Anksiyete psikolojik bir rahatsızlık olsa da, duygularınızın fiziksel sağlığınız ile çok yakın bir ilişkisi olduğunu unutmamalısınız. Yaşadığınız duygusal durumların bedensel sağlığınız üzerine etkisi bulunmaktadır.

Anksiyete veya diğer ismiyle kaygı bozukluğu, sahip olduğunuz düşünceler ve gün içinde yaşadığınız durumlardan kaynaklı, iç veya dış uyaranlara karşı istem dışı yanıt olarak da algılanan psikolojik bir bozukluktur.

Anksiyetenin, çok stresli ve tehlikeli durumlarda ortaya çıkan ve birtakım fiziksel ve psikolojik tepkilerle ilgili olan bir durum olduğu ifade edilir. Ancak bazen sadece hormonal değişiklikler nedeni ile de kendini gösterebilir.

Bu rahatsızlık her insanda farklı şekilde ortaya çıkar. Bu durumun nedeni ise insanların duygularını kontrol etmede farklı kapasitelere sahip olmasıdır. Çoğu durumda bu rahatsızlık kalıcı değildir. Ancak bazı hastalarda bu durum sürekli kendini tekrar eden kronik bir probleme dönüşebilir.

Bu psikolojik durumla ilgili en kötü şey ise, çoğu kişinin bu durumu yaşarken kabul etmemesidir. Bu nedenle çoğu insan bu hastalığın zararlı etkilerini durdurmak için gerekli olan önlemleri almaz.

Bu yüzden çok normal gözükseler dahi, bu hastalığın uyarıcı işaretlerini bilmek oldukça önemlidir.

Bu yazıda bu psikolojik bozukluğun 10 temel belirtisini sizinle paylaşacağız. Bu sayede durumunuz çok ciddi bir hale gelmeden önce kendinize nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebileceksiniz.

1. Anksiyete Göğüs Ağrısına Neden Olur

Anksiyete yaşayan hastalarda göğüs ağrısı oldukça yaygındır. Çoğu zaman kaslardaki gerilmeler bu duruma neden olur.

Bazen hissedilen göğüs ağrısı o kadar acılıdır ki, kişi kalp krizi geçirdiğini sanabilir. Bu iki durum arasındaki temel bir fark bulunmaktadır; anksiyete kaynaklı ağrılar genellikle anlıktır ve sonrasında karmaşık durumlara yol açmaz. 

2. Boğazınızda Bir Yumru Hissi veya Nefes Almada Zorlanma

“Globus pharryngeus” adıyla bilinen bu semptom, anksiyete veya stres durumlarında ortaya çıkar ve boğazda bulunan kasların kasılmasıyla kendini gösterir. 

Boğazınızda yumru hissi ve bir şeyleri yerken yutkunmada zorlanma, duygusal dengesizliğin net bir göstergesidir.

3. Aşırı Terleme

Terlemek vücudun normal bir tepkisidir. Aslında vücudu belli bir ısıda tutmak için oldukça gereklidir.

Ancak bununla birlikte, anksiyete yaşadığınız dönemlerde ter bezlerinin aktivitesi değişir. Sonuç olarak, vücut tarafından aşırı ve anormal miktarlarda ter üretilir.

4. Çene ve Omuz Ağrısı

Anksiyete nöbetleri boyunca kaslarda yaşanan gerginlik, çene ve omuz gibi vücudunuzun en hassas yerlerini etkilemeye başlar.

Hatta bazen yüzünüzde ortaya çıkan hoş olmayan bir hissizlik durumu

da buna eşlik ederek birkaç dakika boyunca sizi rahatsız edebilir.

5. Sindirim Problemleri

Sindirim sisteminiz ile duygusal durumlarınız arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. Bu nedenle anksiyete yaşadığınız zaman birçok sindirim problemini de bununla beraber tecrübe edersiniz.

Hazımsızlık, mide asidinin aşırı üretilmesi ve kabızlık anksiyete yaşayan insanları etkileyen durumlardandır.

6. Ciltte Değişimler

Anksiyete vücudu estetik anlamda da etkilemektedir, bu nedenle fark edilebilir cilt değişimlerine yol açabilir.

Lekeler, sivilceler ve cildin kuruması gibi cilt problemleri duygusal dengesizlik yaşayan insanlar arasında çok yaygındır.

Bu değişiklikler genellikle yüzde ortaya çıkar. Ancak aynı zamanda bu değişiklikler kollarda, sırtta ve vücudun başka bölgelerinde de görülebilir.

Ancak anksiyete ortadan kaybolduğu anda, cilt de kendini tekrar eski normal haline geri döndürecektir.

7. Karıncalanma Hissi

Stresli durumlarda yaşanan güçsüzlük ve karıncalanma hissi aslında vücudun bir savaşma tepkisidir.

Bunun nedeni kanda biriken karbondioksittir ve hücrelere az oksijen gitmesiyle ortaya çıkar.

8. Uykusuzluk

Uykusuzluk ve diğer uyku bozuklukları, anksiyeteden mustarip olan kişilerin yaşadığı en rahatsız edici durumdur ve çok yaygın olarak görülmektedir.

Uykuya dalmada zorlanma veya uzun süre uykuda kalamama problemi, neredeyse çoğu zaman o kişinin yaşamakta olduğu duygusal sorunlarla ilgilidir.

Daha ağır olan şey ise, günler geçtikçe diğer fiziksel ve zihinsel yan etkilerin bu uykusuzluk problemiyle beraber ortaya çıkması olacaktır. Dolayısıyla bu durum günlük yaşam kalitenizi bir hayli etkileyecektir.

9. Gözde Acı Hissi

Kaygı bozukluğu, bazı vücut sıvılarının azalmasına ya da bu sıvıların diğer vücut dokularına doğru kaymasına neden olabilir.

Bu durum doğal olarak gözlerin sulanmasını da etkiler ve bu nedenle gözlerde kızarıklık, tahriş ve kurumaya neden olabilir.

10. Migren

Migren gibi güçlü baş ağrıları, uzun süren anksiyete durumlarıyla yakından ilişkilidir. 

  • Anksiyeteden kaynaklanan gerginlik ve dolaşımla ilgili problemler genellikle bu ağrıların kaynağını oluşturur.

Bu belirtilerden bazılarını tecrübe ediyor musunuz? Eğer öyleyse sizin için en iyisi duygusal dengesizliğinizle ilgili gereken önlemi almanız olacaktır.

Anksiyeteden kurtulmak için rahatlama tekniklerini deneyebilir, ya da sağlıklı bir diyet uygulayarak bu psikolojik durumla etkili bir şekilde savaşabilirsiniz.