Kadınlarda Huzursuz Bağırsak Sendromu

Kadınlarda Huzursuz Bağırsak Sendromu 4

İstatistiklere göre, başta kadınlar olmak üzere, toplumun %22’si ya huzursuz bağırsak sendromu (irritabl bağırsak sendromu) yaşamış ya da yaşamaktadır.

Nedenleri tam olarak bilimsel şekilde kanıtlanmamış olsa da, stres ve duygu durumunun bu rahatsızlığın temelinde yattığı düşünülüyor. Bu yazımızda özellikle de kadınlarda görülen huzursuz bağırsak sendromu belirtilerini anlatacağız.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Bu rahatsızlığın tam adı huzursuz bağırsak sendromudur; ancak irritabl bağırsak sendromu, spastik kolon ya da spastik kolit olarak da bilinir.Bağırsak ritmindeki belli değişiklikler nedeniyle oluşan bu hastalık, çoğunlukla abdomen bölgesinde ağrılara sebep olur.

Bu rahatsızlık sırasında herhangi bir enfeksiyon veya fiziksel değişiklik görülmemektedir. Doktorların bu hastalığı teşhis edebilmesi için çeşitli testler yapmaları gerekir. Genelde 35 yaş altı kadınlarda daha yaygındır.

Huzursuz Bağırsak Sendromunun Nedenleri

Az önce de belirttiğimiz üzere, bu rahatsızlığın nedeni hala bilinmemektedir. Genelde neredeyse her ay tekrarlayan kronik bir durumdur.

Huzursuz bağırsak sendromu, sindirim sisteminde bazı sorunların oluşması ve bağırsak hareketlerinin değişmesiyle ortaya çıkar. Uzmanlar, bağırsakların bir nevi ikinci bir beyin gibi olduğunu söylemektedir.

Sinirler, bağırsak bölgesinde aslında oldukça yoğun olarak bulunur. Bu nedenle endişe ve stres gibi faktörler doğrudan bağırsaklarımızı etkiler. En ufak endişe bile sindirim sisteminde değişikliğe neden olabilir.

Öte yandan, size dokunan çeşitli yiyecekler, genetik etkenler ve hormonal değişiklikler de huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir. Örneğin annenizde huzursuz bağırsak sendromu varsa, sizde de ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir.

Belirtileri Nelerdir?

1- Karın ağrısı

Karın ağrısı bu rahatsızlığın temel belirtilerinden biridir. Genelde karnın alt tarafında, tek tarafta veya iki tarafta birden görülür.

Bazen bel bölgesine veya bacaklara da yayılan bu ağrı, çok yoğun bir ağrıdır. Bu ağrı, zaman zaman batma ve yanma hissiyatı ile daha da keskinleşir. Bu durum oldukça rahatsızlık verici boyutlara ulaşabilir.

2- Sancılı menstrüasyon

İstatistiklere göre, relg dönemi sancılı olan kadınların huzursuz bağırsak sendromuna maruz kalma durumu daha yaygındır. Ağrılı menstrüasyon olarak bilinen bu durum, çeşitli hormonların rahim kaslarının daha fazla kasılmasına neden olmasıyla meydana gelir.

Bu nedenle, hormonal faktörler huzursuz bağırsak sendromundan muzdarip olan kadınların yüzdesini etkilemektedir. Genel olarak bu rahatsızlık anneden kıza geçmektedir.

3- Dönemsel yaşanan ishal veya kabızlık

Bu da çok yaygın rastlanan bir durumdur. Bazen tuvalete çıkamadan günler geçer, bazen de ishal nedeniyle tuvaletten çıkamazsınız. Ayrıca bağırsak hareketleri acı vericidir.

Genelde kendinizi şiş hissedersiniz ve iştahınız kapanır. Ayrıca bu duruma ek olarak, rahatsız edici gaz problemi de yaşayabilirsiniz.

4-Duygusal durumunuz

Huzursuz bağırsak sendromu ve duygularınız, birbirleri ile bağlantılıdır.Stresin veya endişelerinizin yoğun olduğu dönemlerde bağırsaklarınızın ve durumunuzun kötüleştiğini fark etmiş olabilirsiniz.

Sakinleştiğinizde ise durum iyileşir ve rahatlarsınız. Bu gibi zamanlarda dikkatli olmalı, kendinizi duygusal olarak kötü hissettiğiniz dönemlerde daha özenli olmalısınız.

Eğer huzursuz bağırsak sendromundan müzdaripseniz, belirtilerini tanımayı zaman içinde öğrenmelisiniz. Bu durumu bir baş ağrısı gibi karşılamalısınız.

Bu ağrı ciddi bir sağlık sorunu olmadan da ortaya çıkabilir; bazen yorgunluk, beslenme düzenindeki bozukluklar, endişeler veya gerginlik, bu rahatsızlığa neden olabilir.

Aynı baş ağrısında olduğu gibi, bu durumlar huzursuz bağırsak sendromu için de geçerlidir. Yani duygularınızı, stres ve endişelerinizi kontrol altına almayı öğrenmelisiniz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu için Tedaviler

Huzursuz bağırsak sendromundan şikayetçiyseniz aşağıdaki adımları uygulamanızı öneriyoruz:

  • Kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve asidik yiyeceklerden uzak durun.
  • Tatlılardan ve rafine un içeren yiyeceklerden uzak durun.
  • Çeşitli çalışmalar, durumunuzu daha kötü hale getireceği için gluten tüketiminizi azaltmanızı öneriyor.
  • Balık, kırmızı et gibi hayvansal proteinleri tüketmemeye çalışın.
  • Gün içerisinde küçük porsiyonlarla sık yemek yiyin. Günde 6 küçük öğün yemeye çalışın. Ayrıca yiyeceklerinizi iyice çiğneyin.
  • Bol bol su için. Ayrıca havuç ve pancar suyu karışımı size çok iyi gelecektir.
  • Probiyotik tüketiminizi artırın. Fermente sütler, yoğurtlar ve diğer probiyotik yiyecekler bağırsaklarınızı güçlendirecektir.
  • Narenciyeler, şeftali, çilek, kivi, elma ve papaya tüketin.
  • Nane yağı iyi bir koruyucu olacaktır.
  • Bitki çaylarından rezene tohumu, nane veya melisa çayı, bu rahatsızlık için en etkili çaylardır.

Bunlara ek olarak, duygularınızı ve stresinizi kontrol altına almaya çalışın. hayatınızdaki öncelikleri belirleyip sizin için esas neyin önemli olduğuna karar verin. Özgüveninizi koruyun, gün içerisinde size kendinizi iyi hissettirip, dinlendirecek ve mutlu edecek şeyleri yapmaya vakit ayırın.

 

Kaynak: Sağlığabiradım

Koltuk Altı Tüylerinden Kurtulmanın Kolay Yolu 3

Koltuk Altı Tüylerinden Kurtulmanın Kolay Yolu

Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor? 5

Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?