Zencefilin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler!

Zencefilin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler! 4

 

Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte bağışıklık sisteminde zayıflama, soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor.

Böyle dönemlerde bağışıklık sistemini güçlendirecek, hastalıklara karşı vücudu koruyacak doğal ve mucizevi bitki zencefil.

Sindirim sorunlarına, mide ağrısına, hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi gelen bitki geleneksel olarak birçok hastalığın tedavisinde yardımcı bir doğal ürün olarak da kullanılmaktadır.

Zencefilin bilinen en yaygın özelliği ise soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde çok etkili olmasıdır.

Vücut ısısını yükseltip grip sırasında sağlıklı terlemeyi sağlayarak hastalığın vücuttan daha kısa sürede atılmasına yardımcı olur.

Ayrıca içerdiği zengin besin maddeleri ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve zindelik verir.

Özellikle bulaşıcı hastalıkların yaygın olarak görüldüğü kış aylarında düzenli olarak zencefil çayı içerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Yazının sonunda Zencefil çayı hazırlama tarifini okuyabilirsiniz.

Bunların yanı sıra zencefilin diğer bazı faydaları şöyle;

Zencefilin mide bulantılarına ve kusmalara karşı etkili olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, hamilelikte görülen sabah bulantıları; taşıt hareketi nedeniyle yaşanan mide bulantısı ve kemoterapiden kaynaklanan bulantılarda etkili ve güvenli olduğunu göstermektedir.

—————-

Ağrı ve iltihabı azaltır. Zencefil, bilinen en güçlü anti-enflamatuvar maddeleri içerdiğinden dolayı doğal ve çok güçlü bir ağrı kesicidir.

—————-

Düzenli olarak günde bir miktar zencefil tüketmek damarlarda meydana gelen yağlanmaları engeller, felç riskini ve kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca tahrip edici toksinlere karşı karaciğeri de korur.

—————-

Düzenli olarak zencefil tüketiminin kolorektal (bağırsak, rektum veya her ikisi birden) ve yumurtalık kanserlerine karşı korucu olduğu bulunmuştur.

—————-

Astım hastalarında kullanıldığında daha fazla ferahlık verdiği ve nefes alıp vermeyi kolaylaştırdığı bulunmuştur.

—————-

Midede meydana gelebilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı bizi korur, öksürük ve boğaz tahrişlerini giderir.

—————-

Günlük 4 gr’dan fazla zencefil kullanılmamalıdır.

—————-

Hamilelerin günlük olarak 3 dilim zencefilden daha fazla miktarda tüketmemeleri tavsiye edilir.

Ayrıca gebeliğin son aylarında kasılmaları artırma riskine karşı kullanılmamalıdır.

—————-

Zencefili asla 2  yaşından küçük çocuğa verilmemelidir.

—————-

Eğer kanama bozukluğu gibi sorunlar var ise, aspirin veya warfarin (kan inceltici) gibi ilaçlarla zencefili kesinlikle tüketilmemelidir.

—————-

Zencefil kan basıncını (tansiyonu) düşürebilir.

Dolayısıyla yüksek tansiyon ilacı kullananların zencefil takviyesi kullanması tansiyonun normalden çok düşmesine yol açabilir.

—————-

Zencefil aynı şekilde düşük kan şekeri sorunlarından dolayı ilaç kullanan kişiler için zararlı olabilir.

Bu durumda olan kişiler doktorlarına danışmadan kesinlikle zencefil tüketmemelidir.

—————-

Safra taşı olan kişilerde safra söktürücü etkisinden dolayı taşın kanala düşerek tıkanmasına yol açabilir, tüketilmemelidir.

—————-

Gıda şeklinde alınan zencefilin bilinen bir yan etkisi yoktur ve genel olarak güvenli kabul edilen gıdalar arasında yer alır.

Ancak fazla miktarda zencefil özütü, tableti veya kapsülü tüketmek, ters etki yaparak mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir.

—————-

Çok nadirdir ama zencefilin bazı yan etkileri vardır: Mide yanması, alerjik döküntüler, kalpte yanma, gaz, bulantı, ishal, ağız tahrişi gibi.

—————-

Not:  Genel anestezi gerektiren bir operasyon geçirecekseniz ve zencefil takviyesi kullanıyorsanız doktorunuza bu bilgiyi veriniz.

Zencefil Çayı ve Zencefilli diğer tarifler:

1.      Zencefil çayı:

Bitkinin en popüler tüketim şekilleri arasındadır.
Özellikle sindirime bağlı bazı rahatsızlıklara iyi gelen zencefil çayını, taze kök zencefilden veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz.
Zencefil çayını hazırlamak için taze zencefil dilimlerini kaynamış suya atarak demleyebilirsiniz.
10 dakikadan uzun demleme süresi çayın tadını biraz acılaştırabilir.
Tatlandırmak için limon veya portakal dilimi, çubuk-toz tarçın veya bal eklenebilir.

Bu çay yemeklerden sonra mideyi rahatlatmak, mide asidi üretimini azaltmak, şişkinliği almak için de içilebilir.

—————-

2.      Boğaz ağrıları için; 

1 bardak suyu kaynattıktan sonra içine 2-3 dilim taze zencefil atıp 6-7 dakika demleyin.
Daha sonra 1 çubuk tarçın (yarım çay kaşığı toz tarçın da olur) ve 1 çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz.

—————-

 

3.      İnatçı öksürükler için; 

1 bardak kaynamış suya yarım çay kaşığı zencefil tozu, çeyrek çay kaşığı toz tarçın ve 2-3 karanfil tanesi atın. 5-6 dakika demlenmesini bekledikten sonra 1 çay kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz.

—————-

 
4.      Yolculuk sırasındaki bulantılar için yola çıkmadan 30 dk önce yarım çay kaşığı (1gr) toz zencefil tüketimi ile hamilelikte görülen bulantılar için de günde 1 gr zencefil tüketerek bulantıların önüne geçebilirsiniz.

—————-

 
5.      Hastalıkları önleyici olarak yemekten önce günde 1 kaşık macun formundaki zencefil, bal, portakal ve tarçın karışımı bağışıklık sistemini güçlendirir.

—————-

6.     Bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, kendinizi yorgun hissettiğinizde, soğuk algınlığı ve grip hallerinde; 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili 1litre kaynamış suda 1 taşım kaynatın. Altını kapatıp 1 yemek kaşığı bal ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca 1 adet limonu sıkıp bu karışıma karıştırdıktan sonra taze olarak için. Zencefilli limonata özellikle yaz aylarında sigara içenlerdiyet yapanlar için de sağlıklı bir içecektir.

—————-

 
7.     Zencefilin kafein içermediği halde “kafein etkisi” vardır bu sayede vücuda ekstra enerji sağlar.
Egzersiz öncesi 2 çay kaşığı toz zencefil tüketmek gereken enerjinin toplanmasına yardımcı olur.

Kaynak: diyetisyenoznur.com

Evinizde Sürekli Sirke Bulundurmanız İçin 15 Neden

Evinizde Sürekli Sirke Bulundurmanız İçin 15 Neden

Sağlığınız ve kaliteli bir uyku için yatmadan önce uzak durmanız gereken yiyecekler!

Sağlığınız ve kaliteli bir uyku için yatmadan önce uzak durmanız gereken yiyecekler!