Bebek gelişim uzmanları, bir çocuğun hayatının ilk yıllarının öğrenme süreci için mihenk taşı olduğu konusunda hem fikirler. Bu dönemde öğrenme adına atılan ilk adımlar, bebeğinizin geleceği için çok önemlidir.
Ancak bazen bebeğinizin öğrenme güdüsünü uyarmanın farklı yollarını keşfetmeye çalışmak zor olabilir. Birazdan sizlere sunacağımız bilimsel ve eğlenceli bu yöntemlerin, sizlere ilham vermesini umuyoruz.
Göz Teması Kurun:
Bebeğiniz ile doğumundan itibaren göz kontağı kurun. Erken dönemlerde bebekler, insan yüzlerini yetişkinlerden daha iyi ayırt ederler. Ve ebeveynlerinin yüzü tüm yüzler arasında tabi ki de en önemlisidir. Size her baktığında, hafızasını tazeleyecektir.
Dilinizi Çıkartın:
Yapılan çalışmalar, 2 günlük bebeklerin dahi, yüz hareketlerini taklit edebildiklerini gösteriyor. Bu o seviyedeki bir canlı için bir nevi problem çözme yeteneğidir.
Ayna ile Tanıştırın:
Bebeğinizin aynada kendisini görmesini sağlayın. İlk başta başka bir sevimli bebeğe baktığını düşünüyor olabilir ama “diğer” bebeğin hareketlerinin kendi hareketleri ile bağlantılı olduğunu gördükçe daha da çok hoşuna gidecektir.
Fark Yaratın:
Bebeğinizin yüzünden 20-30 cm uzaklıktan iki farklı fotoğraf çekin. Fotoğraflar bir birlerine benzesin ama mesela arka planda başka nesneler olsun. Bu yöntem daha sonraları için harfleri tanıma kapasitesini arttıracak ve okumayı daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır.
Boşluklar Bırakın:
Bebeğiniz ile konuşurken, onun araya girip mırıldanabileceği kadar boşluklar bırakın, size bir şeyler söyleyebilmek için daha fazla motivasyon bulacaktır.
Hanimiş Agucuk:
Bebeğiniz ile bebekçe konuşmanız, onun sizi taklit etme hevesini arttıracaktır. Yapılan araştırmalar, bebek gibi konuşan ebeveynlerin, bu eylemi gerçekleştirirken daha mutlu olduklarını ve bunu çocuklarına yansıttıklarını göstermektedir.
Şarkı Söyleyin:
Bildiğiniz tüm şarkıları bebeğinize söyleyin. Farklı ses tonlarını siz ebeveynlerinden duymak bebeğinizin hoşuna gidecektir.
Talimatları Uygulayın:
Ev içinde yaptığınız bazı eylemleri, sözlü olarak da açıklayın. Örneğin: ışığı açmadan önce “şimdi ışığı açıyorum” diye belirtin. Bu eylem neden sonuç bağlarını kurmasını kolaylaştıracaktır.
Gıdıklayın:
Aşırıya kaçmadığınız sürece bebeğinizi gıdıklamanız esasında faydalı bir eylemdir. Gıdıklama esnasında hem bebeğiniz gülerek durumdan keyif alacaktır hem de bir sonraki hareketinizi tahmin etmeye çalışacaktır.
Mimikler Yapın:
Örneğin; yanaklarınızı şişirerek bebeğinizin size dokunmasını sağlayın, dokunduğunda pufff diye ses çıkartın, ya da kulaklarınızı çekerek her çekişte dilinizi çıkartın. Bu seçenekler tamamen sizin yaratıcılığınıza ve keyfinize göre değişecektir. Bu gibi rutinleri ard arda bir kaç kez tekrarlayın ve daha sonra değiştirin.
Şakalar Yapın:
Bebeğinizin anlamayacağını düşünseniz bile ona kelime şakaları yapmaktan çekinmeyin. Sizin de keyif aldığınız bir şaka bebeğinizin de hoşuna gidecektir.
Bol Bol Emzirin:
Araştırmalar daha uzun süre emzirilen bebeklerin okul çağında daha yüksek IQ değerlerine sahip olduğu konusunda hem fikir. Bu nedenle bebeğinizi mümkün olduğunca çok emzirmeniz onun faydasına olacaktır.
Bez Değişiminden Faydalanın:
Bebeğinizin bez değişimi sırasında yaptıklarınızı anlatın ve uzuvlarına dokunarak isimlerini söyleyin. Farklı rutinler oluşturmanız, onun tahmin edip tepki verme becerisini geliştirecektir.
Sessizliğin Tadını Çıkartın:
Ev için bebeğiniz ile birebir iletişim kurmanız çok önemlidir. Onunla iletişim kurduğunuz zamanlarda tv sesi ya da müzik sesi gibi farklı uyaranların olmamasına özen gösterin.
Dinlenin:
Bebeğiniz ile birlikte dinlenme vakitleri ayarlayın. Birlikte yere oturarak başka hiç bir uyaran olmadan birlikte vakit geçireceğiniz zamanlar olsun.
Oyun Alanı Olun:
Yere uzanarak bebeğinizin sizin etrafınızda size tutunarak bir şeyler yapmasına izin verin. Bırakın size tırmanmaya çalışsın, elinizle oynasın, kulağınızı incelesin.
Engelli Parkur:
Evdeki minderlerden ve yastık benzeri yumuşak eşyalardan bebeğiniz ve sizin için bir parkur oluşturun. Parkurdaki engellerin nasıl aşılacağını ona gösterin.
Dans Edin:
Bebeğiniz ile birlikte dans etmeyi deneyin, çılgın figürler yapmaktan çekinmeyin.
Lideri Takip Et:
Bebeğinizin emekleme döneminden itibaren evin içinde ona liderlik ederek farklı hızlarda dolaşın, sizi takip etmesi konusunda teşvik edin.
Lideri Takip Et 2:
Bebeğinizin sizi takip ettiği gibi siz de onu takip edin, götürdüğü yerlerdeki cisim ve nesneler hakkında yorumlar yapın.
Kucak Vakti:
Bebeğinizi kucağınızda dolaştırırken ona etrafınızda gördüklerinizi işaret ederek anlatın. “Yavru köpeği sen de gördün mü?”, bak orada kocaman bir ağaç var, belki de bin yaşındadır ne dersin” şeklinde etkileşimli anlatımlar yapın.
Alışveriş Vakti:
Bazen alışverişe giderken bebeğinizi de yanınızda götürün. Etrafta gördüğünüz nesneler hakkında yorumlar yapın, onu eğlendirin. Süpermarketteki ürünleri incelerken ona da anlatın.
Yerini Değiştirin:
Eğer sürekli olarak masada aynı yerde oturuyorsa, bazen oturduğu yerin tam karşısına oturtun. Manzara değişimi hafızasında hareketlenmelere neden olacaktır.
Şaşırtın:
Yüzüne, kollarına, karnına nazikçe üfleyerek nasıl tepkiler verdiğini gözlemleyin. Ritmik üflemeler ile onu keyiflendirin.
Bul Karayı Al Parayı:
Üç ufak kutuyu ters çevirerek bir tanesinin altına bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı koyun ve bunu bebeğinize gösterin. Kutuların yerlerini değiştirerek oyuncağın hangi kutu altında olduğunu tahmin etmesini sağlayın.
Yer Çekimi:
Bebeğiniz yüksek sandalyesinde iken, hafif ve kırılmayacak nesneleri aşağı atmasına izin verin. Attıktan sonra hemen geri vererek test etmesine olanak sağlayın. Bu sayede en önemli doğa kanunlarından biri olan yer çekimini gözlemleyecektir.
Doku Farkı:
Farklı dokulardaki nesneleri eline vererek incelemesini sağlayın. Dokunma duyusunun gelişimi için keten, pamuk, saten, ipek gibi farklı kumaş türlerini deneyimlemesi çok önemlidir.
Elle Yemek:
Bebeğinizn yemekleri elleri ile dokunarak yemesine izin verin. Yediği besinleri parmaklarında hissetmek, motor becerilerini geliştirecektir.
Hissetmek:
Çevrede gördüğünüz farklı nesneleri bebeğinizin tenine hafifçe değdirin, bu bir metal olabilir, plastik olabilir, ya da canlı bir yaprak olabilir. (cildine zarar verebilecek nesneleri kastetmiyoruz tabi ki). Pürüzsüz bir cisimden sonra pürüzlü bir cisim tenine değdiğinde tepki vermesini izleyin.
Her Şeyi Sayın:
Etrafta sayılabilecek ne varsa hepsini sayın, birer birer, ikişer ikişer hatta üçer üçer sayın.
Kitap Okuma Vakti:
Bebeğinize kitap okumayı ihmal etmeyin. Örneğin her gün yatmadan önce bir kitap okuma ritüelinizin olması çok faydalı olacaktır.
Kütüphaneye Ziyareti:
Bebeğiniz ile birlikte kütüphaneye gitmek eğlenceli bir deneyim olacaktır. Düzinelerce kitabı bir arada gören bebeğinizin kitaplara olan merakını arttırarak öğrenme iç güdüsünü geliştireceksiniz.
Renkler:
Aynı cisimlerin farklı renklerdeki çeşitlerini bebeğinize göstererek onun ilgisini çekin. Örneğin farklı farklı renklerdeki arabalar, toplar ya da kalemler ilgisini çekecektir.
Renkli Dünya:
Farklı renkte camları olan gözlükleri bebeğinize takarak dünyayı farklı görmesini sağlayın. Alıştığının dışında bir görme duygusu, bilincini şaşırtacak ve ilgisini çekecektir.
Tüm bu eylemleri birer görev olarak değil, birer kaliteli vakit geçirme aracı olarakgörmeniz sizin için de eğlenceli olacaktır. Unutmayın, çocuklar her şeyi oyun oynayarak öğrenirler. Oyun oynarken keyif almak temel amaçtır, keyif alınırken öğrenilen bilgiler, çok daha kalıcı olacaktır ve gelecek için sağlam zeminler hazırlamasına kolaylık sağlayacaktır.
KAYNAK:https://sevgilibebek.com/makaleler/egitim/sag-beyin-egitimi/bebeginizin-daha-zeki-olmasi-icin-34-basit-yontem/?fbclid=IwAR0UtaZ8x4CGoQtCk9t12jIsbQeamKVbOYGgTZuE81ws7Wlp-AWs4zrJePo