Saat kavramını henüz bilmediğimiz ya da kolumuzda saatimizin olmadığı zamanlara ait “Akşam ezanında evde ol” diyen anne babaların çocuklarıyız bir çoğumuz.

Yıllar geçiyor ve değişen aile yapısına şimdi bakıyorum da, o veya bu sebeple bir çok ailenin akşam yemeklerinde dahi bir araya gelmediklerini, gelseler de gözlerini televizyondan, parmaklarını telefondan çekmediklerini görüyorum.

Akşam yemekleri çocuklarımızla günlük yaşantıları, okulda olanları, arkadaşları hakkında sohbet etmek için en doğru yerdir.

Sofrada, sohbet etmek ve kurduğumuz iletişim sayesinde çocuklarımızın gelişim süreçlerini çok daha sağlıklı takip edebileceğimiz gibi aile bütünlüğünü, paylaşımı ve iletişimi de doğal sürecinde öğretebilmiş oluruz.

Ailenin tüm fertlerinin aynı masa başında toplandığı, sohbet ettikleri akşam yemeklerinin, çocukların sosyal iletişim becerilerini, dil gelişimlerini, hayata dair problem çözebilme yöntemlerini geliştirmenin yanında özellikle ergenlik yaşlarında karşılaştıkları kötü alışkanlıklardan uzak tuttuğu da bir gerçektir.

Bunu akademik bir çalışma ile de görmek mümkün.

Columbia Üniversitesi, Madde Bağımlılığıyla Mücadele Merkezi (CASA) tarafından yürütülen ‘Aile Yemeklerinin Önemi’ başlıklı bir çalışma yapılmış.

Bu çalışma ailenin özellikle akşam yemeklerinde bir araya gelmesinin, çocukların gelişimindeki olumlu rolünü bir kez daha ortaya koymuştur.

CASA’nın resmi internet sitesinde de yayımlanan araştırmaya göre, haftada en az üç kez birlikte akşam yemeği yiyen ve yemeyen iki grubun ele alındığı araştırma, ikinci grupta yer alan ve akşam yemeğinde aile fertleriyle sohbet etmeyen gençlerin, birinci grupta yer alan, haftada en az üç kez akşam yemeğinde ailesiyle birlikte vakit geçiren gençlere oranla iki kat daha fazla sigara ve tütün ürünleri tükettiğini ve bağımlılığa daha yatkın olduklarını ortaya koymuştur.

Araştırmanın bir diğer sonucuna göre, akşam yemeklerini aileleriyle birlikte yiyen çocuklar, arkadaş seçiminde de farklı bir eğilim gösteriyorlar ve arkadaşlarını kötü alışkanlıkları olmayan çocuklar arasından seçiyorlar.

Akşam sofralarınız hep birlikte şen olsun…

Psikolog Çiğdem Doğan