Özgüven bir kadının en güzel aksesuarıdır. Başarılı olmanın yolu kuşkusuz çok çalışmaktan geçiyor. Peki özgüven eksikliği yaşayan kadınların sınırlarını zorlayarak başarılı olmaları mümkün mü?
“Güven Etkisi” (The Confidence Effect) adlı kitabın yazarı Grace Killelea, kadınlara öncelikle özgüven sahibi olmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Güven sahibi olmak başka davranışları beraberinde getirir: Yüksek sesle konuşmak, el kaldırmak, masada söz sahibi olmak gibi.. Güven sahibi olmak, kadınlara gerçek lider olmanın kapılarını açar.
Çoğu başarılı kadın nasıl güven sahibi oluyor?
“Öyle olana kadar yap” sözünü çoğunuz duymuşsunuzdur. Killelea’ya göre güven eksikliği olan kadınlar bu stratejiyi kullanarak güven kazanabilirler.
İşin sırrı, doğal bir davranış haline gelene kadar korkuyu üzerinden atma yöntemini benimsemekten geçiyor.
Duruşunuza dikkat edin
Güvenli görünmek, fiziksel duruşunuz ile başlar. Omuzlar arkada, baş yukarıda durmak, konuşurken insanların gözünün içine bakmak ve fiziksel olarak uygunluk, karşı tarafa kendinizden emin olduğunuzu gösterir
Sesinizi bulun
Toplantılarda kimsenin sizi duyamayacağı bir tonda mı konuşursunuz? Sözünüz kesildiğinde susar ve düşüncelerinizin ölmesini mi izlersiniz?
Fiziksel duruşunuz yeterli değilse insanlara orada olduğunuzu göstermeniz gerekir.
Özür dilemeyi birakin
Kadınlardaki beğenilmeme kaygısı mahçup bir tavır takınmalarına neden olur.
“Vaktinizi aldığım için özür dilerim” demek yerine “Sizinle konuşmam gereken bir konu var” diyerek işe başlayabilirsiniz.
Yeteneklerinizi küçümsemeyin
Genellikle erkekler yeteneklerini abartma eğiliminde olurken, kadınlar yeteneklerini küçümserler. Dürüst bir şekilde neyde iyi olduğunuzu ifade etmek övünme değildir. Kendine güveni olan kadınlar, iyi oldukları alanları net bir şekilde, korkularının arkasına saklanmadan ifade ederler.
Kendinizle negatif konuşmayin
Kendine güveni olmayan kadınların, her zaman onları yapacakları şeyden geri tutan, susmak bilmeyen negatif sesleri vardır.
Güven kazanmak istiyorsanız kafanızda kurduğunuz “Yeterince iyi değilim” cümlesinin yerine “Oldukça iyiyim” sözünü yerleştirmelisiniz.
Negatif konuşmadan ne oranda vazgeçerseniz, kendinizi her ortamda o ölçüde gösterme şansı elde edersiniz.