocuğunuzun kendi fikrini oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğun bir duruma yansıtma ve eleştirel olarak bakma yeteneğini geliştirmek ve onların anlayış ve duygularına dayanarak inançlarını formüle etmek faydalıdır . Fikirlerini ifade etmelerine izin vermek de önemlidir . Bu onların akranlarından şakalara kapılmamalarına ya da sadece başkalarına bir şeyi ispatlamak için garip ve kötü davranmalarına yardımcı olacaktır. Gelecekte, bu kişi pozisyonunu koruyabilecek ve başkasının etkisine girmeyecek.
10. Çocuğunuza her zaman küçük gibi davranmamayı deneyebilirsiniz.
Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde, yavaş yavaş bazı görevleri yerine getirmeye alışmasını sağlayabilirsiniz . Örneğin, oyuncaklarını yerinde düzenleyebilirler. Büyüdükçe, ev işleri listesini genişletin. Bu, onların gelişmesine ve özen gösterici ve disiplini kışkırtmaya katkıda bulunur. Bu onlara başkalarına yardım etmeyi ve diğer insanların çalışmalarına saygı duymayı öğretebilir.