Çocuğunu bezden kurtarmanın çaresini arayan ebeveynler, Pedagog Dr. Adem Güneş’in tuvalete eğitiminde üç gün kuralını uygulayabilir ve eğer çocuk da hazırsa bezden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. Peki, tuvalette üç gün kuralı nedir? Çocuklara tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat edilmeli, tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı?
Günümüz annelerinin bebeklerinde bezi bırakmaları için giriştikleri tuvalet eğitimi için en uygun aralığın genel olarak 18 aylık civarı olduğu düşünülse de bu durum her çocuk için geçerli değildir. Çocuğun tamamen kendi özerkliğini ilan etmesinde önemli bir adım olan tuvalet eğitimi sürecinde gerek fizyolojik gerek de ruhsal hazırlıklar önemlidir. Çocuğun tuvaletini tutabilme kapasitesinin tuvalet eğitimine başlamada önemli bir sinyal olmasının haricinde bezden rahatsız olma, kıyafetini çıkarmak isteme ve tuvalete merak duyma da tuvalet eğitiminde önemli işaretlerdir. Çocukta bu özellikler yavaş yavaş gelişmeye başladıysa artık bezi bırakıp tuvalet eğitimine alıştırılabilir. Bir çocuğu tuvaletini yapmak için lazımlık kullanması gerektiğini idrak etmenin en etkili yolu, çocuğun tuvaletini dura dura yapmasını fark etmektir. Ebeveynler bu belirtiyi gördükten sonra üç gün kuralına geçerek tuvalet eğitimine başlayabilir. Pedagog Adem Güneş’e göre tuvalet eğitiminde 3 gün kuralını ve hangi yaşlarda tuvalet eğitimine geçilebileceğini sizlere derlemeye çalıştık.
TUVALET EĞİTİMİNDE 3 GÜN KURALI NEDİR?
1. GÜN:
Bir nevi deneme kuralı olan bu üç günün birinci gününde sızdıran bez tercih edilmelidir. Çocuğun ‘ıslaklıktan dolayı rahatsızlık hissetmesi ve bir çare arayışına girmesi’ ile başladığı eğitimde ne kadar kaliteli ve sızdırmaz bez kullanılırsa, çocuk tuvalete gitmeyi o kadar geç öğrenecektir.
2. GÜN:
İkinci gün, çocuğun altına hiç bez bağlanmamalıdır. Siz ebeveyni olarak,“İstersen artık bez bağlamayayım” teklifinde bulunabilirsiniz. Bezsiz bir şekilde yalnızca külot ve pantolon giydirin. Çocuk tuvaletini altına yaptığında ıslaklığın verdiği rahatsızlığı daha çok hissedecek ve çözüm arayışları içinde olacaktır.
3. GÜN:
Sorunlarına yönelik çözümleri kendisi fark edecektir. Fark edemediyse de fark etmesine yardımcı olarak “Rahatsız oluyorsun değil mi? İstersen çişin geldiğinde tuvalete yapabilirsin. Gel beraber gidelim” diyebilirsiniz.
ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİ?
Tuvalet eğitiminin ilk başlangıcında çocuğunuzu karşınıza alıp onu gerekli ön hazırlığı verdikten sonra sen artık büyüdün kendi tuvaletini kendi başına yapabilirsin gibi cümlelerde bulunarak, bir tık arka plana çekilebilirsiniz. Burada vereceğiniz tek mesaj, ne olursa olsun onun yanında olacağınızı bilmesidir. Dolayısıyla da çocuğunuza ‘ben senin yanındayım ihtiyacın olunca çağırman yeterli’ mesajını vermeniz önemlidir. Tuvalet zamanlarını belirleyerek çocuğunuza tuvalet vaktini hatırlatabilirsiniz. Saatlerini, ne kadr sıklıkla tuvalete gidip gitmediğini bir çizelgede not tutun.
TUVALET EĞİTİMİNE KAÇ YAŞINDA BAŞLANMALI?
Çocuğa tuvaleti alıştırma süreci bazı ebeveynler için oldukça zor bir geçiş dönemi halini alabilmektedir. Özellikle tecrübesiz anne ve babalar bu konuda ne yapacaklarını bilmediklerinden dolayı oldukça endişelilerdir. Tuvalet eğitimi için en doğru yaş çocuğun kendini hazır hissettiği zamandır. Uzmanlar, tuvalet eğitimi için en uygun yaş aralığını 2 ya da daha sonrası olduğunu söylüyor.
2 yaşından önce çocukları tuvalete gitmeleri için zorlamak çok yanlış bir davranıştır. 2 yaşındayken gündüz, 3,5-4 yaşlarında gece kontrolü sağlayarak tuvalet alışkanlığı kazandırılabilir. Çocuk 2 yaşına gelmediyse kas kontrolü gelişmediğinden dolayı tuvaletin geldiğini hissedemez ve tuvaletini tutamaz.