Nergis çiçeği anlamı nedir? Nergis özellikleri ve yararları nedir? Nergis çiçeği çoğaltma

Nergis çiçeği anlamı nedir? Nergis özellikleri ve yararları nedir? Nergis çiçeği çoğaltma 1

Öteki adı fulya olarak malum Nergis çiçeği güzel kokusu ve görkemli görüntüsüyle en fazlaca beğenilen çiçekler içinde içeriyor. Oldukca duyarlı bir çiçek olan nergis fazlaca kısa zamanda solabilen bir süs bitkisidir. Daha fazlaca ilkbahar ve kış aylarında yetiştirilen nergis çiçeğinin anlamı nedir, nergis çiçeğinin özellikleri nedir, iyi mi çoğaltılır? İşte yanıtlar:

Nergisgiller familyasından olan ve 20 kadar türü olan Nergis çiçeği Latince dilinde Narcissus olarak adlandırılmaktadır. Vatanımızda nergis çiçeği hem de Fulya çiçeği olarak da bilinmektedir. Kış mevsiminde de yetiştirilen sarı ve beyaz renkleri bulunan nergis çiçeği, soğuğa karşı da oldukça dayanıklı bir süs bitkisidir. Daha fazlaca Akdeniz bölgesinde yetişen Nergis çiçeğinin yaprakları direk soğandan çıkar. Nergis çiçeği saygı duyma anlamı taşımış olduğu için genel anlamda kıymet verilen insanlara alınan çiçek grupları içinde yer alır. Bununla birlikte bazı yörelerde aşk çiçeği olarak da bilinir. Nergis çiçeğinin birçok değişik türü bulunmaktadır. Bunlar;

Çin nergisi 

Yabani nergis 

Fulya 

Zerrin 

Sonbahar nergis bitkisidir

NERGİS ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

Nergis çiçeği  görüntüsü ve kokusuyla en fazlaca sevilen çiçek türlerinden biridir. Antik döneme uzanan birçok efsanevi hikayeleri vardır. Görkemli kokusu ve güzelliğiyle kendine fanatik bırakan nergis çiçeği Türkiye’de en popüler çiçekler içinde içeriyor. Birçok özelliği bulunan nergis çiçeğinin bazı özellikleri: 

⇒ Nergis çiçeği bir soğan bitkisidir ve direk soğan kısmından çıkarak filizlenir. Ek olarak dinlendirmek şartıyla nergis bitkisi soğanları yeniden kullanılabilir.

 Bir süs bitkisi olan nergis çiçeği bilhassa kesme çiçekçilikte kullanılır.

⇒ Çiçeğin taç yaprakları sarı ve beyaz karışımı ile görkemli güzelliktedir.

 Nergis bitkisi hakkında bilinmesi ihtiyaç duyulan en mühim şey soğanın zehirli olduğudur.

Yan taç yaprakları 6 tane olması ile birlikte oval bir görüntüye haizdir.

⇒ Nergis bitkisi sapları 20 ila 80 santimetre içinde uzuyor. Bu durumda çiçek dallarının içinde birden fazla çiçek yer alır.

Nergis Çiçeği yararları:

⇒ Nergis çiçeğinin yararlarından biri geniz tıkanıklığını giderir.

⇒ Nergis çiçeği vücutta oluşan birçok değişik yaraları iyileştirici özelliği bulunur.

⇒ Nergis bitkisi soğuktan oluşan nezleye karşı oldukça faydalıdır.

⇒ Safra ya da rutubetten meydana gelen baş ağrıları için iyi geldiği bilinmektedir.

 Nergis çiçeğinin kaynatılması ile içilmesi ya da haşlanması ile tüketilmesi, kusmayı önler ve midede bulunan nemi çekerek mideyi rahatlatır.

⇒ Ek olarak nergis çiçeği abraş ve cüzzam hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

NERGİS ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Nergis çiçeğini 3 değişik yöntemle çoğaltabilirsiniz. İster tohum yöntemiyle ister yavru soğanları ayırarak ve eski soğanın tekrardan dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

#İlk yöntem: Bu yöntemde çoğaltma işlemi soğanları bundan önceki yıldan saklayarak saksılara dikilmesi ile gerçekleştireceğiniz bir yöntemdir. Bu yöntemde dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan şey çiçeklerin tamamen kuruması gerektiğidir.

Toprağın üstündeki tüm yeşil aksamı bittiğinde, toprağa zarar vermeden soğanları çıkarmalı ve bir sonraki sonbahara saklayabilirsiniz.

#İkinci yöntem: Her yıl irileşen soğanların hem de dip kısımlarında 4-5 yavru vermeleri ile çoğaltma işlemi yapılır. Nergis bitkisi yavrulardan minimum 2-3 tanesi iyi gelişir. Yaz sonunda  toprak üstü aksamının kurumasından sonrasında meydana getirilen toprağı temizleme işlemi esnasında ana soğandan ayrılan yavru soğanlarını derhal dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ortalama bir yıl sonrasında bu soğanlar, soğan yaprakları içinde yeni bir yavru vermeye başlarlar. 

#Son yöntem ise: Nergis çiçeğini tohumla çoğaltma yöntemidir. Bitkinin çiçek durumuna gelmesi için averaj 5 yıl geçmesi gerekiyor.

En kolay un köftesi nasıl yapılır? Un köftesi yapmanın püf noktaları 1

En kolay un köftesi nasıl yapılır? Un köftesi yapmanın püf noktaları

Limonlu su yağ yakar mı? Zayıflamak için limonlu su ne süre içilir? 1

Limonlu su yağ yakar mı? Zayıflamak için limonlu su ne süre içilir?