Yaşamımızda, kendimizi yalnız hissettiğimiz dönemler olur. Öyledir ki, görüşecek kimse bulamayız ve dünyanın sonu gelmiş hissine kapılırız. Bu aslında mutluluğumuzun son çırpınışlarına tanık olduğumuz, depresyonun ise yavaştan bizi ele geçirdiğini hissettiğimiz evredir.
Ancak hayattaki her şeyde olduğu gibi, bunun da gelip geçici olduğunu unutmamak gerekir. Yalnızlığı gözümüzde büyütmek yerine; kabullenip, bize sağlayacağı katkılara odaklansak tamamen yenilenmiş ve güçlenmiş bireyler haline gelebiliriz.
Yalnızlığın sizi nasıl güçlendirdiğine bir bakın;
1.) Ancak Yalnız Kaldığınızda Fark Edebilirsiniz; Kendinizin En İyi Dostu Sizsiniz!
Hayatın acı gerçeklerinden birisi de, günün birinde insanların sizi yüzüstü bırakmayacağının garantisinin olmamasıdır. Bazen en yakınınızda bildiğiniz bir dost, bazense size aşkı tattıran o insan… Onlar gidince anlarsınız, sorunlarınızı kendi kendinize çözebilip, kendi kendinizi iyileştirebildiğinizi… Çünkü siz artık yalnızken de mutlu olabilmeyi başarmış ve öğrenebilmişsinizdir. İşte bu tecrübeden sonra insanlardan beklentileriniz azalacaktır.
2) Üstesinden Gelinemeyecek Hiçbir Şeyin Olmadığını Öğrenirsiniz.
Yalnızken, karşılaştığınız her meseleyi kendiniz halledersiniz. Yeni bir şehre veya ülkeye yerleşirken, yeni ofisinize alışırken, ayrılık acısıyla mücadele ederken ve daha birçok durumla karşı karşıyayken bütün bunların üstesinden yalnız başınıza gelebildiğinizi görürsünüz. Bakın yalnızken her şeyi nasıl rayına oturtuyorsunuz! Bunları düşünürseniz, yalnızlığın verdiği hüznün o kadar da kötü olmadığını fark edersiniz. Sonuç olarak, bunun da bir sonu gelecek ve her şey yoluna girecektir.
3) Zamanla Duygularınızı Kontrol Etmeyi Öğrenirsiniz.
Zamanın her şeyin ilacı olduğunu söylerler. Aslında zamanla bir şeyler değil, siz düzelirsiniz. Duygu yoğunluğu yaşadığınızda, kendinizi sakinleştirmeyi öğrenirsiniz ve bu sayede yaşayabileceğiniz o yoğun sıkıntılı ve stresli anları önlemiş olursunuz. Yalnızlığın size katabileceği en iyi özellik de bu olabilir çünkü duygu kontrolü sayesinde akıl sağlığınızı da koruyup, ruhsal çöküntüleri hayatınızdan uzak tutarsınız.
4) Kendi Mutluluğunuzu Asla Başka Birinin Varlığına Bağlı Kılmamayı Öğrenirsiniz.
Sevgiliniz, sizin hayatınızın tümü değil. Onun haricinde sizin bir hayatınız var, unutmayın. Eğer mutluluğunuzun bir başkasına bağlı olduğuna inanıyorsanız, bunun yanlış bir inanç olduğunu bilmelisiniz çünkü mutluluğunuzu, normal şartlarda ancak kendi hal ve hareketleriniz etkileyebilir.
5) Kendi Kararlarınızı Kendiniz Alırsınız.
Kendi kararlarınızı kendiniz almaya başladığınızda, onaylanmaya ihtiyaç duymazsınız. Bazı zamanlarda, sevdiğimiz insanların bizimle ilgili konular hakkındaki fikirlerine ihtiyaç duyarız. Ancak, yalnızlık size, “İnsanlardan herhangi bir konuda yardım istemesem de olur” demeyi öğretir. Yalnızlık sizi bağımsız kılar ve herhangi bir konuda karar verme sürecinizi kısaltıp, kolaylaştırır.
6) Az insan, Çok üretkenlik!
Bazı insanlara göre başkalarıyla çalışmak, işleri karmaşıklaştırmaktan başka bir şey değildir. Etrafınız ne kadar kalabalıksa o oranda uğraştığınız işe konsantre olmanız zorlaşabilir. Bu anlamda, yalnızken işinizde daha verimli çalışıp, daha başarılı olursunuz.
7) Canınız Ne İstiyorsa Yapmakta Özgürsünüz!
Bir kafede kendi kendinize kahvenizi yudumlayabilir ve istediğiniz kadar oturabilirsiniz.Bütün zamanlar sizin… Plan değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Canınız sinemaya mı gitmek istiyor? İzleyeceğiniz filme siz karar veriyorsunuz… Kafanızı dinleyin ve özgürlüğün keyfini sürün.
8) Sükutla Dost Olursunuz.
Sükut, fikre kuvvet verir ve kişiliğinizin gelişimi açısından faydalıdır. Bazı can sıkıcı durumlara karşı sessizliğinizi korursanız zamanla bu durumları görmezden gelmeyi de öğrenirsiniz. Daha az konuşun ve daha fazla dinleyin çünkü sabra giden yol tam da buradan geçer. Sükut şifalandırır.
9) Kendi Ruh Halinize Çeki Düzen Verip, Toparlanmayı Bilirsiniz.
Hayatta tek kalmak demek, bütün hayat mücadelesini tek başına vermek ve zor durumlara tek göğüs germek demektir. Güçlü insanların geçmişinde bu tecrübe yatar.
10) Yalnızlık Ailenize Daha Çok Yakınlaşmanızı Sağlar.
Aileniz sizi koşulsuz sever. Her ne yaşamış olursanız olun, size destek olan, yaralarınızı saran, ailenizdir. Konu siz olunca ailenizin zamanı hep vardır… Zor durumda olduğunuzu bilip, meşguliyet bahaneleriyle siz geçiştirmezler. Aileniz gerçek destekçinizdir.
11) Size Gerçekten Önem Veren İnsanları Görmüş Olursunuz.
Ancak yalnızken gerçek dostlarınızı tanırsınız. Bu anlamda yalnızlık hayatınıza bir arınma imkanı sunar. Kalması gereken insanların değerini daha iyi anlar, sizin yanınızda olmayan insanların hayatınızdan çıkması gerektiğine karar verirsiniz.
12) Yalnızlık Size Alçak Gönüllü Olmayı Öğretir.
Şüphesiz; hayatı, kendinizi keşfetmeye ve anlamaya başladığınızda, yersiz egoyu ve kibri hayatınızdan çıkarmaya yönelirsiniz. Uğruna mücadele etmek istediğiniz her şeyi belirler, vaktinizi, değecek şeylere ayırırsınız. Sizin için önemli olan insanlara daha çok değer vermeye başlarsınız. En önemlisi, kendinizi her zamankinden daha çok sevmeye başlarsınız.
Bu anlamda, yalnızlığı bir musibet, bir bela olarak görmemeli, bize kazandırdığı o paha biçilmez gücün önemini kavramalıyız.
Kaynak:Filoji