Brezilya’daki Porto Alegre Klinik Hastanesi’nde yapılan araştırmaya göre, bir süre kahkaha terapisi gören koroner arter hastalarında inflamasyonun azaldığı ve sağlık belirtilerinin iyileştiği tespit edildi. Kahkaha, sadece ruhunuzu değil, aynı zamanda kalp sağlığınızı etkiler diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Bingöl, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Araştırmacılar kahkaha terapisi seanslarının hastanın kalbinin içindeki dokunun genişlemesini sağlayarak vücuttaki oksijen akışını artırma potansiyeli taşıdığını buldu. Bilim insanları bugüne kadar, koroner arter hastalarında ilaç kullanılmayan farklı tedaviler üzerinde çalışıldığını fakat kahkaha terapisi kullanılarak yapılan rehabilitasyonun faydalarının tam değerlendirilmediğini söyledi.

 

Türünün ilk örneği niteliğindeki yeni bir çalışma, kahkahanın özellikle kalp hastaları için gerçekten de iyi bir ilaç olabileceğini gösterdi.

 

Yeni çalışmada kahkaha terapisinin koroner arter hastalarının vücudundaki işlevsel kapasite ve doku işlevinin yanı sıra inflamasyon işaretleri üzerindeki etkisi değerlendirildi.

“Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan bu rahatsızlık, kalbin koroner arterlerinin organa yeterli kan, oksijen ve besin sağlamakta zorlanmasıyla ortaya çıkıyor. Ağustos 2016’dan Aralık 2020’ye kadar yaş ortalamaları 64 olan 26 yetişkini kapsayan bir klinik çalışma yürüten bilim insanları, hastaların oksijen alımını ve kan akışı arttığında ana arterlerinin genişleme değerlerini ölçtü. ”

HASTALARA KOMEDİ PROGRAMLARI İZLETİLDİ

 

Araştırmacılar hastaların vücudundaki interlökin (IL)-6, IL-10, tümör nekroz faktörü (TNF)-alfa, vasküler hücre adezyon molekülü (VCAM) ve hücrelerarası adezyon molekülü (ICAM) gibi inflamasyon göstergesi niteliğindeki moleküllerin seviyelerini de ölçtü.

 

Hastaların 13’ü, her hafta kendi seçtikleri iki TV komedi programını izleyerek kahkaha terapisi uygulanan gruba atandı.

 

Bilim insanları, diğer 13 hastanın kontrol grubu işlevi gördüğünü ve “nötr belgeseller” izlediğini belirtti.

 

Araştırmacılar bu çalışmanın koroner arter hastalarına kahkaha tedavisi uygulanarak gerçekleştirilen rehabilitasyonun etkisini değerlendiren ilk kontrollü klinik çalışma olduğunu söyledi.

 

Çalışma, vücudun maksimum oksijen alımında artış yaşandığını ve doku işlevinin yanı sıra vücuttaki inflamasyon işaretlerinde de iyileşmeler olduğunu ortaya koydu.

 

Yeni bulgular iyice kahkaha atılarak geçirilen bir sürenin vücutta, stresi ve inflamasyonu azaltarak kalp ve damarları rahatlatan bir hormon olan endorfinin salgılanmasını sağladığını gösteren önceki araştırmalarla örtüşüyor.

‘KAHKAHA SADECE RUHUMUZA DEĞİL KALBİMİZE DE İYİ GELİYOR’

 

Kahkaha aslında temel olarak vücutta kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının seviyesini azaltır. Ruh sağlığımıza iyi gelir. Kahkaha terapisi profesyonellerce seanslar şeklinde uygulanan bir uygulama olabileceği gibi evde komedi filmi ya da komedi programları izlemek gibi kahkahaya yol açacak durumları da kapsar.