Hurmayla yapılacak en güzel tatlılardan birisidir mamül. Mersin mutfağına özgü olan bu tarif görünüşüyle elmalı kurabiyeyi andırıyor. Yapımı biraz meşakkatli olsa da yediğinizde bir taneyle yetinmeyebilirsiniz. Çayın yanında harika gidecek mamül tarifi misafirleriniz için de güzel bir sunum olabilir. Peki hurmalı kurabiye nasıl yapılır? Hurmalı kurabiyenin püf noktaları yazımızda.

Hurmalı kurabiye diğer adıyla mamül, farklı lezzetiyle ve sağlığınıza faydasıyla seveceğiniz tariflerden biridir. Tarifin içinde cevizde kullandığımızda kurabiyenin tadının daha güzel olacağını söyleyebiliriz. Ağızda dağılan bir kurabiye hazırlayacaksınız. Kurabiye yapmanın en önemli unsuru hamurunun üzgün yoğurulmasıdır. Hem kıvamı doğru tutturulmalı, hem de iyi dinlendirilmelidir. Pişerken çatlamaması için ölçülere uyulmalıdır. Ma’amoul, irmik unu ile yapılan doldurulmuş tereyağlı bir kurabiyedir. Dolgu, incir gibi kuru meyveler, hurma veya antep fıstığı veya ceviz gibi kuruyemişler ve bazen de badem ile yapılabilir. Osmanlı mutfağında olan bir tatlıdır. Arap dünyasında popülerdir.

  • Mamûlün hamurunda hiç şeker yok, bütün tadını içindeki hurmanın şekeri karşılıyor. Isırınca dışı kıyır kıyır dağılıyor, içinde de yumuşacık bol hurmalı dolgu.
  • Daha önceden aynı kalıplarla Antep fıstık dolgulu yaptığım vardı, asıl “mamûl” ona ve bu hurmalıya verilen isimmiş. İçine sadece tarçın + ceviz karışımı konan bir versiyonu da var, ona “kerebiç” deniyormuş.

HURMALI KURABİYE TARİFİ:

MALZEMELER

1,5 su bardağı elenmiş un
75 gram oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
Bir çimdik tuz
1 adet yumurta sarısı
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığının ucuyla karbonat

İç harç malzemeleri;

1 yemek kaşığı bal
6 adet çekirdeği alınmış hurma
5 adet ceviz içi
2 tatlı kaşığı süt
Pudra şekeri 

YAPILIŞI

Yoğurma kabının içine oda sıcaklığındaki margarini, yumurta sarısını, pudra şekerini koyarak iyice karıştırın.

Elenmiş unla karbonatı ve az tuzu ayrı bir yerde karıştırarak, diğer malzemelere ilave edin. Hamuru elinizle yoğurun.

Sonuçta elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz. Kurabiye malzemelerinde kullanılan yumurtanın büyüklüğü bile hamurun kıvamına etki etmektedir.

Bu yüzden hamurun kıvamı yerinde değilse, az miktar un ilave edebilirsiniz. Daha sonra hamuru streçle sararak en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.

Bu şekilde kurabiyeler daha güzel olacaktır. Hamur dinlenirken sizde iç harcını hazırlayabilirsiniz.

Ceviz içini, hurmaları sütü ve balı rondoya koyarak iyice çekin.

Dinlenmiş olan hamuru tezgahınızı unlayarak, parçalar halinde merdaneyle açın. İçine iç harcından koyun. Üstüne hamur kapatarak, kare parçalara bölün.

Bunları yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Bütün hamurlara aynı işlemi yapın. Fırın tepsisindeki kurabiyeler dinlenirken, fırınınızı 180 derecede ısıtın.

Fırına koyacağınız kurabiyeler pembeleşene kadar pişirin. Daha sonra soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin. 

Afiyet olsun…