Era Teknik Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin aileleri uyardı

ERA Teknik Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Çetin, ergenlikte yaşanabilecek sorunlar karşısında ailenin tutumunun çok önemli olduğuna değinerek “Ergenlik döneminde anne baba kontrolüne karşı gelişen tepkiye koşut olarak, otorite desteğine olan gereksinim, duygusal gerginliğe neden olur.

Başka bir deyişle, ergen isyankar bir tavır alışının yanında, anne ve babasının desteğine gereksinme duyar. 


Anne ve babanın ergene güven vermesi ve aralarındaki diyalogu en iyi biçimde sürdürmesi gerekir. Aile içinde erişkinlerin tutumları, ergenin haklarıyla sorumlulukları arasındaki dengeyi kurabilecek türden olmalıdır.” diyor. 

Çocukluktan sonraki dönem olan ergenlik bazen sıradan bir şekilde atlatılırken bazen de sancılı bir şekilde sorunlarla kendini gösterebiliyor.

Era Teknik Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, kişiliğini oluşturmaya çalışan ergenin ailede gördüklerinin büyük etkisi olduğunu belirterek “Olgunlaşmakta olan ergenin aile içinde gördüklerinin kişilik yapısını biçimlendirmede çok büyük etkisi vardır” diyor. 

Çetin, ergenlik döneminde aileye karşı tepki geliştirebileceğini belirterek şunları söylüyor: “Ergenlik döneminde anne baba kontrolüne karşı gelişen tepkiye koşut olarak, otorite desteğine olan gereksinim, duygusal gerginliğe neden olur.

Başka bir deyişle, ergen isyankar bir tavır alışının yanında, anne ve babasının desteğine gereksinme duyar. Bu, ergenin iç çatışmasını artıran bir nedendir.”

Çetin, ailenin bu dönemde çocuklarının davranışlarına karşı alıngan ya da tepkili olmak yerine onları anlamaya çalışmalarının önemli olduğunu vurguluyor: 

“Ergenlikte gençler bağımsızlıklarını bulmaya çalışır, ancak bunu yaparken ailenin desteğine gereksinim duyarlar. Ana ve babaların, ergenlikte hem çocukları için önem kazanan konulara, hem de onların kendilerine ters düşen davranışlarının, bilişsel gelişmeleri ve benlik arayışlarından kaynaklandığını bilmeleri, çocukları ile ilişkilerini olumlu yönde etkileyebilir.

Örneğin, sık sık yeni heveslere kapılıp vazgeçmenin, çocuğun sorumsuzluğundan değil, içinde bulunduğu dönemin kimlik arayışından kaynaklanabileceğini bilmek, ana babaların çocuklarına bakış açılarını ve dolaylı olarak davranışlarını etkileyebilir.

Bazı ‘ileri’ görüşlü ana babalar, gencin özgür olma isteğini kabul edip üzerinde hiç kontrol kullanmayabilirler. Bu türden davranışlar çocuk tarafından ilgisizlik ve reddetme olarak algılanıp olumsuz sonuçlara (okuldan kaçma, kavga, içine kapanma…) yol açabilir.

Ana babalar gencin bu dönemde kendilerinden duygusal destek beklediğini, ana baba ilişkisinin arkadaşlık ilişkisinden özel ve farklı bir yeri olduğunu unutmamalıdır. Özellikle erkek çocuklar için babanın destek ve dostluğu çok önemlidir.” 

Aile tavırlarında dengeyi korumalıdır

Ailenin bu dönemde ergene nasıl bir tavır alması gerektiği konusunda ise Çetin şu maddelerin altını çiziyor: 

“Ergene karşı yetişkinin baskı ve yasaklara dayanan disiplin anlayışı, olumlu ve yapıcı olması gereken bu evreyi çatışmalarla dolu, olumsuz bir döneme dönüştürebilir.

Zor yoluyla veya sevgi esirgeyerek denetlemek, gençleri ana babaların isteklerine uygun davranışlara yöneltmek için kısa vadede geçerli gibi görünebilir.

Ne var ki, bu tip denetim, onların ana baba ile özdeşleşmesini sağlamaz. Denetleyen kişinin yokluğunda, gençler kendi istekleri doğrultusunda davranacaklardır. 

– Anne ve babanın ergene güven vermesi ve aralarındaki diyalogu en iyi biçimde sürdürmesi gerekir.

– Aile içinde erişkinlerin tutumları, ergenin haklarıyla sorumlulukları arasındaki dengeyi kurabilecek türden olmalıdır. Aile içinde ergene yöneltilen farklı tutumlar, ergenin dengesizlik ve kararsızlığını arttırır.

Örneğin bir gün ‘sen daha çocuksun, bunu bilmezsin’ diyen bir yetişkinin bir başka gün ‘kocaman adam oldun, hala bilemiyorsun’ şeklindeki suçlaması, ergeni dengesizliğe iten bir nedendir. 

– Anne babanın duygusal sorunları bulunan kişiler olmaları, evlilik ilişkilerinde başarılı olamamaları, ergenin aile içinde sürekli kavga ve çekişmeye tanık olması şeklindeki kötü ev koşulları, genci bir karmaşaya, iç çatışmaya ya da suçlu davranışa itebilir. 

– Aşırı koruma, bir çocuğu diğerinden ayırarak sevme yanlış anne baba davranışlarıdır.

– Aşırı baskı ve aile içi gerginlik, ergeni evden ve okuldan kaçmaya iten davranış ve uyum bozukluklarına neden olan etkenler arasında sayılabilir. 

– Ergenlik çağını bilinçli karşılayan anne babalar önemli yanlışlar yapmaktan sakınabilirler. Gencin tepkileri ve çelişkili davranışları karşısında soğukkanlı olabilirlerse onları daha iyi anlayıp hoşgörülü davranabilirler.

Kaynak: EgitimNerede.com