Sinir hali de diğer tepkiler gibi beyin ile alakalıdır. Günlük hayatta herkes farklı şeylere farklı tepkiler verir. Bütün bu tepkilerin merkezi ise beyindir.
Koku alma, tat alma, sinirlenme gibi bütün aktiviteleri beyin yönetir. Kısacası duyular ile alakalı her şeye beyin karar verir.
Sinirlenme ve tepki verme işlemi de beyinde gerçekleşir. Sinirlenmenin aşamaları vardır. Olması gerekenden fazla tepki verilmesini sinirlilik hali diye tanımlarız. Fakat sinir hastalığı bütün bunlardan tamamen farklıdır. Sinir hastalığında, sinir sistemi normalden farklı çalışır.
Genellikle geçmişte yaşanan kötü olaylar, sinirlilik halini etkiler. Hem normal yaşantının bozulmaması hem de diğer insanlar ile iletişimin bozulmaması için sinirin kontrol edilmesi gerekir.
Stres hormonu daha çabuk devreye giren kişiler daha fazla sinirlenir. Mükemmeliyetçi ve detaycı insanlar da diğer insanlara göre daha çabuk sinirlenir.
Kişilerde aşırı gerginlik ve aşırı tepki verme durumu varsa kronik depresyon olma olasılığı yüksektir. Sinirlenme nedenleri arasında; duygu durum bozukluklarında ve manik kaymalar, uyuşturucu madde bağımlılığı, antisosyallik gibi kişilik bozuklukları, dışlanma, sosyal izolasyon, mobbing (işyerindeki kişilere yapılan psikolojik taciz) ve uykusuzluk, açlık yada uyku ve iştah artışı yer alır.
HİPERTANSİYONA DİKKAT
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taner Çamsarı, ani sinirin hipertansiyon belirtisi olabileceğini açıkladı.
Çamsarı açıklamasında: “Bu hastalığın en kötü yanı, belirti göstermemesi ve sinsi olması. Bir kişide herhangi bir sorun olmaması bile o kişinin hipertansiyon hastası olmadığı anlamına gelmez. Hastalar belki de 10-15 yıl hipertansiyonla yaşıyor ama hiçbir şikayeti yok. Bu sürede hipertansiyon vücuda yapacağını yapıyor. Damar sistemini mahvediyor.
Hipertansiyon, bütün organların beslenmesini sağlayan damar sisteminde etkili oluyor. Bu bozulunca da organlar işlevlerini yerine getiremiyor. Damar ağı bozulduğu için beyin, kalp, böbrek, göz ve çeşitli organlarda da sorun çıkıyor. Kalp yetmezliğine, damar kireçlenmesine, beyin damarlarında hasarlara neden oluyor. Hipertansiyon böbrek yetmezliğine neden olan en büyük sebeptir. Hipertansiyon tedavi edilmediği zaman çok önemli sağlık sorunlarına yol açar.” İfadelerini kullandı.
Çamsarı ayrıca: “Aniden sinirlenme hipertansiyonun ipuçlarından biridir. Kan basıncı yükselen kişiler sinirli olur. Hipertansiyon sinirlenmeye neden olur” dedi.
Kaynak:http://enaz3kere.com/cok-cabuk-sinirleniyorsaniz-dikkat/