Hem fiziksle hem de ruhsal sağlığınız için kendinizi duygusal şantajdan korumanız çok önemlidir.

İstediğinizi elde etmek için birini incitmenin pek çok yolu vardır. Bu yazıda size duygusal şantaj ve yaygın 5 türünden bahsedeceğiz.

Sağlığınıza Zarar Veren 5 Duygusal Şantaj Türü

Ne yazık ki şantaj bir kişinin kendisini tatmin etmek için karşısındaki kişiyi riske attığı bir davranıştır. Çoğu kez kişi bedeli ne olursa olsun istediğini elde etmek için farklı şantaj türlerini uygulamaktan çekinmez.

Bir kişi böyle bir şey yapmaya eğilimliyse karşısındaki kişiyi ezer geçer.

Şunu unutmayın; ailenizin üyelerinden biri, eşiniz, çocuğunuz, iş arkadaşınız veya dostlarınız, kısacası herkes duygusal şantaj veya manipülasyona başvurabilir.

Bu yazıda size, hayat yolunda karşınıza çıkıp sağlığınızı ve iyiliğinizi etkileyebilecek farklı duygusal şantaj türlerinden bahsedeceğiz.

5 Duygusal Şantaj Türü

1. Suçlamak

Her gün rastlayabileceğimiz yaygın duygusal şantaj türlerinden biridir.

Manipüle eden kişi karşısındaki kişiyi suçlu hissettirmek için kendisini kurban gibi gösterir. Kulağa karmaşık geliyor ancak durum budur.

Duygusal şantaj yapan kişinin cezalandırılıyormuş ve acı çekiyormuş gibi davranıp etrafındaki kişilerin onun için üzülmesine yol açması ve bu sayede istediğini elde etmesi yaygın olarak görülen bir şeydir.

Evde, iş yerinizde, arkadaş grubunuzda veya partnerinizle ilişkinizde böyle bir durum oluşabilir. Hata yapmış gibi hissetmek endişeye ve anksiyeteye sebep olup sağlığınızı etkiler. 

2. Kurban olarak seçilen kişiyi yanlış bilgilendirmek

Yaygın olarak rastlanan duygusal şantaj türlerinden biri de sinematografik dünyadan.

Bu şantaj türünde kişi karşısındakini sanrı gördüğüne inandırır, bir psikoloğa danışması gerektiğini söyler.

Kurban olarak seçilen kişi kendisini zayıf hisseder ve şüpheye düşer. Bu senaryo sayesinde kurban şantajcının yönlendirmesine ve istismarına açık hale gelir.

Bu tür manipülasyonu tehlikeli hale getiren şey anlaşılmasının zor olması ve genellikle kurbanla çok yakın olan bir kişi tarafından gerçekleştirilmesidir. Çoğu durumda bu kişi kurbanın partneridir.

Bu şantaj türüne farkında olmadan başvuruyor olabilirler ancak önceden tasarlamış olma ihtimali de vardır.

Kurbanın gerçeklik algısıyla ilgili şüpheye düşmesi sağlanır. Kurban olan seçilen kişi her şeyden şüphe etmeye başlar.

“Ben değildim. Sen kendin yapmışsındır.”, “Kesinlikle öyle bir şey söylemedim.” gibi cümleler sarf edebilirler.

Söylediğiniz şeylere o kadar itimat edilmez ki siz kendinizden şüphe ettiğiniz bir noktaya gelirsiniz. Kafanız karışır, öfkelenirsiniz ve bu sizin ruhsal sağlığınızı etkiler. 

3. “Odadaki Fil” veya “Güneşi Parmakla Kapatmak”

Bu terimler gerçek sorunları işaret eden bariz şeyler yokmuş gibi davranarak onlardan kaçınılmaya çalışıldığında kullanılır.

Odada bir fil olduğu veya güneşin parmakla kapatıldığı söylenir çünkü bunların ikisi de imkansızdır. Ne bir fili gözünüzden kaçırabilirsiniz ne de güneş ışınlarını engelleyebilirsiniz. 

Sorunla yüzleşmekten kaçındıkça, bu sorunla ilgisi olan kişilerin gerginliği artar. Zaman geçtikçe gerginlik birikir.

Bu yüzden eğer konuşulması gerektiğini düşündüğünüz bir şey varsa konuşun. Başka bir zamana bırakmayın ve şantajcının yan çizmesine izin vermeyin. 

4. Aşırı Korumacılık

Bu durum samimiyetin yoğun olduğu ilişkilerde ortaya çıkar. Aynı zamanda ebeveynlerle çocukları arasındaki ilişkide de bu durum yaşanabilir.

Bu duygusal şantaj türünde bireylerden biri diğerinin koruyucusu olduğunu düşünür. Bir noktaya kadar bu doğaldır ancak aşırı korumacılığa dönüştüğünde sizi etkileyip mutsuz eden toksik bir durum oluşur.

En başlarda bu şantaj türünün farkına varmak zordur. Güya iyi niyet söz konusudur.

Zamanla duygusal bağımlılığın olduğu toksik bir ilişki ortaya çıkar. Kurbanın kendi kararlarını veremediği, kendi hayatını kontrol edemediği bir noktaya varır. En sonunda da tamamen diğer birey tarafından kontrol edilir hale gelir.

5. Muhtaçlık

Çok yaygın görülen duygusal şantaj türlerinden biri de bir kişinin başkalarının kendisine acımasını sağlamak için sorunlarını ve ihtiyaçlarını kullanmasıdır.

Kişi, tüm ihtiyaçlarını ortaya serer, insanlara kendilerini kötü hissettirmeye çalışır ve bu şekilde sorunlarını başkalarına çözdürmeyi amaçlar.

Bunun kurnaz bir başkalarını kontrol etme yöntemi olduğu söylenebilir. 

Buradaki hassas nokta şantajcının gerçekten de kurban gibi hissediyor olma ihtimalidir. Bu şekilde dikkat çektiği ve insanların kendisiyle ilgilenmesini sağladığı için durumun peşini bırakmaz. Her zaman “zavallı çocuk” olmanın yolunu arar.

Kurnazca yapılan şantajla ilgili temel sorun şantajcının her durumda sorunlarının çözümünü bulmayı ve ihtiyaçlarını karşılamayı kurban olarak seçtiği kişi sayesinde başarmasıdır.

Bu hiçbir koşulda hoşgörü göstermemeniz gereken bir şiddet türüdür. 

Gördüğünüz gibi duygusal şantaj pek çok şekilde karşınıza çıkabilir. Bunun farkına varmak ve sağlığınızın zarar görmemesi için kendinizi duygusal şantaj kurbanı olmaktan korumak size kalmıştır.

Unutmayın sağlığınız her şeyden önce gelir.