Tüm İnsanların Paylaştığı Beş Korku

Tüm İnsanların Paylaştığı Beş Korku 2

Tüm insanların paylaştığı ortak korku, fiziksel koruma ile dürüstlük ve yaşam psikolojisi ile ilgilidir. Evrensel olarak doğrulardır çünkü bizi koruyorlar ve güçlü biyolojik ve filogenetik kökleri var.

Korkunun sağlıklı bir duygu olduğu gerçeğini asla unutmamalıyız. Hayatta kalma içgüdünüzün bir parçasıdır. Tüm insanların paylaştığı beş korku tamamen mantıklıdır. Aslında, onlardan tamamen kurtulmak iyi bir fikir olmayacaktır. Çünkü onlardan kurtulursanız, risk duygusundan da kurtulacak ve gereksiz yere kendinizi riske maruz bırakacaksınız.

Tüm insanların paylaştığı ortak korku, fiziksel koruma ile dürüstlük ve yaşam psikolojisi ile ilgilidir. Evrensel olarak doğrular çünkü bizi koruyorlar. Güçlü biyolojik ve filogenetik köklere sahiptirler.

Korkunun etkileyici bir güç olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Eğer bunun farkındaysanız, avantajınıza kullanabilirsiniz. İnsanlar korkudan saçma şeyler yaparlar. Yine de, bu korkuyu kanalize edebilir ve inanılmaz şeyler yaratmak için kullanabilirler. Belki de din, felsefe ve bilim bu korkulara verilen cevaplardır. Onları kontrol etmenin farklı yolları var. Fakat insanlar genel olarak neden korkuyorlar?

1. Ölüm

Bu korku, hayatta kalma içgüdülerimizin temelidir. Biyolojik bakış açısından, yaşam bir yolunu bulur. Tüm organizmalar ölümle savaşır. Felsefi bir bakış açısına göre, yaşam daha büyüktür, diğer tüm iyilik ve erdem ondan kaynaklanır.

Ölüm korkusu, aynı fikirle bağlantılı olarak bir dizi korkuyu da doğurur. Yükseklik korkusu var çünkü düşüp ölebiliriz. Bu, uçaklardan, aşırı yüksek hızlardan, vb. korkmamızın nedeni. Bu korkular tüm insanlar ve kültürler için ortaktır.

2.

Özerklik kaybı

Başka bir deyişle, özgürlüğünüzü, hareketleriniz ve düşünceleriniz üzerindeki kontrolünüzü kaybetmekten korkmaktan bahsediyoruz. Sembolik bir bakış açısına göre, bu yön ölüm korkusuyla ilişkilidir. Benliği kaybetme fikrinin reddedilmesi veya söz konusu benliği açığa çıkarmanın imkansızlığı anlamına gelir.

Bu temel korkudan başka pek çok korku ortaya çıkıyor. Örneğin, yıkılmış bir binanın altında sıkışıp kalma ya da çok az oksijen bulunan yerlerde kilitli kalma korkusu. Bunlar, bir insanın özgürlüğünün çok sınırlı olduğu durumlardır.

3. Yalnızlık: İnsanların paylaştığı beş korku arasından biri

Yalnız kalmaktan korkmaktan bile öte, en yaygın korkulardan biri dünyayla teması kaybetmektir. Reddedilme veya az değer görmek bizi yüksek alarma geçirir. Grupla olan bağlantımızı kaybedebileceğimizin, kınanıp dışlanabileceğimizin işaretleridir.

Yeterince tanınmamak ve saygı görmemek, iyileşmesi uzun zaman alabilen duygusal bir yara bırakır. Kıskançlık ve bencillik bu korkuya eşlik eden duygulardır. Birisi kıskanç veya haset duyuyor ise, bunun nedeni yalnızca terk edilmekten korkmalarıdır.

4. Hastalanma veya sakatlanma korkusu

Sakatlanma korkusu da, hayatta kalma içgüdülerimizle ilgilidir. Düzgün iş görebilmek için vücudunuza ihtiyacınız var. Bu yüzden iğneler ve bıçaklar gibi bazı aletlerden korkuyoruz.

Hastalanma korkusu da çok yaygın. Vücudumuza zarar vermekten korkuyoruz ve sağlığımızı ve refahımızı etkileyebilecek durumlara girmek istemiyoruz. Bu yüzden mesela kirli veya vahşi hayvanlardan uzak duruyoruz.

5. Aşağılanma

Bu, yalnızlıktan korkmaya benzer. Bununla birlikte, bu durumda, korkunun dışlanmış hissetmek ve toplumda aşağılanmış hissetmekle daha çok ilgisi var. Kimse dışlandığını veya başkaları tarafından aşağılandığını hissetmek istemez. İnsanlar aşağı veya bağımlı hissetmekten korkuyorlar.

Bu korku, yalnızlıktan korkmanın yanı sıra, sosyal niteliktedir. Bir toplum ne kadar açık ve çeşitli olursa, insanların yaşadığı korku o kadar az olur. Öte yandan, bu korku katı ve çok geleneksel gruplarda çok yaygındır.

Bu beş ortak korku uzun zamandır etrafta. Reklam ve propaganda bazen bu korkuları bizi manipüle etmek için kullanır. Bununla birlikte, insanlar da sonsuz derecede zeki ve yaratıcıdır. Böylece korkularımızla başa çıkmayı öğrenebiliriz, böylece bizi felç etmezler ve böylece dış baskıya boyun eğmeyiz.

Yetenekli İnsanların 4 Türü 2

Yetenekli İnsanların 4 Türü

Asla Evlenilmeyecek 5 Erkek Tipi 2

Asla Evlenilmeyecek 5 Erkek Tipi