Problem çözme becerilerini geliştirecek yöntemler!

Problem çözme becerilerini geliştirecek yöntemler!
Cocuklarin Problem Cozme Becerilerini Gelistirmek Icin

Duyu bütünleme seanslarımız boyunca en sevdiğimiz ve en çok çalıştığımız ‘Problem Çözme’ basamağında, onların problemlerle karşılaştığında durmak ya da geri adım atmak yerine çözüm için seçenekler üreten bireyler olmalarını sağlamak için yaptığımız ve size önerebileceğim yaklaşım şekilleri:

?Bebekliğinden itibaren bir sorunla karşılaştığında çözüm üretebilmesi için ona cesaret, zaman ve fırsatlar verin.

?Her zaman size ya da bir yetişkine ihtiyacı olduğunu hissettirmek yerine, birçok şeyi bağımsız da yapabileceğini tecrübe ettirdiğinize emin olun.

?Yaşı gereği yapabileceği kişisel bakım veya beslenme gibi günlük yaşam aktivitelerini çok zaman alsa da kendi kendisine yapması için bekleyin, sabırlı ve destekleyici olun.

?Erken yaştan itibaren ev işlerinde basit görevler verin ve görevleri yerine getirmek için gösterdiği çabayı önemsediğinizi ona hissettirin.

?Hata yapmasına ve daha da önemlisi hatasının sonuçları ile yüzleşmesine izin verin.

?Verdiğiniz bir görevi tek başına yapamayacağını hissettiğinizde ‘sana yardımcı olayım’ demek yerine, ‘birlikte yapmayı deneyelim’ demeyi tercih edin.

?Çocuğunuzun kendisini oyalamayı tecrübe edeceği ve etrafta olan bitenle ilgili gözlem yapabileceği boş zamanları ve fırsatları olduğuna emin olun.

?Onu uzun süre oyalayacak tek fonksiyonlu ışıklı müzikli oyuncaklar yerine farklı versiyonlarını üretebileceği lego, tahta blok, hatta mandal gibi basit ve yaratıcılığını geliştirebilecek oyuncaklar seçin.

?Çocuğunuzun yardım istediği her durumda hızla ona yardım etmek yerine tekrar denemesi için onu motive edin.

?Soruların sihirli gücünü kullanın. ’Ne istersin?’ ‘Şimdi ne yapsak?’ Gibi soruları günlük hayatınızın içine ekleyin, verdiği cevapları önemseyin. 5N1K soruları ile sinir sisteminde düşünsel bağlantılar kurulmasına yardımcı olun.

?Ona cevabını bulabilmesi için kendi yaşına ve ilgi alanlarına uygun sorular sorun, doğru cevabı veremese de, cevap üzerinde düşünmesini sağlayın.

?Her konuda bilgili ve yetenekli görünmek yerine zaman zaman siz de çocuğunuzdan yardım isteyin, onun fikirlerini önemseyin ve tek başınıza karar veren taraf olmak yerine çocuğunuzun fikirlerini ve çözümlerini önemsediğinizi ona gösterin.

Ebru Sidar
Çocuk Terapisti

Çocuklar otoriteden değil, ilişkiden öğrenir...

Çocuklar otoriteden değil, ilişkiden öğrenir…

Yetenekli çocuk yetiştirmenin 4 altın kuralı 2

Yetenekli çocuk yetiştirmenin 4 altın kuralı