Bana öfke kontrolünü soran dostum, gel öncelikle kendin için düşünüp, aldığın yüklere sınır koymayı, “hayır” diyebilmeyi öğrenmeye başlayalım mı?
Sınırın yoksa bol miktarda gergin sinirlerin vardır.
Şimdi tahammülün azaldı ise üzerinde çok yük var ve sen hala sınırlarını, prensiplerini bağırarak çevrendekilere öğreteceğini sanıyorsun.
Çevrene bağırma krizleriyle sınırlarını öğretemezsin .
Öyleyse;
1.Öncelik kendini ve yüklerini gözden geçirerek başla. Neye en çok enerji harcıyorsun, gözlemle kendini.
2. Neye evet neye hayır diyebileceğini netleştir . Sınırların seni koruyan prensiplerdir . Esnetip kendini koruyan güçleri yıkma . ‘Hayır’ dediğin şeyleri ‘Evet’e dönüştürme .Dışarıdan gelen yükleri bir anda yok edemezsin ve kendi kendine verdiğin yüklere bir bak . Mesela aynı gün bütün eve girişmek zorunda değilsin , çökersin, yapacağın işe bile sınır koy .
3. Fiziksel ihtiyaçlarının farkına var. Uzun süredir uyumuyorsan bir kaç gün sonra öfkeden çıldırmaya başlarsın . Bu yüzden kendine yakın hissettiğin kişilerden , dinlendirme için yardım iste.
4. Boş durmak, boş boş TV , boş boş sosyal medyada gezmek sana kendini iyi hissettirmez . Kendine iyi gelen şeyler sanal dünyada değil gerçektedir . Ilık duş, ibadet, yürüyüş, dua, kitap, müzik ne iyi hissettiriyorsa az da olsa zaman ayır kendin için yap.
5. Kimsenin yükünü üzülür , kırılır diye “Evet” diyerek alma üzerine . Şimdi diyemediğin “Hayır “, koyamadığını sınır, seni ve sinirlerini yoracak .
Haydi gel senin prensiplerin için birlikte emek verelim .
Okumaya, öğrenmeye , olgunlaşmaya sakinlikle hayır diyebilmeyi birlikte öğrenmeye ne dersiniz?
Kudret Eren Yavuz