Beynimiz, hergün karşımıza çıkan ancak dikkate almadığımız ufak şeylerden bile etkileniyor. Tükettiğimiz gıdalar, yıllar içinde sahip olduğumuz kötü alışkanlıklar beynimizi etkileyerek, zihinsel olarak gelişmemizi sağlıyor. Ancak bu gelişme sadece pozitif olacak diye bir kural yok. Bazı şeyler zekamızı arttırırken bazıları tam aksine düşürebiliyor. Bazı alışkanlıklar beyin hücrelerini öldürerek zeka geriliği, tembellik gibi sorunlara yol açabiliyor. Ancak bu alışkanlıkların ne olduğunu öğrenerek en önemli organınızı koruyabilirsiniz.
1- Yüksek Şeker
Zayıf hafıza, öğrenme problemleri, depresyon ve obezite gibi sorunların hepsi, geçtiğimiz günler yayınlanan bir araştırmaya göre fazla şeker alımından. Bu bahsedilenler, uzmanların da yakın zamanda keşfettiği üzere beyin fonksiyonlarını etkiliyor. Amerikan Sağlık Bakanlığı, ortalama bir Amerikan vatandaşının her yıl 70 kilo şeker tükettiğini açıkladı.
Eğer 70 kilogram şekeri raflarda hayal ederseniz, bir insanın nasıl bu kadar şeker tüketebildiğine inanamayabilirsiniz.Çoğu insanın ne kadar şeker tükettiğinden haberi bile yok. Çok şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak kalarak kendinize bir iyilik yapın.
2- Hava Kirliliği
Beynimiz, sağlıklı bir şekilde işlev göstermek için vücudumuza alınan oksijenin toplam yüzde yirmi beşini tüketiyor. Hava kirliliği bu nedenle büyük bir sorun. Kirlilik, zihinsel sorunlara ve daha da önemlisi beyin yapısında fiziksel değişikliklere yol açabiliyor. Endüstriyel atıklar, araçlar, toz ve benzeri şeyler nedeniyle oluşan bu kirlilik hayati organlarınıza ulaşarak düzgün bir şekilde işlemelerini engelleyebilir.
3- Uykusuzluk
Uyku, beynimiz de dahil olmak üzere bütün organlarımızda yeni hücre oluşumunu sağlar ve vücudumuzu bir bakıma tamir eder. Uzun süreli uyku bozuklukları, beyin hücrelerinin onarılmasını engelleyerek sinir sistemimize zarar verebilir. Hem kısa zamanlı hem de uzun zamanlı uyku bozuklukları beynimizde olumsuz bir etki bırakır. Bu nedenle uzmanlar, vücudun kendini onarmasını sağlamak için hergün sekiz saat uyunmasını tavsiye eder.
4- Fast Food Tüketimi
Tahmin edin, hücreler kendilerine gereken sağlıklı besleyicileri alamadıklarında ne oluyor? Hücreler aç kalıyor ve yavaş yavaş ölmeye başlıyorlar! Arada sırada fast food tüketimi elbette size bir zarar getirmez ancak düzenli olarak tüketimi sağlığınızı bozar, obeziteye yol açar ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak enerji yoksunluğu çekersiniz.
Bu nedenle sağlıksız besinlerden uzak durun ve vücudunuz için yararlı olan besinlere yönelin. Bu tarz besinlerin bir başka negatif etkisi de vücut istediği besin değerlerini alamasa bile iştahın kesilmesidir. Fast food eğer dikkat edilmezse, beyninizle beraber diğer hayati organlarınıza da geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir.
5- Alkol Ve Sigara
Kanser, kalp hastalıkları ve onlarca başka hastalığa yol açmasının dışında, yeni bir araştırma sigara içen erkeklerin zihinsel hastalıklar konusunda daha riskli olduğunu ortaya çıkardı. Tütünün içinde bulunan ve NNK adı verilen madde, direk olarak beyin hücrelerine hasar vermiyor ancak kemik erimesi gibi hastalıklara sebep olabiliyor.
Alkol, uzun süreli olarak ve yüksek oranda tüketilirse vücutta kimyasal dengesizliğe ve beyinde yapısal değişikliklere yol açabilir. Alkolik hastaların çoğunun beyin tomografilerinde, beyin hacminin ufaldığı görülmüştür.
6- Kahvaltı Yapmamak
Annelerin haklı olduğu bir konu daha! Eğer sabahları kahvaltı yapamayan insanlardan biriyseniz, kan şekerinizi düşürüp hayati organlarınızı yeteri kadar beslemiyor olabilirsiniz. İşte ya da okulda daha yaratıcı ve aktif olmak, vücudunuzu yenilemek için birkaç dakikanızı ayırın ve kahvaltı yapın. Protein ve vitamin ağırlıklı bir kahvaltı size ihtiyacınız olan zihinsel ve fiziksel kuvveti sağlayacaktır.
7- Akıl Oyunları
Vücudunuzdaki her kas gibi beyninizin de antrenmana ihtiyacı var yoksa formdan düşer. Zeki insanların puzzle ya da bulmaca gibi oyunları sevmelerinin asıl sebebi budur. Satranç ya da Scrabble gibi hem eğlenceli hem de zihninizi çalıştıran oyunları öğrenmeniz sizin için yararlı olacaktır. Yaratıcı şeyler düşünmek de müzik ve diğer sanatlara vakit ayırmak gibi zihni geliştiren oyunlardan birisi.
8- Oburluk Ve Kolestrol
Pek farkına varmasak da oburluk çok fazla probleme yol açıyor. Damarları tıkayarak, gerekli besin ve oksijenin beyne gitmesine engel oluyor. Gereğinden fazla yemek yiyerek damarlarınızı tıkamayın ve her zaman su tüketin ve toksinleri vücudunuzdan atın.
Kolestrol damarlarda birikir ve kan akışını yavaşlatarak oksijen ve besin iletimini keser. Doymuş yağlar kalp krizlerine sebep olmakla birlikte beyninize de zarar verir. Sağlıklı bir diyet kalbinizi koruyacaktır.
9- Karbondioksit Zehirlenmesi
Çoğu insan –özellikle çocuklar- farkına varmasa da suratınızı kapatarak uyumak, vücuttaki karbondioksit miktarını oksijenden kat kat fazlaya çıkartıp, beyin hasarına yol açar. Vücudunuz her zaman temiz hava ihtiyacı içindedir ve gaz alışverişi yaşamımız için çok önemlidir. Bu nedenle her zaman uykunuzda yeterli temiz havayı aldığınızdan emin olun.
KAYNAK:https://www.hurrem.com/beyninize-zarar-veren-9-sey/