Okulların başlamasıyla özellikle sabahları evde ciddi bir hareketlilik olur.

Yönergeler havada uçuşur.

“Elini yıka. Üstünü giy. Hadi kızım/oğlum. Kahvaltı hazır. Çabuk ol. Bak senin yüzünden geç kalıyoruz. Hadi yavrum hadi. Hadiiiiii” diye sıralanan başlangıcı olan ancak çocuk ebeveynden ayrılana kadar bitmeyen “hadici ebeveynlik tutumları” ve “hadici çocuklar”

Evet kabul sabahları gerçekten stresli ve zordur.

Hele bir de siz de işe gidecekseniz ya da bir işiniz varsa daha da durum zor hale gelir.

Eminim ki çocuğuzu keyifle göndermek istersiniz okuluna.

O sebeple dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta var.

1️⃣ Bir gün öncesinde çantası, kıyafetleri çocuk tarafından ebeveyn desteğiyle hazırlanmış olmalı.

2️⃣ Çocuğunuz kahvaltıda ne yiyeceğine akşamdan karar vermeli. Sabah “Ben onu yemem. Onu istemiyordum” gibi krizlerin önüne geçmiş oluruz böylece.

3️⃣ Sabah yapılacakları görselleştirerek bir yere asmanız çocuğunuz bunu uyumunu kolaylaştırır. Çünkü çocuklar görsellikle daha kolay öğrenir.

4️⃣ Çocuğunuzun yapmaya direndiği konuların hangilerinin gerçekten gerekli olduğunu gözden geçirip, bazılarının elenmesini sağlamalısınız.

5️⃣ Çocuğunuzun yapmaya direndiği ya da yavaş yaptığı bazı şeyleri birlikte yapabilirsiniz. Aynı anda diş fırçalamak gibi.

6️⃣ Sabah stres doğuracak pek çok konuya değinmemeniz sizin ve çocuğunuz için çok önemli. Örneğin, “Dün akşam ödevde çok oyalandın bugün erkenden bitecek o ödevler” diyerek sabahtan akşamın gerginliğini yaşatmanızın kimseye faydası olmadığının farkında olun.

7️⃣ Sabahları anlık kurallar koymayın. Öncesinden çocuğunuzla belirlediğiniz, özel bir durum dışında esnetilmeyecek net kurallar belirleyin ve dışına çıkmayın.

8️⃣ Sürekli “Hadi” diyen hatta uzaktan “Hadiiii” diye bağıran bir ebeveyn tutumu yerine çocuğunuzun yanına gidip, gözüne bakıp, dokunup yönerge vermeniz ve az yönerge önemini unutmayın.

♦Az söylemler, mutlu sabahlar demektir.

Psikolog Çiğdem Bilgin Doğan