Uyku, tüm hayatımızı ve günlük yaşantımızı etkileyen en önemli etkenlerden biri. Gün içindeki yüksek enerjimiz, mutluluğumuz ve motivasyonumuzun yolu düzenli uykudan geçiyor.

Ama çoğu insan geceleri ne yaparsa yapsın uyuyamıyor. Üstelik her şey normalken, hatta yorgun ve uykusuzken bile uyuyamayanlar oluyor. Genellikle bu durum “Bütün gece dönüp durdum, uyuyamadım” şeklinde anlatılıyor.

 

Bazen gerçekten kafamıza taktığımız şeyleri, bazen de oldukça saçma, hiçbir anlamı olmayan şeyleri düşünürken buluyoruz kendimizi ve kabus gibi bir gece başlıyor. Düşünceleri durduramıyoruz, uykumuz olduğu halde uykuya dalamıyoruz. İşte bu problemi yaşayan kişiler için uyku tutmayan gecelerde yapmaları gereken şeyler…

1. Yapılacaklar listesi hazırlayın


Genellikle insanları uykusuz bırakan şey endişeler oluyor. Belirsizlikler ve olumsuzluklar ister istemez beynimizi meşgul ediyor. Bu durumu atlatabilmek için bir sonraki günün ya da sizi endişelendiren gelecek bir zamanın planını yapabilirsiniz. Araştırmalara göre bu listeler ne kadar detaylı ve uzun olursa uykuya dalma süresi o kadar kısalıyor. Bunun nedeni ise kafamızda bizi endişelendiren şeyleri kısmen bir plana sokarak kendimizi daha iyi hissedebilmemiz. Belirsizlikleri azaltmak ve gelecek planları yaparak belli kararlar vermek daha huzurlu bir uyku için yardımcı olacaktır. Bunu uyumadan önce yapabileceğiniz gibi uyku tutmadığı anlarda, gece yarısı da yapabilirsiniz.

2. Yataktan çıkın


Sürekli dönüp durup uyuyamdıysanız ve bu durum yarım saatten fazla sürdüyse yapacağınız en büyük hatalardan biri yatakta kalmaya devam etmek olacaktır. Çünkü yatakta kaldıkça uyuyamadığınızın farkında olacak ve bununla ilgili endişelenerek takıntı haline getireceksiniz. Bu durumda en iyi seçenek yataktan kalkmak ve gerçekten yorgun hissedinceye kadar yatağa dönememek olacaktır. Bu süre içerisinde evdeki ufak tefek işlerinizi halledebilir ve beyninizi başka şeylerle meşgul edebilirsiniz.

3. Kitap okuyun


Bu oldukça klasik bir yöntem ancak bazı püf noktalarını da hatırlatmak gerek. Örneğin okuyacağınız şeyin sizi heyecanladıracak bir şey olmamasına dikkat etmelisiniz. Yani en sevdiğiniz ya da heyecanla okumayı beklediğiniz roman yerine bilimsel makaleler, bilgilendirici veya ilgi alanınızın dışında kitapları okumaya çalışın. Kısa bir süre sonra esnemeye başlayacaksınız. Eğer yatağınızda okumak işe yaramıyorsa başka bir yerde okumayı deneyin. Bu sizde uyuma ve yatağa dönme isteği uyandırabilir.

4. Sesli hikayeler dinleyin


Podcast yayınları ya da sesli kitaplar, uyumanız gerektiğini unutmanızı sağlayıp sizi bambaşka düşüncelere itebilir.

Merakınızı uyandırabilecek heyecanlı konular yerine daha sakin konular seçmeye çalışın. Belki kulaklığınızı çıkaramadan uyuyakalırsınız, kim bilir?

5. Rahatlatıcı müzikler dinleyin


Elbette en sevdiğiniz playlistten bahsetmiyoruz. Sevdiğiniz ve keyif aldığınız şarkılar yerine dinlendirici doğa sesleri ya da enstrüman sesleri dinleyebilirsiniz.

6. Nefesinize odaklanın

Uykuya dalmanın bir diğer yolu da tüm odağınızı nefesinize vermektir. Çeşitli nefes egzersizler uygulayarak zihninizi arındırabilir, uykuya daha rahat dalabilirsiniz.

7. Meditasyon yapın

Düşüncelerinizi başka bir alana yoğunlaştırmanın bir diğer yolu da meditasyon. Çeşitli meditasyon videoları ve uygulamalarından yardım alarak zihninizi boşaltabilirsiniz.

8. Düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketin


Uyumadan önce ağır yiyecekler yemek ve tatlı şeyler tüketmek sindirim sisteminizi yavaşlatır ve uyumayı zorlaştırır. Bu yüzden yatmadan önce düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketebilirsiniz. Örneğin az miktarda patlamış mısır ya da tahıllı kraker veya bisküviler.

 

9. Uyumanıza yardımcı olacak mobil uygulamalar indirin


Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar yaydığı mavi ışık nedeniyle ne yazık ki rahat bir uykuya engel olan şeyler arasında. Hatta bu nedenle uyumadan en az yarım saat önce elektronik cihazlardan uzaklaşmanız öneriliyor. Ancak eğer uykunuza bir türlü çözüm bulamıyorsanız uyumaya yardımcı mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Örneğin mysleepbutton adlı uygulama ilgi çekici görseller ve seslerle uyumanıza yardımcı oluyor.

Bonus: Uykusuzluk probleminiz kronikleştiyse bunu kabullenin ve doktorunuzla görüşün


Uykusuzluk zaman zaman birçok insanın yaşadığı bir problem.

Ancak bunu bir türlü aşamıyor ve sürekli uykusuzluk problemi çekiyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Uykusuzluğa sebep olacak ciddi bir sağlık probleminiz olabilir.

Ya da sizin fark etmediğiniz ama bilinç altınızda takıntı haline getirdiğiniz psikolojik problemleriniz olabilir.

Uykusuzluk probleminiz kronikleştiyse bunu ciddiye almalısınız.

———–