Birçok durumda, psikolojik istismarın kurbanı, ilişkiden ayrılmasını engelleyen ve hatta onda depresyona neden olan yüksek bir suçluluk duygusuna sahiptir.

Psikolojik istismar şüphesiz ki en acımasız olanlardan biridir. Bu tür bir şiddet mağdurun gerçekten kötü muameleye maruz kalıp kalmaması konusunda şüphe duymasına neden olur.

Bunun en kötü yanı, fiziksel saldırı var olmadığı sürece, sorunun ciddiyetinin farkında olunmamasıdır.

 

Bu tür bir istismarın görünmez olmasının yanı sıra kaçınılamaz sonuçları da vardır.

Gözle görülmezler, ancak istismara uğrayan insanlar şiddet durumundan ayrıldıktan uzun bir süre sonra bile mağduriyet yaşar ve sırtında bunun yükünü taşır.

Psikolojik istismarın sonuçları

1. Sürekli hiçbir değerinizin olmadığı hissiyatı

Düşük öz saygı, bu türden bir istismarın en tetikleyici etkilerinden biri olabilir. Öz saygısı yüksek bir kişi buna asla izin vermez. Bununla birlikte, kendimizi hafife almak göründüğünden daha yaygın bir durumdur.Dahası, şiddet içeren bir duruma girmek her şeyi daha da kötüleştirebilir, böylece değersiz olduğumuz hissi, altından kalkılması zor bir seviyeye kadar gelir.

Yardım istemek ve bizi seven iyi insanlarla kendimizi çevrelemek çok önemlidir.

2. Yalnızlıkla yüz yüze gelmek

Pek çok psikolojik istismar olayında, istismar eden kişi mağduru giderek artan bir şekilde izole eder böylece mağdur arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaştığı bir noktaya gelir.

Saldırganın istediği, partnerinin herhangi bir desteğe sahip olamadığı için bu ilişkiden kopmaya çalışmamasıdır.

Çoğu durumda, kurban adına küçümseyici bir imaj yaratır; böylece kimse şüphelenmez ve kendi iradeleriyle uzaklaşırlar.

 

3. Suçluluk duygusu ile yüzleşmek

Bir psikolojik istismarcının oynayabileceği en güçlü kartlardan biri de suçluluk duygusudur. Mağdur her zaman kendinin yanlış yaptığını ve bu yüzden diğer tarafın hakaret ve sözlü tacizle cevap verdiğini düşünür.

Bu suçluluk, en başta tartıştığımız düşük öz saygıdan kaynaklanmaktadır ve üzerine çaba harcanmadığı sürece onu ortadan kaldırmak çok zordur.

4. Her köşede depresyon olacaktır

Depresyon, günümüzün kötülüklerinden biridir. Bununla birlikte, istismara uğrayan birçok insanın karşılaşacağı bir şeydir.Ne kadar derin olduğuna bağlı olarak, mağdur intihar düşüncelerine sahip olana kadar devam edebilir.

Suçluluk, onun başına gelen her şeyi hak ettiğine ve yalnızlık, onun için tek yolun hayatını sona erdirmek olduğuna inanmasına neden olur.

5. Duyguları ifade etme zorluğu

Psikolojik istismara uğrayan insanlar için en büyük sonuçlardan biri, duygularını ifade etme konusunda ciddi sorunlar yaşamaktır. Buna “duygusal sessizlik” denir.

 

Onlar duygusal olarak yaşadıkları her şeyi yutarlar çünkü suçluluk duyarlar ve buna layık olduklarına inanırlar.

Bu şekilde, hayatta kalabilmek için duygularını donuk hale getirmeye çalışırlar. Ancak, bu onları daha önceki bir noktaya, depresyona götürür.

6. Uyuyamıyorum!

Bu, herhangi bir mağdurun sahip olacağı sorunlardan biridir: uykusuzluk. Bütün bunların nedeni bu problem yüzünden ortaya çıkan anksiyete ve strestir.

Her fırsatta, rüyalar, huzurlu, sakin ve dinlendirici bir uykunun tadını çıkarma ihtimalini ortadan kaldıran kabuslara dönüşür.

Bazı tür istismara uğrayan kişilerin, kendilerini dinlendiren bazı uyku haplarına başvurmaları normaldir.

7. Başkaları ile ilgili sorunlar

Aksi mümkün olmayacağı için, psikolojik istismara uğrayan insanlar, durumun tekrar oluşması durumunda başkalarına karşı güven duymama eğiliminde olacaktır.Bu nedenle ve onların duygusal suskunluğundan ötürü, sağlıklı ilişkilere sahip olamazlar ya da başkalarıyla duygusal bağlar kuramazlar.

 

Psikolojik istismar sessizdir. Gözle görülmez. Görünüşte masum olan bir görünümün ya da sözün arkasına gizlenir.

Bununla birlikte, birinin sahip olduğu derin yaralar hayatını sonsuza dek yok edebilir. Çünkü görünmez darbeler her zaman en çok acı veren ve iyileşmesi en zor olanlardır.

KAYNAK=sagligabiradim.com