Evlat edinme sonrası depresyon, düşündüğünüzden daha yaygın görülen bir durumdur. Bu yazımızda, bazı semptomlardan ve depresyonu önlemeye yardımcı ipuçlarından bahsedeceğiz.
Herkes aynı süreçleri yaşamasa da, evlat edinme sonrası görülen depresyon ciddi ve gerçek bir sorundur. Bu yazımızda bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz. Not almayı unutmayın!
Haliyle, evlat edinecek ebeveynlerin nelere hazırlıklı olması gerektiğini anlatan bir kılavuz mevcut değil. Aslında, daha önceden evlat edinen aileler bile bir diğer yeni üyenin ailede ne tür değişikliklere sebep olacağını bilemiyor.
Her çocuk farklıdır ve aileler de yaşam tarzlarını ve ebeveynlik alışkanlıklarını çocukların ihtiyaçlarına göre ayarlamak zorundadır.
Evlat edinme sonrası depresyon pek çok kadını ve erkeği etkileyebilir. Kısırlık sebebiyle evlat edinmeyi tercih eden kadınlardaki çözülmeyen duygu durumları da bu depresyonu tetikleyebilir . Şüphesiz, biyolojik bir çocuğa sahip olamamak pek çok kadın için gerçek ve önemli bir kayıptır.
Bunun yanı sıra, işten çıkarılmak, ebeveynin yaşı ve çocuğun davranışları gibi evlat edinme sonrası depresyonda önemli bir rol oynayan pek çok etkileyici faktör vardır.
Çocuğun evlat edinen aileyi kendi ebeveynleri gibi benimseyip benimsemeyeceğinin belirsiz olması veya iyi bir ebeveyn olamama korkusu da endişeleri artırır.
Bununla birlikte, bütün bunlar her ebeveynin depresyona gireceğini göstermez. Yine de her ihtimale karşı semptomları nasıl fark edeceğinizi öğrenmelisiniz.
Evlat edinme sonrası depresyonun semptomları
Kendinizi mutsuz hissettirebilecek ve evlat edindikten sonra depresyona girmenize sebep olabilecek bazı faktörler vardır. Eğer bir çocuk evlat edindiyseniz ve bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
- İştahın artması veya azalması
- Günlük hayattaki aktivitelere olan ilgiyi kaybetmek
- Sebepsiz yorgunluk ve rahatsızlık hissi
- Yataktan çıkmada zorlanma
- Motivasyon eksikliği
- Cinsel istekte azalma
- Çaresiz ve umutsuz hissetme
- Daha çok veya az yemeden kaynaklı kilo değişim
- Konsantrasyon eksikliği ve hatırlamada güçlük
- Basit kararlar almada zorlanma
- Sürekli gerginlikten kaynaklanan baş ağrısı
Evlat edinme sonrası depresyondan kaçınmak için ipuçları
Aslında, evlat edinen pek çok ebeveyn, sadece ilk başlarda bocaladıklarını sonrasında ise çok iyi anne baba olduklarını gösterebilmek için yıllarca veya aylarca beklediklerini düşünüyorlar.
Pek az kişi gerçek hislerini kabul ederek yardım almayı deniyor. Aşağıdaki ipuçları evlat edinme sonrasındaki depresyonla mücadele etmenize yardımcı olabilir:
1. Zorlukları kabul edin
Çocuk büyütmek fedakarlık ve sorumluluk gerektireceğinden, bunlara hazırlıklı olmalısınız. Evlat edinen çiftler, çok uzun zaman boyunca istedikleri şeye sahip olduklarında bazı sorunlar yaşayabileceklerini kabul etmede zorluk yaşıyorlar.
Bununla birlikte, eğer kendiniz için değilse bile aileniz için bunu yapmaya çalışın.
2. Ebeveynlikte yüksek hedefler koymayın
Evlat edinen ebeveynler genellikle anne babalık konusundaki becerilerini küçümserler. Bununla birlikte, çocuklarıyla yeteri kadar iyi bir bağlantı kuramadıklarını düşündüklerindeyse hayal kırıklığına uğrarlar.
Kendinize yüksek hedefler koymak yerine, gün gün kendinizi geliştirmeye çalışın. Çocuk yetiştirmeyi sadece tecrübeleriniz aracılığıyla öğrenebileceğinizi unutmayın.
3. Karşılaşabileceğiniz engellerle başa çıkmayı öğrenin
Eğer evlat edinmeyi düşünüyorsanız, karşınıza çıkabilecek sorunlarla ilgili bir uzmandan yardım almayı deneyin. Ebeveynlik ve sizi evlat edinmeye yönlendiren sebepler konusunda bir uzmana danışmak size iyi gelecektir.
Her ne olursa olsun, çok fazla endişelenmemeye çalışın. Bu tür durumlarla başa çıkmak her zaman kolay değildir bu nedenle yardım almak sizin için en iyisi olacaktır.
Son olarak, evlat edindikten sonra bazı sorunlar yaşadığınızı düşünüyorsanız, arkadaşlarınızla veya güvendiğiniz yakınlarınızla konuşmanızı öneriyoruz.Bununla birlikte, birkaç saatliğine ebeveynlik görevlerinize bir ara vererek arkadaşlarınızla görüşüp güç toplayabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, bir psikolog ile konuşmayı da deneyebilirsiniz.Terapiler veya ilaçlar ile depresyonu tedavi etmek mümkündür. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız, o kadar çabuk iyileşeceğinizi unutmayın.