Süt dişlerine dolgu yaptırmalı mıyız?

Süt dişlerine dolgu yaptırmalı mıyız?

Bu yazımızda birçok ebeveynin nede olsa süt dişi düşecek ve yerine yenisi çıkacak söylediği ve önemsemediği süt dişlerinde meydana gelen çürükleri tedavi ettirmeli miyiz? sorusunu cevaplamaya çalıştım.

Süt dişlerinin ağzı içindeki yerlerini almaları (sürmeleri) 6. ile 12. aylarda başlayıp, çocuk 24-30 aylık olana kadar devam eder.

Süt dişleri ağız içindeki yerlerini aldıktan 3-3,5 yıl sonrasında kısaca 6 yaştan itibaren sürekli dişler ağızdaki terlerini almaya başlarlar.

Sürme zamanı süt ve sürekli dişlerin her ikisinde de çocuktan çocuğa farklılıklar izah edebilir, 6 aylık sapmalar düzgüsel olarak kabul edilir.

Sürekli dişlerin sürme zamanları her biri için değişik olup, genel itibariyle şöyledir;

Ön kesici dişler 6-8 yaş
Ufak azı dişleri (premolar dişler) 10-12 yaş
Birinci büyük azı dişleri (molar dişler) 6-7 yaş
İkinci büyük azı dişleri (molar dişler) 12-13 yaş
Üçüncü büyük azı dişi (molar dişler, yirmi yaş dişleri) 17-21 yaş aralığındadır.

Süt dişlerinin ağızdaki en büyük görevlerinden bir tanesi de alttan gelen sürekli dişler için rehberlik yapmalarıdır.

Süt dişlerinin ağız içinde bulundukları dönem gelişme ve gelişmenin en etken olduğu dönemdir.

Bu dönem sindirimin ilk basamağı olan gıdaların çiğneme ve öğütmesine destek olan süt dişleri çocuğun beslenmesini ve buna bağlı olarak gelişme ve gelişimini etkisinde bırakır.

Bununla beraber süt dişleri çiğneme işlevini yerine getirirken çene kemiklerinin dikey gelişmesine de büyük katkı sağlarlar.
Konuşmanın sağlanması süt dişlerinin başlıca fonksiyonlarından biridir. Bununla beraber süt dişlerinin güzel duyu fonksiyonu da vardır.

Çocuk dış görüntüsünü beğenmedi için ağzını yeterince açmaktan kaçınırsa buda konuşma ve yazışma güçlüğü yaratır.

Ağız içindeki dişler genel anlamıyla ön bölge dişleri (kesici ve köpek dişler) ve arka bölge dişleri (ufak azı ve büyük azı dişleri) olmak suretiyle ikiye ayrılır.

Ön bölge diş kaybı büyük seviyede travma daha azca oranda çürüğe bağlıdır. Arka bölge süt dişi erken kaybının ise en büyük sebebi çürük oluşumudur.

Süt dişlerinde oluşan çürükleri nasılda olsa düşecek diye düşünerek tedavi ettirmezseniz saydığımız tüm fonksiyonlar negatif etkilenecektir.

Bu nedenlerden dolayı çocuklarınızı muhakkak tertipli olarak diş hekimi kontrolüne götürmeli, koruyu diş tedavilerini yaptırmalı ve oluşan çürükleri en kısa zamanda tedavi ettirmelisiniz.

Ihmal etmeyin ki çürük çocuklarda görülen en yaygın çocukluk çağı hastalığıdır.

CNNTürk

İnsan neden yan yanayken söylenecek sözleri ayrılıklara saklar?

Evlat evlattır.

Ağlıyor musun?

Ağlıyor musun?