“Hocam çocuğumun üç yaşına kadar otuz milyon kelime duyması gerekiyormuş. Çevremdekiler bunun için televizyon izlettir diyorlar. Ne yapmalıyım, bu kadar kelimeyi çocuğum nasıl duyacak?”

Cevap çok açık ve net:

Bebeklik döneminden itibaren kitap okuyarak.

Kitabın resimlerini anlatarak.

Çocuğun resimleri anlatmasına, göstermesine fırsat tanıyarak ve bugün kaç yeni kelime duydu diye hesaplamayı bırakıp, her gün düzenli kitaplarla, sohbetle, şarkılarla yani sözcüklerle etkileşim kurmaya devam ederek gelişir.

Bir dostumuzun bu sorusunu yanıtlarken bazı araştırmaların bulgularından da bahsetmek istiyorum ki az izleyip çok okuma konusundaki motivasyonumuz artsın.

Yapılan bir araştırmada bir anne bebeğine kitap okurken videosu çekiliyor. Bu videoyu ise baştan sona kadar bir grup çocuğa izletiyorlar.

Sözcük kazanımı incelendiğinde annesi tarafından kitap okunan çocuğun kelime dağarcığının arttığı ama onları izleyen çocuklarda hiçbir gelişme olmadığı gözlemleniyor.

Yani izleyerek öğrenilmiyor.

Bir başka araştırmada ise çok televizyon izleyen çocuklarla yapılıyor.

Çok televizyon izleyen çocukların beyinlerinde aşırı uyarılma ve saldırganlıkla ilgili bölümlerin ve akıl yürütme ile ilgili frontal lobun kalınlaştığı bulunuyor.

Yani fazla televizyon izlemek akıl yürütme becerisini olumsuz etkiliyor.

Sonuç olarak az izleyip, çok okuyalım.

Hem kendimiz, hem de çocuklarımız…

Saniye Bencik KANGAL
Akademisyen Anne