Alerjik nezle – Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik nezle - Belirtileri ve Tedavisi 1

Baharın gelişi ile alerjik hastalıklarda artış olmasını bekleriz.

 

Sabahları peş peşe çok sayıda hapşırık,aksırık,uzun süreli ateşsiz burun tıkanıklığı, burunda damakta boğazda kaşıntı, bol sulu berrak burun akıntısı,buna eşlik eden öksürük alerjik nezleyi aklımıza getirmelidir.

 

Alerjik nezlede, çocuğun yüzüne baktığınızda solukluk belirgindir.

 

Göz altı mor halkalar ve fırça gibi kirpikler dikkat çeker.

Çocuklar genellikle hareketli ve hırçın çocuklardır.Çocuk kaşıntı ve akıntıdan dolayı belli etmeden burnunu siler ki biz buna alerjik selam diyoruz.

 

Bu çocuklarda östaki borusu alerjiye bağlı şiş ve ödemli olduğundan sık sık orta kulak iltihabı ve ateşli hastalık geçirirler.

Özellikle gece horlaması olan,sık ateşlenen kulak burun boğaz uzmanınca geniz eti ameliyatı ve -veya kulağa tüp takılması önerilen kişilerin çocuk hekimince alerji açısından değerlendirilmesi uygundur.Bu tarz operasyon önerilen kişilerde reflü açısından da değerlendirme yapılmalı,sabahları ağız kokusu,gece huzursuz uyuma,ağlayarak uyanma ve ailede reflülü ebeveyn varlığı sorulmalıdır.

 

Bu çocuklar burunları ve gözleri kızarık ,kaşınan,şiş görünen çocuklardır. Çocukların uykuda kafa ve boyun kısmı yoğun ter içinde kalır.Çoğunun yastığı terden ıslanır.Uykuda diş gıcırdatma alerjik nezleli çocuklarda sıktır.

 

Bu da orta kulağın havalanma dengesini sağlayan östaki borusunun tıkanması ve gıcırdatarak bu boruyu açma girişimi gayretlerinden dolayıdır. Solunum alerjileri sıklıkla alerjik nezleyle başlar.

 

Belirli süre sonra astım bronşiale gelişme riski yüksektir.

 

İnatçı ve sıradışı öksürükleri olan çocukların , çocukluk çağı astımı açısından çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Uzayan, gece meydana gelen, hareketle artan öksürük muhakkak hekime danışılmalıdır.

 

Alerjik nezle düşünülen hastanın önce kanda alerji parametreleri sonra da ciltte alerji testlerini yaparız,burada saptanan alerjen varsa tedavi ve korunma ona göre planlanır.

 

Tetkiklerde bir şey bulunamasa dahi çocuğun kliniği alerjik nezle ile uyumlu ise ona tedavi başlarız.

 

Ben bu duruma ortada bir suç var suçluyu henüz yakalayamadık diyorum. Kişinin kefir, ev yapımı kefir alması, uyuduğu oda ve evde en çok vakit geçirdiği bölgelerin sık tozunun alınması, evin neminin %50 civarı tutulması,ev içinde canlı çiçek-küf mantarı ve polen açısından,tüy döken hayvan bulundurulmamasını isteriz.

 

Alerji biz yaşadıkça farklı alerjenlerle karşımıza çıkabilir,bu nedenle çevre temizliği,sigarasız ortam,sağlıklı beslenme de iyileşmede çok önemlidir.

 

Önce ilaç tedavisi uygulanır,cevap yok ve alerjen tespit edildi ise 6 yaşından büyük çocuklar alerji aşısına, immunoterapiye yönlendirilir.

 

Orhan Sevinç Cura

 

Çocuk Sağlığı Uzmanı

EVCİLİK Mİ? EVLİLİK Mİ? 2

EVCİLİK Mİ? EVLİLİK Mİ?

Dil Kanserinin İlk 5 Semptomu

Dil Kanserinin İlk 5 Semptomu