Psikolojik Şiddetin Sizde İz Bıraktığının Göstergeleri
Şiddeti kanıtlayan herhangi bir fiziksel belirti olmasa da, psikolojik şiddetin hayatınızı önemli ölçüde etkileyebileceğini bilmeniz gerekir.
Şiddet, kasıtlı olarak diğer tarafı yaralamak ve ona zarar vermek için gerçekleştirilen sosyal veya kişisel bir etkileşim türüdür. Şiddetin pek çok şekli ve derecesi vardır ve bazen o kadar ustaca yapılır ki karşı taraf bunun farkına varamaz. Fiziksel olmamasına rağmen, psikolojik stresin de vücudunuzda bazı göstergeleri olabilir.
Bu yazımızda, psikolojik şiddetin vücudunuzdaki etkilerinden bahsedeceğiz. Ayrıca, bu şiddete engel olmanın yollarını ve şiddetin yaşam kalitesini nasıl etkilediğini anlatacağız. Bu sosyal sıkıntı, psikolojik şiddete maruz kalan insanlarda uzun süreli sağlık sorunlarına ve psikolojik acıya neden olmaktadır.
Psikolojik şiddet nedir?
Psikolojik şiddet, aşağılamaya, dışlamaya, hakarete ve tehdide dayalı bir sözlü (fiziksel olmayan) şiddet türüdür.
Darbe, çizik, yara gibi fiziksel kanıtları olmadığı için, çoğu zaman fiziksel şiddeti kanıtlamak çok zordur çünkü bu bir kişinin diğerine söylediği sözler aracılığıyla bile yapılabilir.
Bu, kişinin diğerini maruz bıraktığı ve üzerinde baskı kurarak ona zarar verdiği bir şiddet türüdür. Bağırarak ya da karşıdaki kişinin onurunu yok sayarak gerçekleştirilebilir.
Psikolojik şiddetin vücuttaki etkileri
1. Uyku bozuklukları
Psikolojik şiddet çoğu zaman uyku bozukluklarıyla sonuçlanır. Yüksek dozda baskı ve fiziksel şiddet, psikolojik düzeyde anksiyeteye, strese ve insomniaya neden olur.
Farklı şekillerde aşağılanmak sinirsel ve kalp ile ilgili bozukluklara neden olur.
Kötü muamelede bulunan kişi, kurbanı daha da güçsüzleştiren insomniayı meydana getirir ve bunun yanı sıra gücü kötüye kullanmanın neden olduğu bir uzaklaşmaya yol açar. Ayrıca, uyku yetersizlikleri yüzünden vücut zayıflayacağından hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelir.
2. Yeme bozuklukları
Genellikle, psikolojik şiddet mağdurları yeme bozukluğu çekerler. Özgüveni azalan kişi, artık hiçbir şeyi hak etmediğini ve her şeyin kendi hatası olduğunu düşünür. Gerçekliğin bu şekil değiştirmiş hali aşağıdakilere neden olur:
- İştah kaybı
- Kontrol eksikliği
- Güvensizlik ve kişinin yediklerini umursamaması
Yeme bozukluğu, kişinin vücut imajında bir bozulma meydana geldiğinin göstergesidir. Yalnızlık hissi, öfke ve sıkıntı gibi duygular, yeme bozukluğuna neden olan faktörlerden bazılarıdır.
- Psikolojik şiddet mağdurları, çoğu zaman akut karın ağrısı, mide yanması ve gastrit problemleri yaşarlar.
3. Hipertansiyon
Kan basıncındaki düzensizlikler, psikolojik şiddetin vücudunuz üzerinde bıraktığı izlerden bir tanesidir. Hayatınızı korumak için sürekli tetikte olmak, kan basıncının yükselmesine neden olur. Zihin, vücuda bir risk veya tehlikeye dair sinyaller gönderir ve bu yüzden de vücut kan pompalama hızını artırır.
Sıkıntılı durumlara maruz kalan veya hayatları sürekli bir tehlike altında olan insanlar, hipertansiyo hastası olmaya daha meyillidirler. Bu durum, kısaca, psikolojik şiddete maruz kalan kişilerle yakından ilişkili olan bir vücut savunma stratejisidir.
4. Depresyon
Psikolojik şiddet, mağdurun depresif bir ruh haline girmesine ve sürekli acı çekmesine neden olur. Hastalıklarla veya zihinsel bozukluklarla sonuçlanan psikolojik şiddetin aşağıdaki gibi pek çok göstergesi vardır:
- Şantaj
- Kontrol edilemez kıskançlık
- Özgürlükten ve para kontrolünden mahrum kalmak
- Hakaret etmek ve onur kırıcı lakaplar takmak
- Sosyal ilişkilerde kontrol altına almak
- Mahremiyet ihlali
- Bağırmak, hakaretler ve itibar zedeleyici konuşmalar
- Giyilen kıyafetleri kontrol etmek
- Rıza dışı cinsel birliktelik
- Hükmetme ve itaat bekleme
Bu durumların hepsi için, mağdur olan kişi herhangi bir fiziksel şiddet belirtisi göstermeksizin bir kimsesizlik ruh haline bürünebilir. Hatta bu mağdurlar öyle bir noktaya gelirler ki, hayatlarında olup biten hiçbir şeyi önemsemedikleri gibi intihara meyilli hale de gelebilirler.
Bunun yanı sıra, durumu daha da kötüleştiren faktör ise çoğu zaman saldırgan kişinin eş ya da aile üyesi biri olmasıdır.
Psikolojik şiddeti önlemek için tavsiyeler
Psikolojik şiddet mağduru olmaktan kaçınmak için aşağıdaki tavsiyeleri aklınızda bulundurun:
- Sizin seven kişi, sizi ağlatmaz.
- Size bağıran bir kişiyi ve herhangi bir öfke göstergesini asla kabul etmeyin ve normalleştirmeyin.
- Hakaretlere, sözlü saldırılara veya aşağılamalara asla izin vermeyin.
- Sizin fikriniz de herkesin fikri kadar değerlidir. Bunu unutmayın.
- Kimse sizin sahibiniz değildir.
- Hiçbir şiddet davranışını savunmayın.
- Her zaman affedici olamazsınız.
- Eğer partnerinizden korkuyorsanız, unutmayın ki bu sevgi değildir.
Eğer yukarıda bahsettiğimiz durumlar sizin için de geçerliyse, cesaretli olun ve yardım almaktan korkmayın.