Eğer karnınız uzun süre boyunca ağrıyorsa, bir doktora görünmeli, düzgün bir şekilde teşhis konulmalı ve tedavi görmelisiniz.
Karın ağrınız mı var? Tıbbi olarak buna epigastrik ağrı denir. Başka bir deyişle, göbek deliğinin üstünde ve göğüs bölgesinin altında olan krampları ifade eder.
Uzmanlar bunu ciddi bir sorun olarak görmezler. Bununla birlikte, her yıl milyonlarca insan bu şikayet ile doktorlara başvurmaktadırlar.
Başlangıç olarak, bedeninizi ve size gönderdiği sinyalleri tanımanız gerekir, çünkü mide sorunlarını yaşayabileceğiniz birçok neden vardır.
Vücudunuzun etrafındaki her şeyi hem fiziksel hem de duygusal olarak özümsediğini unutmayın.
Mideniz ağrıyorsa, vücudunuz size ne anlatmaya çalışıyor?
Mide ağrısının olası nedenleri
Yiyecek alerjisi
Bazı yiyecekler tüketildikten hemen ya da birkaç saat sonra, sorunlara neden olurlar. Laktoz ve gluten bunlara iki örnektir.
Bu durumlarda, yiyecekleri her yediğinizde ağrı uzun bir süre kalacaktır.Buna sebep olan yiyeceklerin ne olduğunu tanımlamanız gerekir, böylece onları tüketmeyi bırakabilir veya alternatif bulabilirsin.
Stres veya öfke
Vücudunuzun öfke, sinir ya da stres gibi belirli duygulara tepki vermeşekli, kaçınılmaz olarak karın ağrısına neden olacaktır.
Sinir ve sindirim sisteminiz duygularınızdan etkilenir. Böylece vücudunuz bir stres durumuna girdiğinde bağırsakta ishale ve iltihaba neden olur.
Fazla abur cubur yemek
Çok fazla abur cubur (yağlı ve çok baharatlı yiyecekler, gazlı içecekler) özellikle midenin sol tarafında bir ağrı tetikler.
Acı, yiyecekler sindirilene kadar kalacaktır. Çok uzun sürerse, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Hazımsızlık
Tıbbi terim olarak hazımsızlık, dispepsi olarak bilinir. Bu durumda ağrı midenizin orta kısmında bulunur.
Mide yanması ve gaz ile birlikte gelir, yemek sırasında veya yemekten sonra olur.
İnsanların yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 11’i çok fazla içtikten, çok hızlı ya da aşırı yedikten sonra hazımsızlık gösterir.
Regl
Premenstrüel sendrom, bir kadının vücudunu etkileyen bir grup fiziksel ve hormonal belirtidir. Genel olarak, ağrı alt sırttadır, insanların büyük bir kısmı ise midelerinde hissetmektedir.
Dönem sonuna kadar devam edebilir. Bu nedenle, aktif kalmanız, sağlıklı beslenmeniz ve yeterince uyumanız tavsiye edilir.
Mide enfeksiyonu
Enfeksiyonun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Gıdada bulunan bir parazit, bakteri veya virüs neden olabilir.
Semptomlar bakteri türüne bağlıdır. Yanma hissi, ağrı, yorgunluk, iştahsızlık ve hatta ateşlenmeyi içerebilir.
Bu duruma karşı koymanın doğal yolları vardır, ancak ağrı devam ederse doktora görünmeniz çok önemlidir.
Kabızlık
Vücudunuzu çok fazla strese maruz bırakan, yoğun bir yaşam tarzı, lif ve sıvılar bakımından düşük bir diyet kabızlığa neden olabilir.
Cevap ise, harekete geçerek ve günlük rutininize tahıllar, sebzeler ve en az 8 bardak su ekleyerek hareketsiz yaşam tarzınızı hareketlendirmektir.
Sorun ortadan kalkmazsa, doktor laksatifler reçete yazabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
Bu durum mide asitlerindeki değişikliklerden kaynaklanır – yönde bir tersine dönüş. Midenizden yemek borusuna kadar hareket ettiklerinde,midenizde ve boğazınızda yanma ve keskin ağrıya neden olurlar.
Nasıl tedavi edilir?
Hafif vakalar için, beslenme düzeninizde bir değişiklik gerekli olan tek şeydir. Yağlı yiyeceklerden, çikolatadan, baharatlı yiyeceklerden ve kahveden uzak durun, yemeklerinizi hafifletin ve çok fazla lifli gıdalar tüketin.
İlaçların yan etkileri
Birçoğu karın ağrısına sebep olduğu için, kullandığımız ilaçların yan etkilerini bilmek çok önemlidir.
Bunlar yutağı etkileyebilir ve iltihaplanmaya neden olabilirler.
- Sindirim sisteminizdeki aşırı asit, midenizin iç kaplamasının aşınmasına neden olarak, ağrı ve hatta yüksek dozda mide ülserine yol açar.
Bu nedenle, vücudunuzun size gönderdiği uyarı işaretlerine dikkat etmeniz önemlidir. Karnınızın ağrımasının sayısız nedeni vardır ve bunlar geçmekte olan bir problemden ciddi ülserlere kadar gidebilir.
Not: Bazı durumlar doğal ilaçlar veya antibiyotik ile yardımcı olunabilirken, diğerleri cerrahi müdahale gerektirir. Garip bir acı hissederseniz, beklemeyin. Bir doktora görünün.