Çocuğum Beni Dinlemiyor 

Çocuğum Beni Dinlemiyor  5

Çocuğum Beni Dinlemiyor 

Pek çok çocuk kendisiyle konuşan ebeveynini görmezden gelir. Endişelenmeyin! Bu yazımızda, çocuğunuza söylediklerinizi nasıl yaptıracağınızı ve kendinizi nasıl dinleteceğinizi anlatacağız.

Birçok anne, çocuklarının kendilerini dinlemediğini söylüyor. Bu anneler çocuklarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmak için her şeyi denemelerine rağmen bunu başaramıyorlar. Bu, dünyanın sonu değildir.

Çocuğunuzla iyi bir şekilde iletişim kurabilirsiniz ancak neyi yanlış yaptığınızı belirlemek için iletişim şeklinizi analiz etmeli ve gerekli değişiklikleri yapmalısınız. Bu sayede çocuğunuz sizi dinlemeye ve söylediklerinizi yapmaya başlayacaktır.

Çocukların, özellikle de küçük yaşlarda başkalarını dinlemek istememeleri oldukça normaldir. Bunun pek çok farklı sebebi olabilir. Her şeyden önce, bazen çocuğunuz yaptığı şeye çok fazla odaklandığından size dikkat etmeyebilir. Eğer sorun buysa, yapabileceğiniz en iyi şey çocuğunuza yaklaşıp size birkaç dakika ayırmasını rica etmek olacaktır.

Bunu yapmak çocuğunuzla olan iletişiminizde büyük bir fark yaratabilir. Unutmayın, çocuğunuza örnek teşkil eden kişi sizsiniz. Bu nedenle, eğer onlar size bir şeyler anlattığında siz onları dinlemiyorsanız ya da çocuğunuz sürekli dikkatinizi ona vermeniz için size yalvarıyorsa burada yanlış giden bir şeyler var demektir. Yapmanız gereken ilk şey aranızdaki iletişimi güçlendirmek ve çocuğunuza iyi bir rol modeli olmak.

Ebeveyn Olarak İletişimin Önemi

“Çocuğum beni dinlemiyor” demekten yorulduysanız bu yazımızı okumaya devam edin. İletişim tüm ilişkilerin temelidir. Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmak ve bunu sürdürmek son derece önemlidir. Büyük ihtimalle pek çok kez çocuğunuzun neden size sorunlarından bahsetmediğini merak etmişsinizdir. Eğer çocuklarınıza kendi sorunlarınızdan bahsederseniz, iyi bir rol model oluşturursunuz ve çocuğunuz da size sorunlarını anlatır.

Tüm aile üyelerinin günlerinin nasıl geçtiğini anlatacağı bir güven ortamı oluşturabilirseniz aranızdaki iletişimi güçlendirmiş olursunuz. Bunu küçük yaşlardan beri bir alışkanlık haline getirirseniz, ergenlik yaşında bu durum çocuklarınız için doğal bir süreç haline gelir.

Çocuğunuzla iletişim halinde olmak aile ilişkilerini büyük ölçüde geliştirir. İlişkilerin normal akışını sağlayan pek çok faktör vardır ancak bunlardan en önemlisi iletişimdir.

Çocuğum Beni Dinlemiyor, Nerede Hata Yapıyorum?

Sorun şu ki, her ebeveyn kendi fikrini kendi ailesinden gördüğü gibi ifade eder ancak çocuğunuz farklı alışkanlıklara ve adetlere sahip olan yeni bir nesile aittir. Bu, mesajları farklı şekilde aldıkları anlamına gelir. Çocuğunuzun dinleme becerileri iki temel faktöre bağlı olacaktır; mesajı nasıl ilettiğiniz ve çocuğunuzun bunu nasıl karşıladığı.

Çocuğunuzun dikkatini çekmek zor değildir ancak bunun bir gecede gerçekleşmeyeceğini bilmek gerekir. Bu süreçte sabır ve azim önemlidir.

1. Çocuğum bana aldırış etmiyor

Çocuğunuzun ilgisiz olduğunu düşünüyor olsanız bile, çocuğunuzun pek çok farklı sebep yüzünden sizi dinlemediğinin bilincinde olmanız gerekir. Bazen ona bir şey yapmasını söylediğinizde duyduğu halde isteğinizi yerine getirmiyorsa, bu bir itaatsizlik eylemidir.

Bununla birlikte, diğer durumlarda ise o an çocuğunuz en sevdikleri şeye odaklandığı için dikkati başka bir yerde yoğunlaşmış olabilir. Her şeyden önce, çocuğunuzun neden size aldırış etmediğini ve isteklerinizi yerine getirmediğini tespit etmelisiniz.

2. Tekrar tekrar söylesem bile çocuğum beni dinlemiyor

Aynı şeyin kendisine sürekli tekrar edilmesinin bir çocuk için en sinir bozucu şey olduğunu anlamanız gerekir. Çocuk aynı şeyleri defalarca duyduğu için motive olmayacaktır. Aksine, yeni şeyler duymak onları her zaman şaşırtacaktır.

Yenilikçi ve yaratıcıysanız, çocuğunuza mesajınızı iletmek için yeni bir yol bulabilirsiniz. Söylediklerinizin içeriğini, kelimelerinizi ve kendinizi ifade ediş biçiminizi ettiğinizi değiştirin. Bu şekilde, çocuğunuzu sıkmazsınız ve söylediklerinizi daha kolay yapmasını sağlarsınız.

3. Ona bağırdığımda çocuğum beni dinlemiyor

Bağırmak, umutsuzluğun ve sabırsızlığın eş anlamlısıdır. Çocuklar çok zekidir ve bu tepkiyle karşılaştıklarında sizi sinirlendirdiklerini kolayca anlarlar. Bir ebeveyn olarak, bu durumlarda yapabileceğiniz en kötü şey sakinliğinizi kaybetmek olacaktır.

Bağırdığınız zaman, sinirlendiğinizi çocuğunuzun bilmesine izin verirsiniz ancak çocuğunuza iletmek istediğiniz mesaj bu değildir. Her ne kadar sinirli olsanız da, ona neyi yanlış yaptığını ve durumu düzeltmek için neler yapabileceğinizi söylemeniz gerekir.

4. Çocuğum ona ne zaman bir şey söylesem sinirleniyor

İletişim kurmayı öğrenmelisiniz. Çocuğunuzun seveceği kelimeler kullanın. Çocuğunuz üzerinde olumlu bir etki yaratmak için bazı şeyleri nasıl ifade edeceğinizi bilmelisiniz. Bununla birlikte, duygusal iletişimin kendi sınırları vardır. Çocuğuyla onu bebek yerine koyup konuşan bir ebeveyn olmayın. Çocuğunuz her geçen gün büyüyor ve bu yüzden sorumluluk üstlenmelidir.

Sonuç

“Çocuğum beni dinlemiyor” cümlesini bir daha kurmayacaksınız. Çocuğunuzun sizi dinlemesini ve söylediklerinizi yapmasını sağlamak zor değildir.

Çocuğunuzu yetiştirme şeklinizin onların tüm yaşamını etkileyebileceğinin farkında olmalısınız. Eğer çocuğunuza etkili bir şekilde iletişim kurmayı ve başkalarını dinlemeyi öğretirseniz, çocuğunuzla harika bir ilişkiniz olabilir. Sizin de çocuğunuzu dinlemeniz gerektiğini unutmayın.

Böbrek Taşlarına İşaret Eden 8 Belirti 6

Böbrek Taşlarına İşaret Eden 8 Belirti

Karbonatla Ev Temizlemenin 12 Yolu 5

Karbonatla Ev Temizlemenin 12 Yolu