Stres Kadınları Nasıl Etkiler?

Stres Kadınları Nasıl Etkiler? 2

Stres Kadınları Nasıl Etkiler?

Hepimiz hayatımızın belli bir döneminde stresli günler yaşamışızdır. Böyle günlerde her şey üzerimize gelmeye başlar ve kendimizi köşeye sıkışmış hissederiz. Sağlığımız bozulur, vücudumuzda değişiklikler meydana gelir ve hayat kalitemiz hatırı sayılır ölçüde düşer.



Stress hayatımızın her alanında kullanılmaya başlanan bir sözcüktür. Medya ve konu ile ilgili dergiler sayesinde bu terim hayatımıza iyice girmiştir. Fakat bunu asla kadınların özelinde incelememiş, kişiliklerinizin nasıl etkilediğini anlatmamışlardır.

Kadınlar ve erkekler farklı fizyolojik özelliklere sahiptir. Hormon seviyeleri farklı olduğu için stresten etkilenme ve strese karşı koyma şekilleri de farklıdır. Buna bir de kadınların iş yükünün erkeklerden fazla oluşunu da eklersek, stresin kadınların üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabiliriz. Erkeklerin aksine kadınlar, iş yerinden geldikten sonra ev işleriyle, varsa çocuklarıyla ve bazı durumlarda aile büyüklerinin ihtiyaçlarıyla da ilgilenmek durumundadırlar.

Kadınların gerçekte yaşadığı hayat, stresi tetikleyen diğer faktörlerle birleşmektedir. Vücutları farklı tepkiler verir bu tepkiler erkeklerinkinden tamamen farklıdır. Bu durumun farkında olduğumuz için size stresle baş etmede kullanabileceğiniz bir kaç yöntemden bahsedeceğiz.

Kadınlar İçin Stres Yataran Durumlar

*Ev işlerinin yanı sıra iş yerindeki baskı

*Menopoz

*Hasta yakınlarla ilgilenmek

*Evlilikle ilgili problemler, ayrılık, boşanma

Araştırmalar, kadınların erkeklere nazaran stresten daha fazla etkilendiğini ortaya koymuştur. Östrojen seviyelerinin yüksek olmasıyla ise stresle daha kolay başa çıkabilir ve böyle durumlarda daha güçlü kalabilirler. Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Karl Pibram, kadınların stresi daha mantıksal ve sözel yöntemlerle yendiğini; bu sebeple kadınların stresle başa çıkmada erkeklerden daha yetenekli olduğunu ifade etmiştir.

Stresin Kadın Sağlığına Etkileri

*Özellikle regl dönemlerinden önce migren atakları şeklinde görülen baş ağrısı

*Özofajiyal kramplar; karın ağrısı ve bazı durumlarda yutkunmada zorluk

*Reflü

*Saç dökülmesi

*Mide bulantısı

*Göğüs, boyun ve sırt bölgesinde ağrı

*Sık idrara çıkma

*Kronik halsizlik

*Cinsel istekte azalma

*Regl dönemlerinde değişiklikler (bazı durumlarda periyod sarkarken bazı durumlarda amenore olarak bilinen adet görmeme durumu yaşanabilir).

*Panik atak

*Uykusuzluk

*Bağışlıklık sistemi hastalıkları (kemik erimesi, tip 2 diyabet ve iltihaplı eklem kireçlenmesi)

*Kabızlık ve ishal

*Cilt problemleri (Cildimiz stresli ya da endişeli olduğumuzda daha da hassaslaşmaktadır. Egzama, cilt lekeleri, göz altında renkli halkalar, cildin ışıltısını kaybetmesi gibi rahatsızlıklar stresli dönemlerde karşılaşılabilecek rahatsızlıklar arasındadır. Bütün bu rahatsızlıklar, üstderisel hücrelerin, stres hormonlarına anında tepki vermesi ve kan damarlarının büzüşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu dönemde tüylenme görülebilir, aşırı terleme yaşanabilir ve yorgun bir görünüme sahip olabiliriz).

Strese sebep olan durum üzerimizdeki etkisini arttırır ve yoğunluk kazanırsa, aşağıdaki rahatsızlıklara sebep olan daha ciddi bir evreye girebiliriz;

*Anoreksiya veya bulimiya

*Depresyon

*Kaygı bozuklukları

Stresle Başa Çıkma Yolları

Stresin yaşantımız üzerindeki en büyük etkilerinden bir tanesi, hayatımızdan çalmasıdır. Yaşlanmamıza ve ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Vücudumuz toksinlerle doludur ve stresliyken günlük hayatımızın temposuna ayak uydurmakta zorluk yaşayabiliriz. Olaylara eskisi kadar güçlü ve canlı bir şekilde tepki veremeyiz. Durumu kontrol altına almanız gerektiğini biliyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, işte size bir kaç çözüm yolu: 

*Stres kaynağını bulun ve aile, arkadaş ve tıbbi bir uzmanın yardımıyla bu sorunların üstesinden gelmeye çalışın.

*Kendinize zaman ayırın. Günde bir saati kendinize ayırmanız yeterlidir. Bu zamanda müzik dinleyebilir, dinlenebilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Önceliklerinizi belirleyin ve ruhsal durumunuzu denetleyin. Hayatımızda neyin önemli olduğunu bilmeli ve buna göre yaşamalıyız. Ruh ve beden sağlığımız buna bağlıdır. Sizi sinirlendiren, strese sokan durumların neler olduğunu düşünün ve bunlarla bir sonraki karşılaşmanızda nasıl tepki verebileceğini düşünüp kendinizi hazırlayın.

Stresli Durumlarda Tüketebileceğiniz Yiyecekler

*Özellikle A,C ve E vitaminleri oldukça yararlıdır. Havuç, kavun, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, domates ve kurutulmuş meyveler gibi yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

*B vitamini merkezi sinir sistemini güçlendirir ve yatıştırıcı bir etkisi vardır. B vitamini, bira mayasında, avokado, lahana, tahıllar, bezelye ve benzeri yiyeceklerde bulunur.

*Minerallari de unutmamalıyız. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum en temel minerallerdendir. Meyve ve sebzelerde bulunan bu minerallerin en dikkat çekeni stresle başa çıkmadaki yardımcı rolüyle magnezyumdur.

Kaynak:https://sagligabiradim.com/stres-kadinlari-nasil-etkiler/

Kafanıza Takılan Düşüncelerden Kurtulmanın 4 Yolu 6

Kafanıza Takılan Düşüncelerden Kurtulmanın 4 Yolu

Böyle cahillik görülmedi! 6

Böyle cahillik görülmedi!