Vücudunuzun en oldukca gerekseme duyduğu sıhhatli probiyotikleri takviyeyle almak yerine organik gıdalardan alabilirsiniz.
Peki, probiyotik nedir?
Sıhhatli probiyotikler nedir?
Hangi besinlerde en oldukca probiyotik bulunur?
YOĞURT
Yoğurt, sağlığınızı iyileştirebilecek dost bakteriler olan en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. Yoğurt, başta laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler olmak suretiyle probiyotikler tarafınca fermente edilmiş sütten yapılır. Yoğurt yiyecek, gelişmiş kemik sağlığı da dahil olmak suretiyle birçok sıhhat yararı ile ilişkilidir. Ek olarak yüksek tansiyonu olan kişiler için de faydalıdır.
Yoğurt laktoz ihtiva ettiği halde laktoz intoleransı olan kişiler içinde uygun bir alternatif olabilir. Bunun sebebi, bakterilerin laktozun bir kısmını yoğurda ekşi tadını veren laktik aside dönüştürmesidir. Yoğurdu evde kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz, dışarıdan alacaksanız ise olabildiğince organik olan alternatifleri seçmeye çalışın.
KEFİR
Kefir, fermente probiyotik süt içeceğidir. İnek yada keçi sütüne kefir taneleri eklendikten sonra yapılır. Kefir taneleri tahıl taneleri değil, birazcık karnabahar şeklinde görünen laktik asit bakterileri ve maya kültürleridir. “Kefir” kelimesinin, yiyecek yedikten sonrasında kendini iyi sezmek anlamına gelen Türkçe “keyif” kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
Hakikaten de kefir, çeşitli sıhhat yararları ile ilişkilendirilmiştir. Bazı sindirim sorunları olan kemik sağlığını, yardım çoğaltmak ve karşı koruyabilir. Kefir, dost bakteri ve maya türü ihtiva eder, bu da onu çeşitli ve kuvvetli bir probiyotik yapar. Yoğurt şeklinde laktoz inteloransı olan kişilerin çoğu zaman rahat tolere etmiş olduğu bir içecektir.
LAHANA TURŞUSU
Lahana turşusu, laktik asit bakterileri tarafınca fermente edilmiş ince kıyılmış lahanadır. En eski geleneksel yiyeceklerden biridir. Lahana turşusu çoğu zaman yiyecek yanı garnitür olarak servis edilir. Ekşi, tuzlu bir tada haizdir ve hava geçirmez bir kapta aylarca saklanabilir.
Lahana turşusu, probiyotik niteliklerine ek olarak lif, C ve K vitaminleri açısından da zengindir. Ek olarak sodyum oranı yüksektir ve demir ve potasyum ihtiva eder. Lahana turşusu ek olarak göz sağlığı için mühim olan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da ihtiva eder.
KİMCHİ
Kimchi, fermente edilmiş, baharatlı bir Kore garnitürüdür. Lahana çoğu zaman ana bileşendir, sadece öteki sebzelerden de yapılabilir. Kimchi, kırmızı pul biber, sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuz şeklinde bir baharat karışımı ile tatlandırılır.
Laktik asit bakterileri Lactobacillus kimchi’nin yanı sıra sindirim sağlığına yarar sağlayabilecek öteki laktik asit bakterilerini ihtiva eder. Lahanadan meydana getirilen kimchi, K vitamini, B2 vitamini ve demir şeklinde bazı vitamin ve minerallerde yüksektir.
MİSO
Miso, Japonya da meydana getirilen geleneksel olarak soya fasulyesinin tuz ve koji isminde olan bir mantar türü ile fermente edilmesiyle yapılır. Miso, soya fasulyesinin arpa, pirinç ve çavdar şeklinde öteki bileşenlerle karıştırılmasıyla da yapılabilir. Bu macun en oldukca Japonya’da popüler bir kahvaltı yemeği olan miso çorbasında kullanılır.
Miso, iyi bir protein ve lif deposudur. Ek olarak çeşitli vitaminler, mineraller ve K vitamini, manganez ve bakır dahil olmak suretiyle nebat bileşikleri bakımından da yüksektir. Miso, bazı sıhhat yararları ile ilişkilendirilmiştir.
KOMBUCHA
Kombucha, fermente edilmiş siyah yada yeşil çay içeceğidir. Bu popüler çay, dost bir bakteri ve maya kolonisi tarafınca fermente edilir. Asya başta olmak suretiyle dünyanın birçok yerinde tüketilmektedir. Marketlerde bulabilirsiniz ya da mayaya haiz olarak kendi kombuchanızı yapabilirsiniz.
KORNİŞON TURŞU
Kornişon turşu, kendi organik olarak bulunan laktik asit bakterilerini kullanarak bir süre mayalanmaya bırakılırlar. Ekşi ve tuzlu bir tada haizdir. Salatalık turşusu, sindirim sağlığını iyileştirebilecek büyük bir sıhhatli probiyotik bakteri deposudur. Ek olarak kalorisi düşüktür.
EKŞİ MAYA
Ekşi maya, su ve undan oluşan sıhhatli probiyotikler içeren bir hamurdur. Su ve un eşit oranlarda her gün karıştırılarak bekletilir. Ekşi maya ile hamur harcı işlerinin nerede ise hepsi yapılır. Bu sayede sıhhatli bakterilerden faydalanmış olunur.
Posta