Doğum kaygısı ve endişesiyle karşı karşıya olan anne adaylarının içini rahatlatan epidural, son zamanların oldukça popüler doğum yöntemidir. Anen adaylarının doğuma karşı ön yargısını kıran epidural (düzgüsel) doğum nedir? Epidural doğum yöntemi iyi mi gerçekleşir? Epidural doğumun avantajları ve riskleri neler? İşte epidural doğum hakkında bilinmesi gerekenler…
Doğum vakti yaklaştıkça kaygısı artan anne adayların bazıları her ne kadar bebekleri için en sıhhatli yöntemi uygulamak istese de çevresindekilerin acı tecrübelerini duyup onlardan etkilenebiliyor. Kaygı ve korkuları sebebiyle düzgüsel doğumdan vazgeçip sezaryen isteyen anne adayları, sezaryen sonrası çekecekleri dikiş ağrılarını bilseler düzgüsel doğuma karşı bu kadar ön yargılı olmazlar. Eğer anne adayında ya da bebekte bir sıhhat problemi yoksa uzmanların üzerine basa basa tavsiye etmiş olduğu en sıhhatli ve naturel yöntem düzgüsel doğumdur. Bu önerilere karşın düzgüsel doğum kaygısı devam eden anne adayları için popüler bir yöntem daha var! Düzgüsel doğum ile sezaryen doğumun birleşiminden oluşan epidural yöntemin uygulanmasıyla pek fazlaca anne talibi kaygısı daha azca bir halde doğuma giriyor. Peki ağrısız doğum (Epidural) iyi mi olur?
Epidural yöntemin sezaryen doğum yönteminden farkı sezaryende uygulanan genel anestezi yerine bölge anestezisi tercih edilir. Tıpkı düzgüsel doğumda olduğu benzer biçimde gene bebek düzgüsel bir halde kısaca karındaki kesiden çıkartılmadan dünyaya getirilir. Epidural yöntemin tercih edilmesiyle anne talibi dokunmayı ve baskıyı hisseder sadece ağrıyı yaşamaz.
EPİDURAL (NORMAL) DOĞUM YÖNTEMİ NEDİR? EPİDURAL DOĞUMUN FAYDALARI NELER?
Doğum meydana getirecek olan anne adayının ağrı eşiği düşükse ya da kendisini doğuma hazır hissetmiyorsa epidural yöntemin tercih edilmesiyle doğum gerçekleştirilebilir. Epidural tercih edilse bile hiçbir şey olmamış benzer biçimde doğumhaneden çıkması beklenilemez. Elbet birazcık hissedecek, hissedecek ki ıkınmayla birlikte bebek daha kolay çıksın. Anne adayının belinden hususi bir iğne yapılır ve omuriliğe yerleştirilen kateterden anestezik madde verilir. Bu sayede belden aşağısı uyuşacak ve ağrı hissedilemeyecek hale gelecektir.
EPİDURAL DOĞUM NASIL YAPILIR?
Doğum anı sertliği kasılmalarla birlikte bebeğin kanalda ilerleyip dışarı çıkar. 3 aşamada gerçekleşen doğumdaki evreler; açılma, bebeğin çıkışı ve halas yeni plasentanın çıkışıdır. Hipnoz, akupunktur, aromaterapi, nefes alıştırmaları benzer biçimde çeşitli yöntemler doğum sancısını azaltmak için tercih edilebilse de en etkilisi epiduraldir.
EPİDURAL (PRENSES DOĞUM)’UN FAYDALARI VE RİSKLERİ NELER?
– Anne talibi şuuru yerindeyken bebeğinin dünyaya geliş mucizesine an ve an şahit olabilecek.
– Bazı nedenlerden dolayı düzgüsel doğum yapamayan anne adayları sezaryen yapsa bile bebeğini doğar doğmaz görebilecek.
– Ağrısız bir halde doğum yapma imkanı sunar.
– Kilosu aşırı olan hanımefendiler için zor bir halde gerçekleştirilir.
– İhtimali azca da olsa cilt enfeksiyonu görülebilir.
– Epidurali yeğleyen hanımefendilerin en yaygın karşılaştıkları problem gerilim düşüklüğüdür.