Neredeyse her ebeveyn çocuğunun bir deha olduğunu düşünür. Çoğu zaman bu doğru değildir, fakat kimi özellikler ve davranışlar olağanüstü zeki bir çocukla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor olabilir.
Çocuğunuzun deha olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? İşte o 10 işaret!
Ayrıca Bak: Bildiklerinizi unutun! Bakın erkekler kadınlarda aslında neye önem veriyor
1. Yenidoğan
Yenidoğan kilo aldıkça zeka oranları da artıyor. British Medical Journal’da yayınlanan bir araştırma, 3 bin’den fazla bebeği inceledi. İnceleme sonucunda, kilolu doğan bebeklerin IQ seviyelerinin hafifçe daha yüksek olduğu belirlendi. Daha ağır bebeklerin daha iyi beslendiği gerçeği, yüksek IQ sebebi olarak düşünülüyor.
2. Bir ve iki yaş
Bebeğin ilk iki yaş içinde ana dili dışındaki dillere dikkat etmesi ve tepki vermesi de üstün zeka özelliği sayılıyor. Peki, siz çocuğunuzla farklı bir dilde konuşabiliyor musunuz? Child Development dergisinde yayınlanan bir rapora göre, yürümeye başlayan çocukta beyin gelişimini teşvik etmek için yapılacak en önemli şey onunla farklı dillerde konuşmak. Birden fazla dil konuşan ebeveynlerin çocuklarının IQ testlerinde daha iyi performans gösterdiği gözlemlenmiştir.
3. Üç yaş
Çocuklarda boy uzunluğu da zeka ile ilişkilendiriliyor. Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uzun boylu çocuklar testlerde daha başarılı oluyorlar. Bu durum raporda şu sözlerle belirtiliyor: “Çocuklar 3 yaşına geldiklerinde, okul öncesi eğitimde rol oynayan bir özellik ortaya çıkıyor. Çocukluk döneminde daha uzun boylu olan çocuklar bilişsel testlerde daha iyi performans gösteriyorlar”.
4. Dört yaş
Bu yaşlarda gerçekçi bir insan resmi çizebilen çocukların diğer çocuklardan daha zeki olma olasılığı var. King’s College London’daki araştırmacılar, dört yaşındaki çocuklar tarafından yapılan 15 bin resmi inceledi ve insan figürünü en doğru şekilde çizen çocukların daha sonraki yaşlarında IQ testlerinde daha iyi performans gösterdiğini gözlemledi.
5. Beş yaş
Erken yaşlarda yalan söylemek çok da kötü bir şey olmayabilir. Araştırmacılar, erken yaşta bunu yapan çocukların sonraki yaşlarında daha başarılı olduklarını keşfettiler. 2 ile 17 yaşlarındaki 1.200 çocuğun katılımıyla Kanada’da yapılan bir çalışma, erken yaşlarda yalan söyleyebilen çocukların daha akıllı olduğunu ortaya koydu. Toronto Üniversitesi Çocuk Eğitim Enstitüsünün uzmanları bunun, akıllarından bir hikâye yazmakla ilgili karmaşık süreçlerin bir çocuğun IQ’sunun iyi bir göstergesi olması nedeniyle mümkün olabileceğini savunmaktalar.
Ayrıca Bak: Kadınların erkeklerde cazip bulduğu olağandışı şeyler
6. Altı yaş
Bir müzik aleti çalmak, bu yaştaki çocuğun duygusal zekasını arttırmaya yardımcı oluyor. Vermont Üniversitesi Tıp Fakültesindeki araştırmacılar, 6 yaşından 18 yaşına kadar 232 sağlıklı çocuğun beyin taramalarını inceledi. Bir çocuğun ne kadar fazla müzik enstrümanı çalarsa, o kadar iyi kaygı ve duygu yönetimi becerisine sahip olacağını belirledi.
7. Yedi yaş
Bilim adamları, erken yaşlarda okunan kitapların daha sonraki yıllarda yüksek zeka için önemli bir katkı olduğunu söylüyor. Edinburgh Üniversitesi ve King’s College London tarafından 2014 yılında yapılan ortak bir araştırmaya göre, yedi yaşındayken ortalamanın üzerinde okuma becerisine sahip olan çocuklar IQ testlerinde yüksek performans gösteriyorlar.
8. Sekiz yaş
Bu yaştaki çocuğunuz her zaman geç uyuyorsa zeka düzeyi akranlarından yüksek olabilir. London School of Economics tarafından yapılan araştırmalar, zeki yetişkinlerin geç uyumayı erken yaşta alışkanlık haline getirdiğini göstermektedir. Araştırmacılar “Akıllı çocuklar genelde hem haftasonu hem de haftaiçi geç vakitte yatıp geç vakitte uyanarak büyüyorlar” diye konuşuyor.
9. Dokuz yaş
Çocuğunuzun bu yaşta sağlıklı bir kahvaltı alışkanlığı varsa, akademik testlerde ortalamanın üstünde bir başarı elde etme olasılığı da normalin iki katı oluyor. Cardiff Üniversitesinin 9 ile 11 yaşlar arasındaki 5 bin öğrenciyle yaptığı araştırmaya göre sabahları yulaf, bal, yumurta ve süt gibi besinler içeren kahvaltı yapan öğrenciler sınavlarda daha yüksek puan alıyorlar.
10. On yaş
Çocuğunuz bu yaşlarda satranç oyunu gibi zeka oyunlarına yöneliyorsa zeka seviyesi akranlarından yüksek olabilir. On yaşına geldiğinde çocuğunuz Mensa (Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneği) tarafından IQ seviyelerinin belirlenmesi için test edilebilir. Son olarak Mensa’ya göre konuşmayı sevmek, oyunlar için yeni kurallar uydurmak zekanın göstergelerinden biri olabilir.