Genellikle çay ve kahve saatlerinin vazgeçilmezi yüzyıllardır yapılan kek, hem pratik hem de evde bulunan malzemelerle pişirildiğinden dolayı neredeyse haftanın her günü yapılan kekin kabarması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Peki kek nasıl kabarır? Kekin içi hamur kalırsa ne yapılır? Kabaran kekin sönmemesi için ne yapılır? sorularının yanıtını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.
Kek, yapımı kolay gibi görünse de mutlaka püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir lezzettir. Hamuru hazırlanırken yapılan tek bir hata kekin hamur kalmasına neden olabilir. Kek yaparken en çok karşılaşılan durum kekin içerisinin hamur kalması, kek hamurunun kabarmaması ve kek piştikten sonra ortasının sönmesi veya çökmesidir. Büyük bir hevesle pişmesini beklediğimiz kekin içi kimi zaman hamur kıvamında kalabiliyor. Harika bir kek yapmak için adımları dikkatlice yaptığınızı düşünseniz de kek pişirmek biraz marifet ister. Peki, kekin içi neden çiğ kalır ve kek nasıl kurtarılır? İşte, içi hamur kalan keki kurtarma yöntemleri:
KEKİN İÇİN HEMEN HAMUR KALIR?
Kekin hamur kıvamında kalmasının ilk nedeni, tarif ölçüleri doğru uygulamaktır. Veya tarif yeterince güvenilir değilse, ölçüleri tutturmak konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Kek harcının cıvık bir kıvamda olması, kekin tam kıvamlı olmasını engeller. Bu yüzden mutlaka güvenilir tarifler uygulanmalıdır.
- Tarifi hazırlarken malzemeleri göz kararıyla eklemek yerine, ölçüleri doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterin. Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz.
- Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar.
- Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın. Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın.
- Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
- Kullandığınız fırının performansı ve kullandığınız kek kalıpları da, kekin ıslak kalmasına yol açabilir.
İÇİ ÇİĞ OLAN KEK NASIL KURTARILIR?
Keki fırına atıp pişirdikten sonra mutlaka kürdan testi yapın. Eğer kürdan testinde kekin içinin pişmediğini fark ettiyseniz, kek kalıbının (tepsi, borcam) üzerine başka bir kek kalıbı ile kapatın veya kek kalıbını tencerenin içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın. Keki tekrar fırına alın ve fırın derecesini 120’ye kadar düşürün. Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir. İçi hamur kalan kekinizi bu yöntemle kurtarabilirsiniz.
Peki tüm aşamalarını olması gerektiği gibi yaptığınız bu kek neden söndü?
KEK NEDEN SÖNER?
– Kekinizin aniden sönmesinin ve asla kabarmamasının birçok nedeni olabilir. Bunun başlıca sebeplerinden biri elbette ki ısı değişimleri. Siz kekinizi her ne kadar doğru adımlarla yapmış olursanız olun eğer fırınınızı uygun sıcaklıkta ısıtmamışsanız ya da pişme aşamasında sürekli fırının kapağını açıp kapatıyorsanız o kekin sönme ihtimali yüksektir.
– Tariflerde özellikle fırınınızı önden belli bir sıcaklıkta ısıtmanız gerektiği ve belli bir sıcaklıkta pişirmeniz gerektiği yazar. İlk 20-25 dakika bu ısıyla asla oynamadan, fırının kapağını açıp ısı değişimleri yaşatmadan kekinizi pişirin.
– Daha sonraki aşamalarda da içinin pişip pişmediğini kontrol etmek amacıyla sert bir cismi (bıçak, çatal gibi) aniden kekin içerisine batırmayın. Maksimum birkaç kez kürdanla test edin. Keke dokunduracağınız sert ve keskin cisimler kıvamının bozulmasına neden olabilir. Bu şekilde pişirmeye ve test etmeye özen gösterin.
– Kekin kabarmamasının ya da sönmesinin bir başka nedeni ise fırınınızın ta kendisi. Fırının pişirme performansı, her yere eşit miktarda ısıyı dağıtamıyor olması, kapağında yaşanan tam kapanmama ve ısıyı içinde tutama problemleri kekinizin sönmesine neden olabilir.
– Özellikle daha hızlı olması bir şekilde pişmesi için fanlı programlarda pişirdiğiniz keklerde bu sorunu yaşamanız olası. Bu nedenle ısıyı doğru yayan bir fırın kullandığınızdan emin olun.
– Bir diğer sorun da tarifte kullanılan malzemelerin bayat olması. Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
– Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz. Sönmeyi bırakın kekiniz çökebilir.
Afiyet olsun…