Genel olarak insanlara baktığınızda, beyinlerinin nasıl çalıştığı ile ilgili farklılıklar olduğunu kolayca görebilirsiniz.

Ebeveyn olarak, bu farkları çocuklarınız arasında da görebilirsiniz.

Planlama, zamanı yönetme ve detayları hatırlama yeteneği gibi zihinsel yetenekler önemli beyin fonksiyonlarıdır ve yönetici işlevler olarak bilinirler.

Yönetici işlevlere, duyguları yönetmek, sorun çözmek, esnek olmak, organize olmak ve diğer insanlarla iyi iletişim kurma becerisi de dahildir.

Beyindeki yönetici işlevler, çocuğunuzun yalnızca belirli bir görevde değil, aynı zamanda okulunda, hayatında ve insan ilişkilerinde de daha başarılı olmasına olanak sağlar.

İyi haber şu ki, bilim, beyin yapılanmamızı değiştirebildiğimizi ve yönetici işlevlerimizi geliştirebileceğimizi gösterdi.

Bunun anne-babalar için anlamı, çocukların evde ya da okulda karşılaştığı zorlukları beyin becerilerini arttırarak -bazı pratik beyin egzersizleriyle- yenebilirler.

Güçlendirilmiş yönetici işlevler, çocuğunuzun akademik açıdan daha başarılı olmasını, günlük yaşamdaki zorluklarla baş edebilmesini ve başkaları ile ilişki kurma becerilerini geliştirmesini sağlayarak daha doyurucu ve üretken bir yaşama sahip olmalarına imkân sağlayacaktır.

Çocuğunuzun beyin egzersizleri yapmasını sağlayarak veya daha da iyisi oyun yoluyla bu becerileri geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar doğal olarak oyun yoluyla öğrenirler. Oyun tüm çocukları içine alıyor ve böylece öğrenme deneyimini yoğunlaştırıyor fakat uygulama kısmı da önemlidir.

Beyinde her davranış bir kez tekrarlandığında, beyin yapılanmasını güçlendirir ve bir dahaki sefere daha başarılı davranma olanağı sağlar.

Çocuğunuzun bir yönetici işlevini öğrenmesine yardımcı olmak, bisiklet sürmeyi veya okumayı öğrenmelerinden farksızdır.

Çocuğunuzun sağlıklı beyin gelişimini teşvik etmek için yapabileceğiniz, birkaç önemli yönetici işlevinde iyileşme sağlayacak altı egzersiz vardır.

Bu arada, bu egzersizler sadece çocuklar için değil, yetişkinler de bu egzersizleri yaparak beyin yapılanmalarını değiştirip geliştirebilirler.

1. Asansör Nefesi:

Gitgide derinleşen nefes almaktır, (“asansör solunumu” veya vücudun her yerine nefes aldırmak), duygusal kontrol kadar hafızayı da iyileştirmeye yardımcı olur.

Çocuklar bunu yapmayı seveceklerdir. Çocuğunuzu bacak bacak üstüne attıkları bir konumda oturtarak veya sırt üstü yatırarak doğal solunum yapmalarını sağlayın.

Doğal solunumu uyguladıktan sonra, yönerge vermeye başlayabilirsiniz. “Nefesini bir asansöre binmek gibi düşün.

Asansöre başlamak için burnunun içinden derin nefes almanı istiyorum. Şimdi bütün havayı dışarı ver.

Şimdi derin nefes alıp, nefesini göğsüne kadar doldur. Aldığın nefesi tut. Şimdi havanın tamamını geri ver. Şimdi nefes alıp, yavaşça nefesini derinleştir ve asansör nefesini en üst seviyeye çıkar.

Yeniden nefesini tut. Şimdi tüm nefesini verip bu nefes ile tüm sıkıntılarını ve endişelerini göğsünden, karnından, bacaklarından ve ayaklarındaki asansör kapısından çıktığını hisset.” gibi yönergelerle çocuğunuza asansör nefesini öğretebilirsiniz.

2. Beyin / Vücut Koordinasyonu Egzersizi:

Beynimiz ve bedenimiz birbirlerinin birer parçasıdır ve her iki parçanın da egzersiz yapması gerekir.

Onların birlikte “egzersiz” yapmalarını sağlamak, beyin çalışmasının çeşitli işlevleri yaparken daha işbirlikçi olmasına yardımcı olur ve vücut ile beyin senkronize kalır.

Motor koordinasyonu, vücudumuzun yanı sıra beynimizin de bir fonksiyonudur.

Aşağıdaki egzersizler temel beyin işlevleri arasındaki entegrasyonu destekleyerek daha iyi performans gösteren bir beyin oluşturur.

Ayak parmaklarını hareket ettirmek:

Bu hareket koordinasyona büyük ölçüde yardımcı olur. Her yaştan çocuk bunu kolayca yapabilir.

Yatmadan önce ve her sabah çocuğunuzun ayak parmaklarını her iki ayak üzerinde yukarı ve aşağı hareket ettirmeye başlayın ve sonra sadece parmaklarını yukarıya doğru hareket ettirin.

Hep kullanmadığınız diğer eli çalıştırmak:

Çocuğunuz genelde sağ elini kullanıyorsa sol elini, sol elini kullanıyorsa da sağ elini hareket ettirmesini sağlayın.

Yazı yazma, giyinme ve yemek yeme gibi etkinlikleri diğer elleriyle yapmaları için onları teşvik edebilirsiniz.

Hareket etmek:

Çocuğunuzla oturarak sol dirseğinizle sol dizinize dokunmak gibi basit egzersizler yapabilirsiniz. Bunu beş kez yapın ve ardından sol dirseğinizle sağ dizinize dokunun.

Birkaç kez tekrarlayın. Hareket etmenizi sağlayacak daha farklı egzersizleri de deneyebilirsiniz.

Tekrar edin:

Öğrenmek için yaptığınız şeyleri sürekli olarak tekrar edin. Tekrar etmek beyni geliştirir ve bilginin otomatikleşmesini sağlar.

Çocuğunuzla birlikte bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenebilirsiniz.

Bu bir gitar, piyano, keman veya bateri olabilir.

Müzik enstrümanı çalmak beynin çok yönlü çalışmasına olanak sağlar.

3. Konsantrasyon Oyunları:

Bellek ve konsantrasyonu arttırmaya yönelik faaliyetler hepimiz için önemlidir.

Daha küçük yaştaki çocuklar için oyuncaklarından birkaçını alıp sıralayabilirsiniz. Sonra onları bir örtü ile örtün ve birini alın.

Daha sonra ona eksik olan oyuncağın hangisi olduğunu sorun. Ayrıca evdeki tanıdık nesnelerin kısa listelerini hatırlamaya çalışmalarını sağlayabilirsiniz.

Onlara bir şeyleri hatırlatmayı deneyin.

Büyük çocuklar ve gençler için ise önüne 15 saniye boyunca rastgele nesneler koyup, nesneleri kaldırın ve kaçını hatırlayabildiklerini sorun.

Beş ile başlayın ve görevi başardıkça sayıyı arttırmaya devam edin.

İşitsel bellek için sözlü olarak sözcüklerin rastgele bir listesini vererek ve bunları tekrar ettirerek de yardımcı olabilirsiniz.

4. Aile Oyunu Gecesi:

Dama ve satranç oyunları, UNO gibi kart oyunları, problem çözmeyi, planlamayı ve işbirliğini öğretir.

Masa oyunları da bunun için mükemmeldir, örneğin Monopoly, Tabu, Jenga gibi oyunlar dikkat, konsantrasyon, koordinasyonu arttırır.

Bir başka artı ise birlikte oyun oynamak herkes için eğlencelidir ve aile bağlarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Haftada bir kez deneyin ve çocuğunuz ve aile ilişkilerinizin nasıl geliştiğini görün.

5. Online Oyun Oynamak:

Hem eğlenceli hem de çok çeşitli akademik becerileri geliştiren ücretsiz oyun sunan birçok harika web sitesi bulunmaktadır.

Çocuğunuzun zevkine uygun olan oyunları bularak belirli süre onlarla birlikte oynayabilirsiniz.

6. Günlük Konuşma Zamanı:

Bugünkü teknoloji dünyasında, konuşmak iletişim kurmayı arttıran bir araç haline geldi ve günden güne herkes tarafından daha az kullanılıyor.

Elde edilen başarılar ve yaşanan güçlükler hakkında bilgi edinmek ve kendinizinkileri paylaşmak için çocuklarınızla konuşmak onların iletişim ve konuşma becerilerini büyük ölçüde geliştirecektir.

Başarılarınızı ve sıkıntılarınızı paylaşmak, onlara problem çözme becerileri edinmelerinde yardımcı olabilir.

Aile yemekleri bunu yapmak için harika zaman ve mükemmel bir geleneğin başlangıcı olabilir.

Bunların yanı sıra çocuğunuzla birlikte kitap okumak ve kitapta neler olup bittiği hakkında ona sorular sormak da çocuğunuzun düşünme gücünü geliştirecektir.

Karakterlerin nasıl hissettiği üzerinden çocuğunuzun ne düşündüğünü ve hissettiğini tartışabilirsiniz.

Unutmayın, kendi düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşırsanız onların da size anlatacak şeyleri olacaktır.

-Türk Zeka Vakfı