Zeki Bir Bebek Sahibi Olmak İçin Tüketmeniz Gereken Besinler
Zeka, açıklaması güç bir konsepttir; ancak dünyanın neresinde olursanız olun, zeka denince neyden bahsedildiğini herkes anlar. Anneler, zeki bir bebek dünyaya getirmek için hamileliğin başlarından itibaren sağlıklı bir beslenme programına uymaları gerektiğini bilmelidir.
Sağlıklı ve zeki bir bebek dünyaya getirmenize yardımcı olması için tüketmeniz gereken bazı besinler vardır.
Bu yazıda, The Lancet’ te paylaşılmış olan İspanyollar tarafından yazılmış bir makaleye göre hamilelik sürecinde bebeğin zihinsel gelişimine yardımcı olacak bazı besinlerden söz edeceğiz.
Hamilelik sürecinde balık ve kabuklu deniz ürünleri tüketiminin bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağladığı görülmüştür.
İspanyollar tarafından yapılan araştırma, 2004 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan başka bir araştırmaya ters olan sonuçlar yayımlamıştır. 2004 yılındaki Amerikan araştırmalarının sonucunda, bu tarz yiyeceklerin hamile kadınların beslenme programından çıkarılması önerilmişti.
Balık ve kabuklu deniz ürünleri yönünden zengin olan beslenme programlarının bebekler üzerinde riskli olduğunu iddia etmişlerdi. Bu riskin sebebi olarak da bu tip yiyeceklerde eser miktarda bulunabilecek cıvayı göstermişlerdi.
The Lancet’te yayımlanan makalenin yazarları ise “bu yiyeceklerde eser miktarda bulunabilecek zararlı maddelerin vereceği zararın, balığın ve kabukluların içindeki besin değerinin katacağı yarardan çok daha az” olduğunu savunuyorlar.
“Yeni doğan bir bebeğin beyninin %50’si lipitlerden, yani yağ ve benzeri maddelerden oluşur. Lipitlerin yapı taşı yağ asitleridir. Bu lipitlerin bazıları vücudun kendisi tarafından üretilebilirken Omega 3 gibi bazı diğer yağ asitleri de bebeğin alacağı besinler ile vücuda verilmelidir.”
“Sardalya, vücudun temel yağ asitlerinden Omega 3’ü alabileceğimiz müthiş besin kaynaklarından bir tanesidir. Bu sebeple sardalya beyninsinir sisteminin ve çocuğun hafızasının gelişimi açısından ideal bir besindir.”
Araştırmacılara göre, bunu sağlayan mekanizmanın nasıl işlediğine dair bir bilgi daha olmasa da, “yağ asidi seviyesi bebeğin beyninin erken gelişimi için mühimdir” ve bu yağ asitlerinin eksikliği ciddi sorunlar doğurabilir.
Bu sebeple, hamilelik sürecinde bu besinlerin tüketimini şiddetle önerirler.
Bebeğinizin zekasına katkı sağlayacak önemli besinler
Yumurtanın sarısındaki kolin, asetilkolin molekülünün temel yapı taşlarındandır.
Kolin, hafıza ve kas kontrolü gibi işlevlerde görev alan bir nörotransmiter maddedir. Ayrıca Kolin sinirleri çevreleyen madde olduğundan da büyük önem taşır.
Günde bir tane yumurta tüketmek yalnızca bebek için yararlı değil sağlıklı bir şekilde kilonuzu korumanıza da yardımcı olacağından sizin için de yararlıdır. D vitamini içerir ve meme kanserinden korunmaya yardımcı olur.
Pancar, nitrat açısından zengin bir besindir ve bebeğin beynindeki kan akışının artmasına bu sayede yardımcı olur. Beslenme programınıza pancarları ister pancar suyu şeklinde ister salatanıza eklemenizi tavsiye ederiz. Kabızlığı önleyici etkileri de olduğundan sizin kendi sağlığınıza da yararı olacaktır.
Kuru fasulye yavaş sindirilen karbonhidratlar açısından zengin olan bir besindir. İçeriğinde proteinleri, vitaminleri, mineralleri ve lifleri bulundurur.
Az yağlı bir besin olmasının yanı sıra, ana rahmindeki bebek için ideal bir besindir ve hafıza gelişimine yardımcı olur.
Et ürünlerini sınırsız olarak tüketebilirsiniz. Tavuğun ciğerinde ve dana etinde bol miktarda demir bulunduğundan, bu besinler de bebeğin gelişimi için ideal besinler sınıfındadır. Meyveler de aynı şekilde çok önemlidir.
Bir grup Kanadalı araştırmacı hamile kadınların meyve tüketiminin bebeğin hafızasında gözle görülür bir gelişim sağladığını göstermişlerdir.
Meyve, sebze ve kabuklu yemiş tüketmek akıllıca bir karardır
Hamile bir kadının her gün yiyeceği bir porsiyon meyve, bebeğin bilişsel kapasitesini arttıracak bir etkiye sahiptir. Bu, doğumdan sonraki ilk 1 yıl için de geçerlidir.
Yediklerimiz neyse oyuz
–Anonim–
Kabuklu yemişler içlerinde selenyum ve E vitamini barındırır. Sağlıklı yağları içerdiklerinden, beynin güçlenmesine yardımcı olurlar.
Her gün bir avuç yemiş bebeğinizin beyninin en iyi şekilde gelişmesi için yeterli bir kaynak olacaktır.
Zeka gelişiminin birçok farklı faktöre bağlı olduğunu da unutmamak gerekir. Besinlere ek olarak, bebeğinizin rahme düştüğü ilk andan itibaren onun duyularını uyarıp harekete geçirmek de çok önemlidir.
Bebeğinizle, makul olan her konu hakkında konuşun; bu, onların gelecekteki zeka gelişimine katkıda bulunacaktır. Onunla konuşmak ayrıca, duygu durumlarını iyi yönde kontrol edebilme yetilerini de geliştirecektir.