Bebek bekleyen anne adayları hem karınlarındaki bebekleri hem de kendi sağlıkları için mevcut olan kilosunu ideal düzeyde tutmalıdır. Aşırı kilo alımı bebek ve doğumla ilgili birçok riski bununla beraber getireceği için oldukça mühim bir mevzudur. Peki hamilelikte 2 kişilik beslenmek doğru mu, hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo alımı ne vakit adım atar?

Hamilelik döneminde hem gövde hem de ruhsal anlamda belirgin olarak görülecek olan değişimler içinde kilo alımı gelmektedir. Her geçen gün büyüyen karınla birlikte genel vücut ağırlığı artacak ve buna bağlı olarak bazı rahatsızlıklar meydana gelecektir. Bilhassa de hamileliğin son zamanlarına doğru artacak olan ödem problemi ile anne talibi kendini olduğundan daha çok şişman görecek ve ruhsal anlamda daha duyarlı olacağı için negatif bir ruh haline bürünecektir. Sadece her anne adayında aynı hamilelik süreci emareleri ve seviyeleri birebir yaşanmaz. 9 aylık yepyeni maratonlarında bebeklerinin sıhhatli gelişmesi için kilo almaya çalışan hamileler olduğu benzer biçimde kilo dengesini tutturamadığı için ölçülü beslenmesi icap ettiğini bilen anne adayları da vardır. 

HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI? İDEAL KİLO…

Her vücudun kendine özgü biyolojik ve metabolik özellikleri değişik olduğundan dolayı anne adaylarının kilo alma süresi ve miktarının aynı olmayacağı bilinmelidir. Genel olarak bakacak olursak; hamileliğin başlangıcından itibaren yavaş yavaş kendini gösterecek olan kilo alımı hamilelik bitimine kadar devam edecektir. Anne karnındaki bebeğin organ gelişimi ilk üç ayda gerçekleştiği için bu süreç fazlaca önemlidir. Çoğu zaman fazla kilo alımının görülmediği ilk üç ayda toplamda sadece 2 ya da 3 kilo alınabilir. Oldukca zayıf ya da şişman anne adaylarında alınan kilo değerleri birbirlerinden değişik olsa da kilo alımında haftalık 500 gram artış beklenir.

Özetlemek gerekirse açıklayacak olursak:
1 ve 3 ay içinde ortalama 2 kilo alımı,
3 ve 6 ay içinde ortalama 6 kilo alımı,
6 ve 9 ay içinde ortalama 4 kilo alımı beklenmektedir.

HAMİLELİKTE 2 KİŞİLİK BESLENMEK DOĞRU MU?

Hamilelik dönemiyle ilgili halk içinde yaygın hale gelen batıl inanışlardan birisi de hamilelerin 2 kişilik kadar beslenmesidir. Hem bebeklerinin hem de kendileri için 2 kişilik kadar yiyecek yemenin hiçbir bilimsel göstergesi yoktur. Tersine hamilelik döneminde fazla kilo alımına sonrasında ise obezliğe zemin hazırlayabilmektedir. Doğum sonrasında kiloları vermek epey zorlaşacaktır.

Genel anlamda hamileliğin ilk aylarında görülen mide bulantıları literatürde ‘sabah hastalığı’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide bulantısı sonucu kusmaların yaşandığı ilk aylarda kilo almak birazcık zor olacağı için anne adayları kendilerini kilo almaya zorlamamalıdır.

(Hamilelikte mide bulantısını kökten çözen en etkili yöntemler için tıklayın)

HAMİLELİKTE NEDEN KİLO ALINIR? KİLOLAR NEREDEN GELİYOR?

Anne adaylarının hamilelikleri süresince almış olduğu kiloların tümü birden yağa dönüşmez. Bebeklerini ortalama 3 ila 3,5 kilo ile dünyaya gelen anne adaylarının kilolarına katkı elde eden etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bebek; 3.5- 4 kilo
Plasenta; 0.5-1 kilo
Amniyotik sıvı; 1 kilo
Göğüsler; 0.5 kilo
Uterus; 1 kilo
Anne kan hacminde artış; 1.5 kilo
Yağ deposu; 3 yada daha çok
Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2- 3.5 kilo
Toplam; 12.5 kilo civarındadır. 

Hamilelikte alınması ihtiyaç duyulan ideal kilo kıymetini rakamla açıklayamayız. Sadece, hamilelik öncesindeki vücut kitle endeksine bakılırsa şu demek oluyor ki boyun kiloya oranını hesaplayarak kilo dengesini korumaya çalışabilirsiniz.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Mesela ağırlığınız 65, boyunuz ise 1.60 santimetre ise vücut kitle endeksini hesaplamak için kiloyu boya bölmeniz gerekecektir. Arkasından çıkan rakamı yeniden boyunuza bölüp BKİ’yi (Gövde kitle endeksi) tespit edebilirsiniz.

65: 1.60= 40.63

40.63:1.60= 25.39

Örnek rakamlar vererek hesapladığımız bu sonuçta sizde kendi boy ve kilo ölçülerine bakılırsa hesaplama yapabilirsiniz. Elde edeceğiniz netice;

18.5’ten azca ise: ZAYIF

18.5 ile 25.00 içinde ise: NORMAL

25.00 ile 30.00 içinde ise: HAFİF KİLOLU

30.00 ve 35.00 içinde ise 1. aşama: KİLOLU- OBEZ

35.00- 40.00 içinde 2. aşama: KİLOLU- OBEZ

40.00 45.00 içinde 3. aşama: KİLOLU-OBEZ

ANNE ADAYLARINDA AYLARA GÖRE KİLO ALIM DEĞERLERİ

1. TRİMESTER: İlk üç ayı kapsayan bu süreçte rahim içindeki bebek sadece bir haşhaş tohumu kadardır. Kilo alım miktarı 2 ila 3 arası gidip gelebilir. Bulantıların yoğunlukla görüldüğü bu evrede kusmalardan dolayı pek kilo alınmaz fakat bulantıyı bastırmak için tüketilecek kalorili besinlere dikkat etmekte yarar var.

2. TRİMESTER: İkinci 3 aylık dönemde yavrunuz ilk aylara bakılırsa daha süratli büyüyecektir. Hamilelikte iştah açılmasına balı olarak en fazla kilo alınan evre 2. trimesterdir. Bu süreçte 5.5 – 6 kilo alınabilir.

3. TRİMESTER: Son 3 aylık süreçte bebeğin kilo alımı hızlanacaktır 3.5 – 4.5 kilo kadar alınabilir.