Yulafın yararları nedir? Yulaf iyi mi tüketilir?

Yulafın yararları nedir? Yulaf iyi mi tüketilir? 1

Yulaf, sıhhatli ve dengeli beslenme programlarında en fazlaca tüketilmesi tavsiye edilen tahıl ürünlerindendir. Bilhassa glüten içermemesi ve lif deposu olması sindirim sisteminin düzeli ve sıhhatli çalışmasına destek olmaktadır. Gıda değerleri bakımından oldukça varlıklı olan yulaf, pişirilirken kıvamı tutturması oldukça zor olduğundan çoğu zaman yulaf ezmesi olarak kahvaltılarda yoğurt ve meyvelerle tüketilmektir. Oldukça besleyici olmasının yanında uzun süre tokluk hissi verdiğinden dolayı rejim yapanların bir öğünlerinde tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Sindirim sisteminin tertipli çalışmasına destek olmasının yanında sağlığa oldukça çok faydası bulunmaktadır. 

YULAFIN FAYDALARI NELERDİR?

Varlıklı gıda değerlerine haiz olan yulaf, glüten içermemesi daha da sıhhatli olmasını sağlamaktadır. Gün içinde sabah-öğle-akşam öğünlerinden birinde tertipli olarak yulaf tüketmek, kan şekerini dengelemeye, sindirim sisteminin tertipli çalışmasına ve tamamlanmamış vitamin ve minerallerin tamamlanmasına destek olduğu beslenme uzmanları tarafınca aktarılmaktadır. Yulafın sağlığa yararları şöyledir:

Glüten içermemesi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bünyeyi güçlendirmektedir. 

Enerjiyi vererek kronik yorgunluğa iyi gelir. Gün içinde daha zinde kalmaya destek sunar. 

Tertipli olarak yulaf tükenen birinin vücudunda kesik, yanık benzer biçimde nedenlerden meydana gelen yaraların çabucak iyileşmesini sağlamaktadır. 

Sindirim sisteminin tertipli çalışmasını ve bağırsak sağlığını koruduğu için kolon kanseri riskini azaltır.

Lif deposu bir gıda olmasından dolayı kabızlık sorununa iyi gelmektedir. 

Lif, uzun süre tokluk hissi verdiği için rejim yapanların daha süratli zayıflamasını sağlamaktadır.

Yulafla hazırlanan cilt maskeleriyle cildin daha sıhhatli görünmesini sağlamaktadır.

Gene yulafla hazırlanan kürlerle egzama, kaşıntı ve kuruluk benzer biçimde cilt sorunlarının tedavi edilmesi sağlanmaktadır. 

Kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.

Varlıklı vitamin ve mineralleri yardımıyla vücudun gereksinim duyduğu günlük gıda değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. 

Antioksidan deposu olması ise vücudun toksinlerden arınmasını sağlamaktadır.

Vücuttaki ödemin atılmasını sağlayarak şişliği azaltır.

Bilhassa spor yapanların kaslarını güçlendirmektedir. 

Kan dolaşımının hızlanmasını sağlamaktadır. 

Yüksek kolesterolün düşmesine destek olmaktadır. 

YULAF CİLDE FAYDALARI 

Egzama, sivilce, kuruluk ve kaşıntı benzer biçimde sorunların evde hazırlanan yulaf kürleriyle tedavi edilmesi mümkün görünmektedir. 

1- Yarım çay bardağı yulaf ve yarım çay bardağı su ile kaynatılır. Elde edilmiş lapa iyice soğuduktan sonrasında sivilceli bölgelere sürülerek 15-20 dakika bekletilip durulanır. Sivilcelerin kurumasına etkili olan bu karışımın hafta 2 kez yapılması tavsiye edilmektedir. 

2- 2 bardak yulaf, 1 bardak süt ve 1 çorba kaşığı bal barıştırılarak yüze sürülür ve 15 dakika bekletildikten sonrasında ılık su ile durulanır. Bu kür ise cildin organik rutubet dengesinin sağlanmasını ve yumuşamasını sağlamaktadır.

3- Cildin daha sıhhatli, parlak ve bakımlı görünmesi için her sabah yüzün süt ve yulaf tozunu karışmasını sağlayarak yıkanması tavsiye edilmektedir.

YULAF NE KADAR YANMELİ?

1 porsiyon yulaf (4 çorba kaşığı) günlük yulaf ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı için her gün bir öğünü yulaf tüketilmesi önerilmektedir. Her gün tüketilen 1 porsiyon yulaf, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasından kalp-damar sağlığının korunmasına kadar birçok hastalığa iyi geldiği aktarılmaktadır. 

YULAF NASIL TÜKETİLİR?

Bilhassa sabah kahvaltılarında tüketilen yulaf, güne daha enerjik ve zinde başlanmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı sabahları 4 yiyecek kaşığı yulaf, 5 yiyecek kaşığı yoğurt ve mevsim meyveleriyle hazırlanarak tüketilmesi önerilmektedir. En kolay tanım olarak kabul edilen yoğurtlu yulaf tarifinin haricinde 2 bardak süt ve 4 çorba kaşığı yulaf pişirilerek yulaf lapası elde edilir. Lapanın üstüne bir miktar tarçın ve mevsim meyveleri ilave edildikten sonra tüketilmesi vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamasının yanında uzun süre tokluk hissi vermektedir. 

1 PORSİYON 40 GR (4 YEMEK KAŞIĞI) YULAF BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 29.05
Protein (g) 5.06
Yağ (g) 1.09
Lif (g) 4.76
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 2.8
Potasyum (mg) 128.8
Kalsiyum (mg) 14.4
Vitamin A (iu) 3.2
Vitamin C (mg) 0
Demir 1.15

Metabolizma çalıştıran besinler nedir?

Metabolizma çalıştıran besinler nedir?

Vücuttaki irin iyi mi atılır? Vücudu irin ve enfeksiyondan temizleyen besinler 1

Vücuttaki irin iyi mi atılır? Vücudu irin ve enfeksiyondan temizleyen besinler