Günümüzün en tehlikeli hastalıklarının başında gelen rahatsızlık kanserdir.
Tıp her geçen gün ilerlesede, maalesef kanser illetine bir çözüm bulmuş değil. Ama erken teşhis yinede çok önemlidir. Eğer sizdede bu belirtiler varsa, vakit kaybetmeden bir doktora görünün
Test etmeden önce Cevaplar için , zaten doğal test makinesi: vücudunuza başvurun! Yakından bedeninizi gözlemleyerek, ”gözden kaçan lekelenmeler gibi” bazı ipuçlarıyla, hastalıkları hatta kanseri bile farkedebilirsiniz.
İşaretleri aramak İçin
İşte Belirtiler
*Nefeste hırıltı/nefes darlığı : Akciğer kanserinin ilk belirtilerinden biridir ama ilk etapta kansere bağlamaz.
*Sık sık ateşlenmek veya sık sık hastalığa yakalanmak: Bu belirtiler lösemi, yani kemik iliğinde başlayan kanserli kan hücrelerinin bir belirtisi. Kemik iliğinin: vücudun enfeksiyonla mücadele yeteneklerini engelleyen anormal beyaz kan hücreleri üretmesine neden olur.
*Yutkunmada zorlanma: En sık boğaz kanseri ile ilişkilidir, ancak akciğer kanserinin de bir göstergesi olabilir.
*Halsizlik ve yorgunluk: Kansere ait en yaygın bir belirti, kanserin belirlenmesi diğer faktörlerle birlikte incelenmelidir.
*Yemek yeme istediğinin gitmesi: Bu, yumurtalık kanseri işaretidir. İştah kaybında uzun bir süre yemek yemediğinizin farkına bile varmazsınız..
*Anoreksiya: Pankreas kanseri için erken bir işaret olabilir. Kahve, alkol ya da sigara içenlerde oluşan ani bir nefret de buna bağlı olabilir.
*Görünür Beden Değişiklikleri: Sırtta kanama veya dışkıda kan Bağırsak kanserin ortak işareti. Dışkıda kan ve sırtta kanama görülünce hemen doktora başvurmanız gerekir.
*Boyun, koltukaltı veya kasık bölgesindeki topaklar: Şişmiş lenf düğümleri, kansere neden olabilen lenfatik sistemdeki değişiklikleri gösterir.
*Aşırı morarma veya durmayan kanamalar: Lösemi belirtileri olabilecek trombosit ve kırmızı kan hücreleri ile anormallikler gösterir. Lösemi hücreleri, vücutta kanınızın pıhtılaşmaya yol açan oksijen taşıma yeteneğini bozan kırmızı kan hücrelerinden arındırır.
*Şişkinlik veya karından kilo alımı :Yumurtalık kanseri hastaları aniden ortaya çıkan ve açıklanamayan şişkinlikler yaşadıklarını bildirdiler ve bir süre devam ettiğini söyledilir.
*Açıklanamayan kilo kaybı: Kolon ve diğer sindirim kanserlerinin erken belirtileridir. Aynı zamanda karaciğere yayılmış olan kanserin, iştahımızın düşük olmasıyla aldığımız kiloların nedenidir. Vücuttaki atıklardan kurtulmamızı engelleyen kanser belirtisi.
*Boğaz ağrısı veya aşırı şişmiş meme: Meme kanseri gösterir, açıklanamayan değişiklikler görürseniz hemen bir doktora danışınız. Basık, ters veya yan meme kanseri tanısı hastalar tarafından fark edilmiştir, meme ucunun dönmesi de buna işarettir.
*Yüzün aşırı şişmesi :Akciğer kanseri hastaların yüzündeki şişlikleri ya da kızarıklık fark edebildiklerini söylüyorlar. Küçük hücreli akciğer tümörleri, kan dolaşımındaki kan damarlarını sıklıkla bloke eder.
*Boğaz ağrısı/şişlik kanama, geçmeyen cilt yaraları ciltte topaklaşma: Farklı cilt kanseri türleri bunlara neden olabilir, bu nedenle garip görünen büyümelerin veya lekelerin farkında olun.
*Tırnaklarda değişiklikler: Tırnak altında kahverengi/siyah noktalar cilt kanseri belirtisi olabilir. Solgun ya da beyaz tırnaklar karaciğer kanserinin belirtisi olabilir.
*Adet dönemlerindeki aşırı ağrı:Dönemler arasında kanama Endometriyal ya da rahim kanserinin bir işareti. Sorun devam ederse bir ultrason yaptırmak için doktorunuza başvurun.
*Kronik öksürük veya göğüs ağrısı: Kötü bir öksürük ya da devam eden bronşit lösemi ve akciğer tümörü, belirtileridir. Bazı hastalar da ellerinde omuzlarında ve göğüslerinde geçmeyen ağrılar olduğunu söylüyorlar.
*Karının altındaki ağrılar/ Karın ağrısı Karnın altındaki ağrı ve kramplar ve şişkinlik belirtileri yumurtalık kanseri ile bağlantılı olabilir. Lösemi de yapar çünkü dalağı büyütür.
*Geçmeyen Bel ağrıları: Genellikle karaciğer kanserinin erken bir işareti.
*Geçmeyen Mide ağrıları: Mide krampları veya sık sık ekşimiş bir mide kalın bağırsak kanseri belirtisi olabilir.
Kanser Riskini Nasıl Azaltabiliriz?
D vitamini, bilinen bir kanser önleyici olduğundan, gün içinde en az 40 dakika güneş ışığı aldığınızdan emin oldun ve doktorunuza danışarak d vitamini takviyeleri kullanarak seviyelerinizi normalize getirin. İnsülin seviyeleri prostat kanserini etkileyebileceğinden, işlenmiş gıdaları azaltarak veya ortadan kaldırarak insülin seviyenizi aşağıda tutun. Bunu aynı zamanda düzenli kan testleriyle kontrol edilebilir ve izleyebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapmak yalnızca vücudunuzu sağlıklı tutmaz ayrıca insülin düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Yüksek likopen plazma seviyeleri, domateslerde ve birçok meyvelerde bulunan bir karotenoid pigmentidir erkeklerde prostat riskini de düşürdüğü gösterilmiştir.
Zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak, ev kimyasal temizleyicileri, sentetik hava spreyi ve hava kirliliği gibi çevresel toksinlere maruziyeti azaltın. Bazı çalışmalar, 10 yıldan uzun süreli cep telefonu kullanımının beyin tümörlerini geliştirebileceğini söylüyor.
Risklere maruz kalmanızı sınırlandırarak sağlıklı bir yaşam tarzı seçimi yapmak, uzun vadede vücudunuza yardımcı olacaktır. 10 yıldır kanser riskine maruz kalma ile teşhis arasında geçiş yapmak alışılmadık bir durum değildir, bu nedenle kendinizi güvence altına alın!
KAYNAKLAR:
http://cancerres.aacrjournals.org/content/59/6/1225.short
http://www.webmd.boots.com/cancer/cancer-symptoms
http://www.cancer.org/cancer/cancerbasics/signs-and-symptoms-of-cancer