Bu insanları seviyorsunuz ve onlara yardım etmek istiyorsunuz. Biliyorum, depresyonda olan bir sevdiğinize nasıl yardım edeceğinizi kestirmek oldukça zor. Gerçekten depresyonda olan insanların deneyimlerinden yararlanarak, psikolojik sorunları olan sevdiklerinize nasıl yaklaşmanız gerektiği hakkında bazı küçük ipuçlarını bir araya getirdim. İşte bu ipuçlarından bazıları;
1. Onları dinleyin.
Ama ciddi ciddi dinleyin, uyduruktan değil. Karşınızdaki insanı dinlerken, ona ne cevap vereceğinizi düşünmeden ve tüm dikkatinizi ona vererek dinleyin. İnanın, birilerinin onları dinlemesi bu insanlar için çok ama çok önemli.
2. Depresyonda olan bir insana yaptığı hataların ne olduğunu ve nasıl davranması gerektiğini söylemeyin.
İçgüdüsel olarak karşınızdaki insanın yaptığı hataların ne olduğunu söylemek istiyor olabilirsiniz, bu normaldir çünkü bir şekilde yardım etmeye çalışıyorsunuz.
Fakat unutmamanız gereken bir şey var; depresyonda olan insanlar için, o an neyi yanlış yaptıklarını bilmek ve bunu düzeltmek hiçbir önem taşımaz çünkü onlar zihinlerinin tamamını meşgul eden ve onları depresyon haline sürükleyen düşüncelerle boğuşuyorlardır.
Ayrıca, karşınızdaki insana ne yapması gerektiğini söylemek, bu insanın omuzlarına yük bindirebilir ve kendisini bazı sorumlulukların baskısı altında hissedebilir ki, bu durum depresyona olan biri için hiç iyi değildir.
3. Yalnızca arkadaşınızın yanında olarak onun için en önemli şeyi yapıyor olabilirsiniz.
Birçok durumda, zor zamanlar geçiren bir arkadaşınızın yalnızca yanında olmanız yeterlidir. Sizin evinizde veya onun evinde, birlikte olmaktan başka hiçbir amacı olmayan arkadaşlığınız, karşınızdaki insana yalnız olmadığını hissettirecektir.
Eğer ağlamak için bir omuza ihtiyaç duyarsa, oradan onun yanında olacağınızı bilerek kendini daha iyi hissedecektir arkadaşınız.
4. Yaşanan ve söylenen şeyleri kişisel olarak algılamayın.
Yanlarında olmanızı dahi istemiyormuş gibi davranan insanlara vakit ayırmak ve onlar için bir şeyler yapmaya çalışmak gerçekten zordur.
Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey, karşınızdaki insanın bir depresyon halinde olduğunu ve onun ağzından sizin aleyhinize çıkan şeylerin aslında gerçeği yansıtmadığını ve bir sinir haliyle söylendiğini kabul etmektir.
Emin olun karşınızdaki insan yıllar vererek inşa ettiğiniz arkadaşlık kalenizi yok etmek istemiyordur fakat içinde bulunduğu psikoloji, onu düşüncesiz davranışlar sergilemeye itiyor olabilir.
5. Depresyon hakkında yaşadığınız tecrübeleri karşınızdaki insanla paylaşın.
Bir uzman veya doktor gibi davranmadan, elinizden gelen en arkadaşça yaklaşımla, karşınızdaki insanla kendi tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz. “Nasıl hissettiğin tamamen anlayabiliyorum…” demek ile “Ben de bir zamanlar depresyonla mücadele etmiştim ve terapiye gitmeyi denemiştim” demek arasında oldukça büyük bir fark olduğunu unutmayın.
6. Sessizliği bozmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin.
Eğer depresyondaki arkadaşınızla vakit geçirirken uzun bir sessizlik olduysa ve ikiniz de o an için konuşmuyorsanız, bu sessizliği bozarak karşınızdaki insana yardım etmiş olacağınızı düşünmeyin.
Daha da önemlisi, karşınızdaki insanın sessizliğini sakın ha sakın orada istenmediğinize dair bir işaret olarak algılamayın. Bakınız: Madde 3.
7. Onlara kendi ellerinizle yemek yapın.
Belki de yaptığınız tüm yemeği kendiniz yemek zorunda kalacaksınız fakat bu çok da önemli değil çünkü karşınızdaki insanla bir sofra paylaşarak, onun kendini yaşıyor hissetmesine ve geleceğe dair içinde olumlu bir şeyler oluşmasına neden olabilirsiniz.
Ek olarak, ellerinizle yaptığınız yemekleri ona sunarak, kendisini değerli hissetmesini sağlayabilir ve mental açıdan güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
8. Onun yapması gereken işlerin altına siz elinizi sokun.
Çamaşırlarının yıkanması mı gerekiyor? Ya da çöpleri dökmenin vakti gelmiş mi? Cevap yazılması gereken e-postalar mı var? İşte bir arkadaş olarak, tüm bunları yapmak için oradasınız.
Karşınızdaki insan depresyon halinde olduğu için tüm bu işler ona önemsiz veya yapılması çok zor işlermiş gibi görünebilir. Yanında olun, onun için bu işleri siz yapın, tıpkı gerçek bir dostun yapacağı gibi.
9. Onları dışarı çıkmaya ve sosyalleşmeye zorlamayın.
Depresyon denilen şey, yalnızca kötü bir ruh halinden ibaret değildir. Eğer kötü bir ruh haline sahipseniz, dışarı çıkar ve arkadaşlarla birkaç bira yuvarlayarak rahatlarsınız ama depresyon için aynı şey geçerli değildir.
Eğer karşınızdaki kişi hiçbir şey yapmak istemiyorsa, bırakın hiçbir şey yapmadan otursun. Bu konuda bana güvenin.
10. Onlara küçük açıkhava aktiviteleri yapmayı önerin.
Örneğin bir yürüyüşe çıkmak, göle/deniz kenarına gidip hava almak gibi, küçük ama onlar için oldukça faydalı aktiviteler önerebilirsiniz.
11. Onlara en sevdikleri komedi filmlerini veya televizyon programlarını yeniden izlemeyi önerin.
İçinde bulundukları karanlık dünyadan bir süreliğine de olsa çıkabilmek onlara iyi gelecektir ve geçmişte bu filmi/televizyon programını izlerken yaşadıkları anları hatırlayarak biraz da olsun keyifleneceklerdir.
12. “Seni seviyorum” ve “Her zaman yanında olacağım” gibi cümleler, karşınızdaki insanın en çok ihtiyacı olan şeyler olabilir.
İzin verin her şeyin yoluna gireceğini ve sizin her zaman onun yanında olacağınızı bilsin. Böylece kendini güvende hissederek bir sonraki adımda vereceğiniz destek daha da faydalı olacaktır.
13. Eğer onun yanında olamıyorsanız, onu düşündüğünüzü belli edin.
Eğer kalkıp arkadaşınızın yanına gidemiyorsanız, yine de onu düşündüğünüzü gösteren bazı şeyler yapabilirsiniz. Mektup yazmak (eğer hala yazan varsa!), telefon etmek veya Skype üzerinden konuşmak… İmkanınız hangisine olanak sağlıyorsa, bir şekilde aklınızda onun olduğunu hissettirmelisiniz ona.
14. Durumu nasıl algıladıkları üzerinden onları yargılamayın.
Eğer depresyonda olduklarını söylüyorlarsa depresyondalar demektir, bu kadar basit. Aslında 2. maddedeki yaklaşımınızı burada da ortaya koymalısınız; onlara yanlış bir şey olmadığını hissettirmemeli ve durumu ‘mantık’ çerçevesinde değerlendirmeyi önermemelisiniz.
15. Profesyonel yardım almak konusunda onları cesaretlendirin.
Eğer bir doktora görünmek konusunda düşünceleri olduğunu size söylerlerse, bu süreci onlar için ayarlayabileceğinizi öne sürerek arkadaşınıza yardımcı olun.
Bir doktor bulmasına, randevu almasına ve en önemlisi randevusuna gitmesine yardımcı olun. Depresyonda olan insanlar, zaman zaman doktora görünmek isteseler de bu işin çok yorucu olacağını düşündükleri için vazgeçebilirler.
16. Kendi ruh halinize de dikkat edin!
Depresyonla mücadele eden bir insanı sevmek ve onun yanında olmaya çalışmak, başlı başına zor bir meseledir ve enerjinizi tüketip sizi de karanlığa çekebilir. Bu nedenle, kendinize bu süreçte çok iyi bakın ve siz ne kadar iyi olursanız, yardım etmeye çalıştığınız insanın da o kadar iyi olacağını unutmayın.
Kaynak: https://onedio.com/haber/depresyonda-olan-bir-arkadisiniza-yapmaniz-ve-yapmamaniz-gereken-seyler-404269