Gençlerin ve çocukların fizyolojik ve psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkilediği tespit edilen 26 oyunun internet kafelerde oynatılması yasaklanmalıdır.
Gençlerin ve çocukların önemli bir bölümünün gelişen teknoloji ile birlikte zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçiriyor.
Bir yaşam biçimi haline gelmeye başlayan bilgisayar ve internet kullanımının çocukları zaman zaman olumsuz yönde etkilediğini ve oyunlara aşırı bağımlılık ile günlük yaşamdan soyutlanıyorlar.
Gençlerimizin ve çocuklarımızın ilgi gösterdiği bazı oyunlar ise, uçucu-uyuşturucu madde kullanımı ile şiddet içermesi nedeniyle ve suç işlemeye teşvik etmekte, ahlaki gelişimleri ile psikolojik ve fizyolojik gelişimlerini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Bazı cinsel sapıklıkları ihtiva eden oyunlar ise çocuklarımızın olası mağduriyetleri ile suça sürüklenmelerini önlemek amacıyla internet kafelerde bilgisayar oyunlarının derecelendirilmesi, psikolojik ve fizyolojik gelişimlere olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden uzmanların oluşturduğu 10 kişilik komisyon internet kafelerde kullanımı yaygın olan 58 adet oyun üzerinde detaylı inceleme yaptılar.
Komisyonun raporu doğrultusunda il genelindeki internet kafelerde oynatılan oyunlardan 18 yaş ve altı için 14, 15 yaş ve altı için ise 12 oyun olmak üzere toplam 26 oyunun oynatılmasının sakıncalı olduğu tespit edildi.
İşte o oyunlar:
15 YAŞ VE ALTI ÇOCUKLARA YASAKLANMASI GEREKEN OYUNLAR
01 Street Fighter ve serisi
02 The Lord of the Rings ve serisi
03 The Matrix, The Matrix Online
04 Medal of Honor ve serisi
05 Transformers (War of Cybertron, Revenge of the Fallen) ve serisi
06 Stronghold
07 Conflict Desert Storm, ve serisi
08 Delta Force
09 Serious Sam ve serisi.
10 Counter Strike
11 Painkiller ve serisi
12 Apocalyps
18 YAŞ VE ALTI ÇOCUKLARA
YASAKLANAN OYUNLAR
1 Bloodrayne ve serisi
2 Call of Duty ve serisi
3 Grant Theft Auto (GTA) ve serisi
4 Hitman ve serisi
5 Gloerations ve serisi
6 Sniper Elite ve serisi
7 Baattlefield ve serisi
8 Wolfenstein ve serisi
9 The Godfather, The godfather II
10 Half – Life ve serisi
11 Metin-2
12 Knight Online
13 Prince of Persia serisi
14 Diablo ve serisi
İsa Altun
Adli Bilişim Uzmanı