Ergenlik çağını yaşamak kolay değildir. Ebeveyn olarak bu dönemi daha da zor bir hale getirmemelisiniz. Bu yazıda sağlıklı bir ergen yetiştirebilmeniz için size yardımcı olacak ipuçlarını bulabilirsiniz.
Gelin haklarını verelim: Ergen olmak kolay değildir. Eğer ergenlik çağındaki çocuğunuzun başı dertteyse endişelenmeyin. Bu durumun sebebi büyük ihtimalle hayatlarının bu döneminde dünyaya nasıl baktıklarıyla ilişkilidir.
Sağlıklı bir ergen yetiştirebilmek ve başlarını beladan uzak tutabilmek için bu süreçte geçirdikleri fiziksel ve psikolojik değişimleri desteklemek önemlidir.
Ergenlik bir çocuğun hislerini, zevklerini ve fikirlerini başkalaştıran değişimler yaşamaya başladığı bir dönemdir. Vahşi bir evrim geçirebilirler. Ayrıca bu süreçte hayal güçleri de çok daha aktiftir. Çocuğunuz, ergenlik dönemine girdiğinde büyük ihtimalle başkaldırma belirtileri gösterecektir.
Agresif bir şekilde cevap vermek, ebeveynlerini görmezden gelmek, kapıları çarpmak ve bağırmak gibi davranışların tamamı çocuğunuzun bu zor döneme girdiğinin göstergeleridir.
Bu yazıda çocuklarınızın bu süreçten geçmelerini nasıl kolaylaştırabileceğinizden bahsedeceğiz. Size sağlıklı bir ergen yetiştirmek için başvurabileceğiniz bazı tavsiyeler vereceğiz.
Sağlıklı bir ergen yetiştirebilmek için 5 ipucu
Nelerden hoşlandıklarını, onları nelerin mutlu ettiğini bulun
Böyle bir noktaya ulaşabilmek için çocuğunuzla açık ve etkili bir şekilde iletişim kuruyor olmanız gerekir.
Fikirlerinizi paylaşırken, ebeveynlerinin onun en iyi arkadaşları ve sırdaşları olduğunu bilmesini sağlarken gönül rahatlığıyla iletişim kurabilmeniz önemlidir.
Böylece karmaşık bir konuda yardıma veya desteğe ihtiyaç duyduklarında size gelmeleri kolaylaşacaktır.
Hedeflerine ulaşmaları için onları teşvik edin
Hedef edinmek hayattaki en önemli şeylerden biridir ve çocuğunuzun bir birey olarak büyümesine yardımcı olur. Hedeflere sahip olmak ilerleme için şarttır. Sürekli gelişir ve duygusal, sosyal ve kişisel açıdan hayatın tüm yönlerine ulaşır.
Eğer çocuğunuz hedefler edinmeyi ve onlara ulaşmak için çalışmayı öğrenirse, istediğini başarabileceğine ve başarılı bir yetişkin olabileceğini bilerek büyüyecektir. Sadakat ve kararlılık göstererek hedeflerinin tümüne ulaşabileceklerini onlara öğretmelisiniz.
Ancak sizin onlar için uygun gördüğünüz hedeflerin değil, kendi hedeflerinin peşinden koştuklarından emin olun.
Arkadaşlarıyla iyi ilişkiler kurmaları için onları cesaretlendirin
Arkadaşlar ergenlik dönemindeki bir çocuğun gelişiminde belirleyici bir rol oynayabilirler. Bu dönemde ergenler başka aktiviteler yapmaktansa arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmeyi tercih ederler. Bu nedenle sosyal çevreleriyle ilgili olabilecek şeyler konusunda dikkatli olun.
En önemlisi arkadaşlarına karşı nasıl davrandıklarıdır. Çocuğunuza saygılı olmayı ve başkalarını düşünmeyi öğretin. Ayrıca arkadaşları tarafından onlara nasıl davranıldığının da farkında olmalısınız.
Kendilerini dışlanmış hissediyorlarsa veya kendilerine olan saygıları yeterli değilse çocuğunuzun evdeyken öfkesini açığa çıkarması normaldir. Böyle bir şey olursa ne olduğunu öğrenmek için onunla konuşun ve soruna bir çözüm bulmasına yardım edin.
Öz saygılarını geliştirmelerine yardımcı olun
Ergenlerin kendilerine duydukları saygının yeterli olmaması normaldir. Bunun sebebi kısmen bu dönemde geçirdikleri fiziksel değişimlerdir. Bu durum ruh halinde dramatik iniş çıkışlara, depresyona ve agresif davranışlara yol açabilir.
Öz saygılarını geliştirmelerine yardımcı olmak için bir başarıya ulaştıklarında veya sağlıklı davranışlar gösterdiklerinde onlara iltifat etmelisiniz.
Onlarla gurur duyduğunuzdan emin olmalarını ve her zaman onları oldukları gibi kabul edeceğinizi bilmelerini sağlayın.
Sağlıklı aktiviteler yapmaları için onları destekleyin
Ders dışında aktiviteler yapmaları zihinleri ve vücutları için sayısız fayda sağlayabilir. Okuldan sonra spor yapmak hem fiziksel gelişimlerini hem de genel performanslarını destekleyecektir. Çocuğunuzun daha artistik bir yapısı varsa bu alandaki aktiviteler hem entelektüel yeteneklerini hem de motor becerilerini geliştirecektir.
Bu aktiviteler ergenlik dönemini yaşayan gençlerin öfkelerini ve sinirlerini boşaltmalarına yardımcı olur. Ayrıca sosyalleşerek ve yeteneklerini keşfederek zaman geçirmiş olurlar.
Gönüllü işler yapmaları için onları teşvik edin
Ergenlik dönemindeki bir bireyin yalnızca kendisiyle ilgili endişeler taşıması normaldir. Her gün yaşadıkları durumlar onları strese sokar ve hayatlarındaki onca harika şeyi unuturlar.
Ergenlik döneminden geçen çocuğunuzun gönüllü organizasyonlara katılmasını sağlarsanız etraflarındaki kişiler için empati duymayı öğreneceklerdir. Bu tür aktiviteler başka insanlarla bağlantı kurmalarına yardımcı olur ve aşırı derecede bencilleşmelerini önler.
Sağlıklı ve sakin bir ev ortamı olusturun
Uyumlu bir ev ortamına sahip olması çocuğunuzun kendini daha rahat hissetmesini ve o ortamda daha fazla vakit geçirmek istemesini sağlayabilir. Ailesiyle iyi ilişkiler içinde olması rahatsızlık duyduğu konulardan bahsedebilmesini de kolaylaştıracaktır.
Unutmayın, çocuğunuzun yaşamakta olduğu sorunlara çözüm bulmasına yardım etmenizin tek yolu onunla iyi iletişim kurmanızdır.
Onların sevdikleri şeyleri yaparak beraber vakit geçirin
Ergenlik döneminden geçen çocuğunuzla sorunlar yaşıyorsanız bile onunla daha fazla vakit geçirmenin bir yolunu bulun. Onunla ilgilenmeniz ve onunla birlikte kaliteli zaman geçirmek istemeniz aranızdaki ilişkiyi geliştirecek ve onların size karşı duydukları güveni güçlendirecektir.
Sonuç
Ergenlik, her çocuk için karmaşık bir dönemdir. Ancak bu sağlıklı bir ergen yetiştirmenin mümkün olmadığı anlamına gelmez.
Hayatlarının bu döneminde ebeveynlerinin korumasından uzaklaşmaya ve daha özgür olmaya başlamak istediklerini anlamalısınız. Bu süreç sonunda onların hedefleri olan sorumluluk sahibi yetişkinler olmalarına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı bir ergen yetiştirebilmek için onlarla açık ve süregelen bir iletişim kurmalısınız. Böylece canlarını sıkan veya onları inciten konular hakkında konuşabilmelerini sağlamış olacaksınız. Bu sayede kendilerini evde negatif davranışlar göstererek ifade etmeye çalışmak zorunda kalmayacaklar.